Veckans aha-upplevelse: Ainoa – finska bärvinerI veckan slank jag förbi restaurang Tradition för en provning med Handpicked wines som tagit in Ainoa Winery i sin portfölj, och de gör något så spännande som finska bärviner. Det är paret Paola och David Cohen, som innan de flyttade till Finland 2008 bodde i USA, där de gjorde vin i garaget som en hobby. När de flyttade till Finland insåg de att det var svårt att få tag i druvor av hög kvalitet, men att skogen erbjöd massvis med bär. 2014 startade de sitt vineri seriöst, och idag är de prisvinnande vinmakare av bärviner. Deras dessertvin Valokki, gjort på hjortron, blew me away. Jag älskar hjortron, och det här vinet hade sån perfekt balans mellan syra och sötma. Vill dricka det till små krustader med brieost och hjortronsylt, eller till en hjortronparfait. Deras vin på hallon och blåbär var också fantastiskt. En kul upptäckt! Jenny Norberg, chef för mathubben, höll en skarp trendspaning.Veckans rapport: She Report – Maten, makten & måltidernaFlera gånger per år gör Aller media undersökningar med fokus på vad den kvinnliga målgruppen tänker och tycker om relationer, inredning, mat och annat som fyller livet. I veckan släpptes She Report med fokus på mat och dryck, och eftersom jag jobbar på ”mathubben” på Aller, med fokus på dryck, så fick jag vara med i ett roligt panelsamtal under presentationen av rapporten, kallat She Talks, tillsammans med matprofilerna Jimmy Gou, Coura Mbaye och Fredrik Nylén. HÄR kan ni läsa hela rapporten, intressanta insikter om hur kvinnor handlar, vilka måltider som prioriteras och hur viktigt det egentligen är med ett passande vin till maten. Vingården – ett paradis för livsnjutare.Veckans höjdpunkt: Datenight i Gamla stanImorgon den 27 maj firar jag mitt livs första bröllopsdag. Helt galet att det redan har gått ett år?! Vi hade vår bröllopsmiddag på Stockholms mysigaste sommarställe: Vingården i Gamla stan. Och igår hade vi bokat bord för att fira. Vi började dock med att skåla i portugisiska läckerheter på vår favorit-vinbar Cork som ligger ett stenkast från Vingården, för att sedan ta oss an den dignande vin- och matmenyn på Vingården. Sprittande champagne, slank pelaverga, chenin blanc på stereoider, busgrogg på sauternes och skumpa (ja, det var oväntat gott!) – vilken kväll med min man! Kär!