Veckans provning: Greystone från Nya ZeelandVeckan började verkligen med guldkant då jag fick delta på en provning med vinmakaren Dom Maxwell som jobbar hos Greystone. De gör vin i Waipara, och riktigt bra grejer! Imponerades stort av deras fatlagrade sauvignon blanc som släpptes i tillfälligt sortiment i fredags, liksom den vildjästa pinot noiren. I december så lanseras en annan pinot noir från Greystone i fast sortiment. Kul! Veckans insikter: Dryckestrender med SystembolagetI tisdags besökte jag Systembolagets huvudkontor för att snacka dryckestrender. De har ju verkligen detaljrik statistik vad gäller försäljningen och fingret i luften för att se vart de globala dryckestrenderna blåser. Visste ni till exempel att försäljningen av alkohol överlag har minskat ganska mycket, vilket man tror beror på de nya hälsorönen kring alkohol? Att försäljningen av vitt vin har ökat? Och att tillfälligt sortiment har blivit populärare senaste åren, särskilt runt 200 kronor? Samtidigt blir det allt mer poppis att dricka seltzers, alltså kolsyrad, smaksatt alkoholdryck? Jag kommer skriva ett trendinlägg som kommer ut i december! Veckans arbetspass: Sthlm Food & WineI helgen var det dags för Sveriges största (?) mat- och dryckesmässa: Sthlm Food & Wine. Vi på ELLE mat & vin var där med otroliga prenumerationserbjudanden och jag höll ett föredrag: En vinvärld i förändring – från fejkade vinbönder till AI-sommelierer. Det var absolut kissa på sig-nervöst, men kul! Skulle ni vilja ha föreläsningen i text-form? Sthlm Food & Wine är en otrolig mässa verkligen, med massor av roliga utställare. Kände mig ärad att jag fick SISTA shoten av Efva Attlings gin – hade inte provat den innan, och gillade de blommiga tonen och fräschören av citrus. Nästa år hoppas jag hinna gå runt och spana och shoppa lite mer.