Veckans vin: Brochet Blanc de Blancs. Jag startade veckan på bästa sätt – med en lyxlunch på Gondolen, då Stockholm hade besöka av vinmakaren från vinhuset Ampelidae i Loire som bland annat gör vin under etiketten Brochet (som nog alla svenskar känner igen som ”gäddvinet”). Nu finns åter deras mousserande blanc de blanc på 100 % chardonnay att beställa, och jag blev imponerad av hur finessrikt och gott det var för en prislapp på 159 spänn. Priset kommer garanterat höjas när vinet får crémantstatus inom en snar framtid. Räkna med en härlig, bubblande upplevelse för pengarna som smakar av krispiga gröna äpplen, kex och solmogen citron. Utmärkt som aperitif en solig vårdag! I panelen ingick Linda Stensen Peréz (SvD), Amalia Gonzalez Stöckel, Andreas Grube (Allt om Vin, Wine table och även anställd som min man), Gunilla Hultgren Karell (Allt om Vin) och Alf Tumble (DN). Veckans viktiga: Debatt hos Vinskribenternas förening.Vad är egentligen skillnaden på vinfluencers, vinjournalister och vinskribenter? Ptja, det är kanske inte så lätt att veta om man inte verkar i branschen, men kortfattat så kan influencers som tipsar om vin köpas av olika importörer/varumärken som vill göra reklam i deras kanaler, vilket ju innebär att tipset är allt annat än objektivt. En vinskribent provar och skriver om vin på ett seriöst sätt, och är man medlem i Vinskribenternas förening så krävs det att det också görs enligt journalistisk sed – alltså på ett objektivt sätt och har en publik i något form av medium. Som vinjournalist är man utbildad journalist och jobbar efter de yrkesetiska reglerna. Jag, som är journalist i grunden, får därmed inte ta betalt för att till exempel tipsa om ett vin eller göra kommersiella samarbeten. Det som diskuterades under vårt möte i Vinskribenternas förening var hur man ska förhålla sig i en värld där dels många importörer vill köpa artiklar och utrymmen som ser journalistiska ut, fastän de är ren reklam – och hur vi som verkar som seriösa vinskribenter/vinjournalister ska förhålla oss i en värld där allt mindre pengar läggs på seriös journalistik inom vårt skrå för att istället gå till köpta samarbeten med influencers. För att exemplifiera det så vet jag en väldigt stor influencer som tipsade om ett boxvin i sina kanaler, fick bra betalt för det – men senare i en podd själv sa att hen ”aldrig skulle köpa vinet på egen hand”. Trovärdigt? Not so much. Veckans lansering: Frantzén & Cauble Côtes-du-RhôneHan är känd som en av världens bästa kockar och kan stoltsera med tre stjärnor i Guide Michelin. Nu ger sig Björn Frantzén in i vinvärlden tillsammans med Master Sommelier Ian Cauble, och först ut i deras långsiktiga vinprojekt är en grenachedriven Côtes-du-Rhône som bjuder på pigga röda bär, örter och lätt kryddighet. Björn gör inget med vänsterhanden, och i samarbete med Ian, som är en av de skarpaste i sitt skrå, förväntade jag mig såklart ett bra vin inför provningen av det på Frantzéns testkök i Stockholm. Och visst är det ruskigt bra för den i sammanhanget ringa prislappen (179 kronor). Under processen provade de igenom hundratals blends för att hitta det perfekta vinet för Frantzén & Cauble. ”Vi har provat alla viner i den här kategorin och det här prisspannet som finns tillgängliga på Systembolaget för att kolla av konkurrensen. Vi visste att vi skulle kunna bidra med något som sticker ut och adderar något till sortimentet, och vi är väldigt nöjda med resultatet”, sa Ian och Björn under min intervju med dem i onsdags.Veckans bokning: Vinprovning på Söderköpings dryckesfestival. Är du igång med att göra sommarplaner? Glöm inte att boka in Söderköpings dryckesfestival den 6 juli. Jag kommer att vara där och hålla provningar med min man Andreas, och vi kör två teman: Bubbel jorden runt och Sippa på Sydafrika. Jag lovar riktigt grymma viner och en lärorik och inte minst rolig provning. Komsi, komsi! Boka din plats HÄR. Det perfekta sommarnöjet i en mysig stad. Bord vann pris för sin vinlista när Star Wine List korade Sveriges bästa vinlistor tidigare i vår.Veckans bästa: Date night i stan. Ibland rusar livet på så att man knappt hinner andas – och senaste tiden med valp, jobb och aktiviteter har gjort att jag och Andreas typ bara hejat på varandra i dörren. Därför har vi som vana att boka in date nights där vi äter och dricker och pratar, pratar, pratar. Och pussas. Det bästa i livet. Igår hade vi middagsbokning på älskade Bord på Frejgatan i Stockholm (HÄR har jag skrivit mer om Bord). Med mätta magar rörde vi oss vidare mot Cork vinbar i Gamla stan, ytterligare ett favoritställe. Jag drack bland annat ett otroligt gott mousserande vin, en blanc de noir på druvan baga. Mmhm! På älskade Cork njuter man alltid av härliga portugisiska viner.