Veckan boksläpp: Vinets universum Det haglar av roliga boksläpp denna höst när det kommer till böcker som förkovrar sig i vin och mat. Nyligen släppte ju min man vindeckaren I vinet ingen sanning, och nu i veckan var det release för vinskribenten Alf Tumbles nya verk Vinets universum. En riktigt fin bok som på en bra nivå vänder sig till dem som är nyfikna på vin, vill lära sig mer men för den sakens skull kanske inte hade tänkt gå en sommelierutbildning. Bokreleasen hölls på Bio Capitol här i Stockholm, och vi som var på plats fick också avnjuta en rolig lite provning. Tack Alf! Veckans mässa: Winetables höstsalongIgår ägde den tredje upplagan av Winetables vinmässa rum – och den är toppen tycker jag. Riktigt bra importörer är på plats och langar fram riktiga godbitar. Man kan boka in sig på provningar och så finns Winetables redaktion där för att mingla, hälla viner och – som i Andreas fall – också kränga lite böcker. Så kul att många köpte vår bok Vin för en dålig dejt! Veckans vinregion: RiojaI veckan har jag hunnit med en lunch med Manu Muga, från superba Rioja-familjen Muga och en middag med CVNE, som är som en paraplyorganisation för flera spanska producenter, de flesta belägna i Rioja. Ibland behöver man påminna sig om vissa vinstilar och regioner, och Rioja är en sådan för mig. Men jäklar vad bra grejer det görs – och otroligt lagringsbara, såklart. Ett tips om ni vill testa att lagra vin eller köpa vin och ge bort är det Muga Reserva Selección Especial (TS), 349 kr och Imperial Gran Reserva som släpps i tillfälligt sortiment den 25 oktober för lite dyrare 645 kr. Veckans gala: StellagalanI veckan var det också dags för året Stellagala, en gala där kvinnor inom mat- och dryckesbranschen uppmärksammas och hyllas. Otroligt bra initiativ, och vilka stjärnor! Jag var inte på plats på årets gala – men följde den på håll. Heja, alla kvinns i branschen! Veckans vertikal: Charles HeidsieckDen här veckan har jag provat så vansinnigt mycket mousserande vin. Ja, säkert över 300 olika flaskor, om jag ska räkna lite slarvigt. I torsdags värkte det i mina tänder på grund av all syra jag utsatt dem för senaste dagarna. Men oj, vilka bubblande tips jag har till er inför nyår! En av de absolut bästa upplevelserna var den med Charles Heidsieck och nya chefsvinmakaren Elise Losfelt. Vi provade igenom kommande släpp, och I'll keep you posted! Men wow – det är mycket gott att se fram emot för champagneälskaren i slutet av oktober och början av december. Veckans sprit: Norrtälje Bränneri ÄPPLEJag skriver inte så mycket om sprit, men kan verkligen uppskatta starka droppar som gjorts på ett hantverksmässigt och passionerat sätt. I Sverige har vi ju fantastiska spritproducenter idag, som gör allt från gin till vodka, punsch och äppeldestillat i stil med calvados. Som här! Norrtälje Bränneri har imponerat länge – och nyligen släpptes deras äppelsprit som är lagrad elva år på ekfat. Det är smakrikt och elegant på samma gång med rena äppeltoner, varma kryddor, vanilj och med en äppelkärnig svans. Etiketterna är ljuvliga. En fin julklapp? Javisst! Kan det mäta sig med calvados om man nu ska hålla på att jämföra? Absolut! Det här sippar jag på som avec nu när löven gulnat och man behöver något som hettar lite – inifrån och ut.