Sofia: Champagne – vad är bästa formen på glas? Det finns ju så otroligt många åsikter i detta ämne …SVAR: Många är, liksom du Sofia, nyfikna på glas. För ja – visst kan formen på glaset göra skillnad vad gäller hur man uppfattar vinet! Men hur är det med mousserande viner, och i synnerhet champagne? Jag har deltagit på en del glasprovingar – men främst så har jag testat och jämfört mycket hemma, och kommit fram till att stilen på champagnen får bestämma formen på glaset. Champagne är inget sprattelvatten som helst, det lagras ofta länge på jästfällningen och sedan på flaska, vilket skapar komplexa aromer – och alla dessa vill man ju ta del av som winelover, eller hur? Och här kan rätt glas komma väl till hands! Idag har flera kända glastillverkare både druv- och stilspecifika glas som ska maxa njutingen för vinkonsumenten genom att kupans och öppningens form får vinet att hitta rätt till både nos och tunga = succé vad gäller smakupplevelsen! Så här: Har du valt att korka upp en champagne i bred och brödig stil som har generöst med gul frukt, nötighet, brödiga toner och som är av det fylligare slaget? Då passar också en generösare kupa fint. Här brukar jag plocka fram Riedeles Veritas New World Pinot Noir, som har en bred kupa och sedan smalnar av lite tulpanlikt i toppen. Champagner som har den här fylligare stilen är oftast ”blanc de noirs” (betyder vitt av svarta på franska), vilket innebär att champagnen är gjord på blå druvor, som pinot noir eller pinot meunier. Här får aromerna breda ut sig ordentligt och du får ut det bästa av skumpan! I denna kupa gör sig också roséchampagne utmärkt. Är du sugen på en frisk champagne vars smaker mer lutar åt gröna äpplen, kex, vit choklad, grapefrukt och som har härliga mineraltoner? Jamen då låter vi också glaset blir lite stramare och snipigare i formen. Ett champagneglas med smalare tulpankupa är perfekt, som Riedels Veritas Champagne – här gör sig champagner med mestadels chardonnay, eller så kallade ”Blanc de blancs” (som betyder vitt av vita på franska) bra. Den bredare midjan låter aromerna få utrymme, samtidigt som den smala öppningen gör smaken koncentrerad. Jag gillar också Zaltos champagneglas här, de ser dessutom ut som juveler i dukningen. Rätt glas förgyller din vinupplevelse! Fråga en som provat sig fram noga genom åren, hehe…Hur är det då med flöjt- och coupeglas? Ptja, de klassiska flöjtglasen med sin avlånga kupa är kanske de vanligast förekommande när det ska serveras bubbel, men saken är den att de inte gör vinet mycket rättvisa. Särskilt inte champagne i ”bredare stil”, då gör sig ett vanligt vitvinsglas bättre. Coupeglas är otroligt vackra och festliga – men funkar i ärlighetens namn bättre till cocktails än till mousserande viner, då dess breda kupa får bubblorna att försvinna i ett nafs. Dessutom spiller man lätt (hälsar Sveriges mesta klumpeduns).