Svenska vinet Immelen kammade hem segern.Veckans grej: The Swedish WinetastingKan svenskt vin mäta sig med de stora jättarna ute i vinvärlden? Det har man nu tagit reda på under första upplagan av The Swedish Winetasting. Vinnare blev nämligen ett vin från Skåne: Immelen från Kullabergs vingård, där K Felix G Åhrberg är vinmakare. Jag besökte Kullahalvön i höstas – och visst bubblar det om svensk vinnäring, vilket är väldigt kul att se. Jag är också glad att jag fick frågan att vara en av de 17 vinprovare som gallrade ut vilka 12 svenska viner som skulle få tävla i finalen av The Swedish Winetasting där de ställdes mot 12 europeiska likvärdiga viner. Läs mer i denna artikel. Andreas sippar på ett glas chianti på Bar Ingrid.Veckans vinbar: Bar IngridSenaste tiden har det öppnat ett gäng nya barer i Stockholm – och igår var det dags att utforska Bar Ingrid som ligger på Olof Palmes gata. Det har saknats en bra vinbar mitt i smeten, så det glädjer mig att Bar Ingrid nu har slagit upp de vinösa dörrarna. Vägg i vägg ligger ett bageri som drivs av samma familj, så självklart valde jag att snacksa på bröd och smör till min ofiltrerade franska chardonnay. Härligt häng, bra musik och kul viner! Två lovebirds på grönbete på Coco & Carmen. I glaset? Magisk Rousette de Savoie.Veckans matupplevelse: Coco & CarmenSenast jag var på Coco & Carmen är 2,5 år sedan, men nu var det dags igen – jag och Andreas fick nämligen presentkort på en vin- och matupplevelse här (bästa grejen!) – och nu var det dags att utnyttja det. Vi njöt av allt från ostron med asiatiska smaker till caviar och vodka och saffransbrioche (OMG!) med mycket mera. Vinpaketet var toppen och glasen fylldes generöst. Stämningen är opretentiös men mat och dryck ambitiöst. Punkig fine dining i Östermalmskostym.We'll be back! Veckans inspiration: Julia Harding I måndags anordnade Vnskribenternas förening ett samtal med Julia Harding, Master of Wine och redaktör för vinbibeln The Oxford Companion to Wine. Ett mästerverk som i höstas kom ut i sin femte upplaga – och nu berättade Julia om hur det är att jobba med att sammanställa denna bibba med vininformation. Det glädjer mig att höra att man automatiskt inte refererar till vinmakare som ”han” längre – och i den senaste boken finns ungefär 65 procent nytt material. Detta uppslagsverk är ett måste att ha hemma för vinnörden. Dorli Muhr var i stan i veckan – ett sant PR-geni och vingeni. Veckans vinmakare: Dorli MuhrStartade veckan med en provning med österrikiska vingeniet Dorli Muhr. Hon gör inte bara blaufränkisch som en gudinna, hon är också ett PR-geni – och jävligt rolig. Jag vågar absolut påstå att hon gör några av världens bästa viner på blaufränkisch för hon har verkligen hittat receptet på hur man ska behandla denna druva, och hon har flera vingårdar med gamla stockar där hon kör lågt skördeuttag och sedan låter vinet tala sitt tydliga språk om växtplats och årgång, utan att man joxar för mycket med ekfat och extrahering. Hennes vin ”Samt & Seide”, som betyder ”Sammet & Siden” är en favorit. Testa vetja!