Novembers första släpp är här – och det är riktiga godingar som når hyllorna denna vecka. Min tipslista från tillfälligt sortiment blir dock kort – men naggande god. Jag var nämligen förkyld då det var provning av dessa viner, så mina läppar har bara hunnit nudda ett litet antal. Idag släpps ju även Josetta Saffirio Barolo Monforte d'Alba 2020, som ni kan läsa mer om HÄR. VITTMuros de Melgaço Alvarinho Anselmo Mendes 2022, Portugal, Vinho Verde, 229 krVinho Verde-mästare Anselmo Mendes strikes again! Om du redan känner dig lite vintertrött så kommer dessa sprudlande droppar ge dig en energiinjektion som heter duga. Alvarinho-druvorna är plockade från utmärkta lägen i Melgaço som ligger riktigt högt upp i Portugal, på gränsen till Galicien. Vi får ett vin med gott om pigg, exotisk frukt - mango, omogen ananas, persika och pigga äpplen, sjungande mineralitet och en välkommen salt kallsup på slutet. Gillar du alvarinho kommer du att älska detta!RÖTTDomaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Villages 2022, Frankrike, Côtes du Rhône, 189 kr Mumsigt vin från familjedrivet vineri i tredje generationen. Syskonen Caroline och Frédéric Charrier lyckas få fram ett riktigt fint uttryck av Côtes du Rhône, här med frukt av syrah och grenache från gamla stockar. Här får du både josig struktur, charmerande frukt av plommon, skogshallon och björnbär, en pust av lavendel och lagerblad, lakrits och lite pepprig krydda i avslutet. Snyggt, josigt och med fin koncentration – en höstkramare till vin att korka upp till säsongens värmande rätter.VINTERDRYCKBrännland Ember Äppelglögg, Sverige, 189 kr/500 ml Brännland som håller till utanför Umeå gör iscider i världsklass på svenska äpplen. Deras vintriga äppelglögg imponerar också alltid stort och är ett utmärkt alternativ om man inte gillar den sötaktiga rödvinsglöggen. I år är glöggen kompletterad med äppeldestillat destillerad av Tevsjö destilleri. Det bjuds på finessrik smak av röda äpplen, aprikos, saffran, marsipan, kanel och kardemumma i en härlig symfoni, med äpplig fräschör i avslutet. Utmärkt till ostbrickan! Testa till pepparkaka med Brillat Savarin och kryddig äppelkompott.