Veckans vinfråga blir snarare ”veckans vinfrågor”, då jag bad ChatGPT ställa fem frågor till mig. Ni kan aldrig ana vad som hände sen … Sista frågan fick mig att skratta! 🍷 Om du bara fick dricka ett vin resten av livet – vilket skulle det vara och varför?– Wow, vi går ut hårt här! Jag har ju, som många vet, en sweet spot för fatlagrade chenin-viner från Sydafrika. Men damn, en riktigt bra pinot noir – då snackar vi röd bourgogne – är ändå svårslaget. Om jag är på restaurang, har spenderar-byxan på och ser något från Chambolle-Musigny på listan och känner för att treat myself, då blir det gärna en flaska. Som Chambolle-Musigny 1. Cru Les Charmes Domaine Hudelot-Baillet, gärna med 10 år på nacken. Det drack jag nämligen en underbar sommarkväll på Vingården i Stockholm och minns det var o-t-r-o-l-i-g-t. På en toalett på en vinbar i Varberg. Utmärkt inredning!🍷 Vilken är den största vinmyten du stöter på, och vad är sanningen bakom den?– Det är väl den att många fortfarande tror att rött vin i princip ska serveras rumstempererat, ja nästan ljummet, och vitt alltid iskallt. Temperaturen på vinet kan verkligen göra mycket för smakupplevelsen, och jag dricker helst mina lättare röda viner väldigt svala och lite fylligare vita viner något mer upptempade – annars döljer liksom kylan alla smakerna. Isbitar i vinet? Skärp dig! 🍷 Vilket vin passar bäst till en ostbåge-kväll i soffan?– Okej, nu kommer en unpopular opinion här, men jag avskyr ostbågar. Jag har till och med svårt att sätta min fot i samma rum som en skål med ostbågar, för att det luktar så äckligt?! Så svaret är: jag skulle aldrig förstöra min vinupplevelse genom att ens titta på ett gäng ostbågar. 🍷 Har du någonsin köpt en flaska bara för att etiketten var snygg – och hur smakade det?– Oh ja! Utsidan ger insidan en chans. Första gången jag köpte Mother's Milk Shiraz var det på vinst eller förlust, men vinet visade sig rimma med den lekfulla etiketten – det var koncentrerat, josigt, mörkfruktigt och charmigt! Nu haffar jag en flaska varje gång den släpps i tillfälligt sortiment. Så här skulle Miss Champagne se ut enligt AI. Jag skapade bilden genom verktyget ”Text to Image” i appen Canva. Psst! Skillat att hålla vinglaset sådär med två fingrar?🍷 Om vinregioner var personer på en fest – vilken skulle vara den mest skandalösa?– Kul fråga! Champagne skulle nog toppa listan här. Tänk er Champagne trippa in på festen i en lång champagnefärgad galaklänning och en magnumflarra (champagne såklart) i ena handen och skåla med alla hon möter på sin väg mot festens mittpunkt. Hon är berusande vacker, har en bubblande personlighet och en air av lyx som omger henne. Hon hävdar alltid att hon är lite bättre än alla andra, har inga problem med att skryta med sina ”old money” och hamnar ofta i bråk med Bordeaux som spelar dryg med sina dyra etiketter. När hon blivit tillräckligt packad gormar hon ”Man får VISST blanda vitt och rött vin!” innan hon somnar på soffan.