Vinmyt 1: Man blir mer bakfull av rött vin än vitt vin.Svar: Nej. Alkohol är alkohol, det handlar bara om hur mycket du dricker. Däremot kan de som är känsliga för tanniner (det som skapar strävheten i vinerna) och bland annat kommer från druvornas skal, uppleva att de får mer huvudvärk av röda viner eftersom de innehåller mer tanniner. Samma skara har ofta problem med pollenallergi. Röda viner kan nämligen innehålla histamin – det kommer från skalen – och är du väldigt känslig för det kan det orsaka allergiska reaktioner. Jag personligen har alltid en nässpray i väskan vid provning av mycket rödviner eftersom jag blir så förbannat täppt i näsan. Det kan vara ett hundgöra att hålla reda på vad som är rätt och fel i vinvärlden… Foto: Hans-Olov Öberg ur boken ”Vin för en dålig dejt”Vinmyt 2: Färgen på ett rosévin säger något om kvaliteten. Svar: Nej. Bra rosévin kommer i många nyanser, från blekt ljusrosa till nästintill rött. Bara glöm det här tramset, okej? Fortfarande tror många att mörkrosa rödviner, som bland annat är vanliga att producera i området Tavel i Rhônedalen i Frankrike, innehåller mer socker – men så är inte fallet. Idag finns utmärkta torra exempel som är smakrika, men också riktigt eleganta – dessutom gör de sig fantastiskt fint till mat. Testa exempelvis Les Lauzeraies Tavel, ett mörkt rosévin på bland annat grenache och cinsault till en smarrig bouillabaisse. Succé! Även kraftigare röda viner kan vara goda att servera svala och låta stiga i temperatur i glaset. Vinmyt 3: Rödviner ska serveras rumstempererade.Svar: Tja, smaken är som baken – delad. Om man med rumstempererad menar de 22–23 grader vi ofta har i våra moderna hem så är det inte helt lyckat. Menar man däremot ett dragigt stenhus i Frankrike med 17 graders inomhustemperatur är det bättre, eftersom vinerna då kommer att upplevas piggare och fräschare! Ett klassiskt vinhack är att ställa in rödvinerna i kylen cirka 30 minuter innan servering. Särskilt lättare rödviner tycker jag blir urgoda att dricka svala, nästan kylskåpskalla – och även fylligare rödviner kan man låta kylas lite innan servering, och så kan man följa smakutvecklingen i takt med att temperaturen stiger i glaset. Testa!Fler svar på vinmyter och frågor som rör vin hittar ni i boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen i livet” som jag skrivit med min partner in wine Andreas Grube.