Apollo's Praise var en producent från New York State som impade stort!Veckans aha-upplevelse: Viner från New York State I fredags rände jag runt hela dagen på provningar, väldigt givande och kul! Maria Collsiöö som driver utmärkta vinmagasinet Törst bjöd in till en meet up med vinmakare från New York State – lite av en blind fläck på min vinkarta. Visst har jag provat riesling från Finger Lakes, men mer än så? Nope. Här finns mycket skoj att upptäcka! Här görs bland annat svinkul albariño från Fjord vineyards som gör vin i Hudson River och josig cabernet franc. Och så riesling såklart! Väldigt kul och imponerande. Veckans festival: Svenska Dryckesfestivalen Efter New York drog jag vidare till Münchenbryggeriet på Södermalm för att svänga runt bland svenska drycker på Svenska Dryckesfestivalen. Det provades allt från punsch till mjöd och bärviner, och jag tror verkligen den svenska besöksnäringen och intresset för svensk dryck kommer explodera i och med den tillåtna gårdsförsäljningen som blir tillåten i juni. Kul! Veckans vin: Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos 2023, Portugal, Alentejo, 179 kr (TS)Påminner om denna goding som jag korka upp till en risotto ikväll. Det perfekta husvinet nu i vinter. Det släpptes i tillfälligt sortiment nu i fredags, och jag tänker definitivt ladda vinkylen med ett par flarror. Vinet är mörkfruktigt av skogsbär och örter med mullig munkänsla, sammetslena tanniner och en elegant eftersmak med härlig fräschör. Mums!Veckans dokumentär: Bluffjournalisten på tidningen Der SpiegelJag vet inte om den här dokumentären är extra kul för att jag själv är journalist, men under utbildningen så är ju pressetiska regler en stor del att lära sig så att säga. Att vinna priser som Årets journalist är otroligt åtråvärt inom den här branschen, och i Tyskland lyckades den unge skjutjärnsjournalisten Claas Relotius, anställd på Der Spiegel, vinna priset om och om igen. Men alla hans intresseväckande reportage skulle snart visa sig vara byggda på lögner… Otroligt spännande. Lyssna på ”Bluffjournalisten på tidningen Der Spiegel”! Veckans godaste: Pang-pestoDet finns pesto, och så finns det PESTO. Min vinskribentkollega Christian Stojkovic som skriver för Vinbanken driver också en import av italienska och spanska kvalitetsprodukter, bland annat denna pesto som är out of this world. De jobbar med små hantverksmässiga producenter och det är kvalitet rakt igenom deras sortiment – vilket man känner i smaken. Testa!