Äntligen fredag igen (en ledig sådan då jag kompar ut förra veckans helgjobb på Sthlm Food & Wine) och nytt släpp i tillfälligt sortiment. Friska vita viner i all ära, men det som tilltalar min personliga smak mest är lite rundare, kryddigare vita viner och den här veckan har man verkligen chans att haffa en otrolig trio i det spannet. Mer sugen på josigt rött? Fortsätt scrolla! VITT🥂 Snakes & Ladders Sauvignon Blanc 2023, Sydafrika, Western Cape, 299 krPå Western Cape i Sydafrika gör äkta makarna John och Tasha Seccombe vin med stor personlighet. Här har vi en kul take på sauvignon blanc där man jäst vinet på ekfat för att ge det en rundare kropp. Vi får gott om gyllene, solig tropisk gul frukt, örter och matvänlig struktur med en fin syra som av bakad citron. Smaken är lång och vinet charmerande.🥂 Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2023, USA, Kalifornien, 279 kr Amerikansk klassiker som alltid imponerar – även efter vinmakaren Jim Clendenens bortgång. Det här är långt ifrån sådär amerikanskt fläskigt som vissa fatlagrade vita viner från det stora landet på andra sidan Atlanten kan vara. Här får vi snarare elegant frukt med finstämda fatkryddor och mjukt fyllig munkänsla som charmerar. Gula äpplen, touch av grillad citron, kardemumma, lite smör, gula plommon och hasselnötter. Alltid ett bra köp!🥂 Guigal Condrieu 2022, Frankrike, Rhônedalen, 499 kr Condrieu ser man inte ofta på hyllorna, men jag ÄLSKAR denna vinstil. Här snackar vi alltså 100 procent viognier. Runt, oljigt, blommigt, fruktigt, välkomnande – som att bädda ner sig i ett fluffigt duntäcke på en sommaräng under dignande fruktträd med aprikoser, gula päron, nektariner och gula plommon. Smaken är ooändlig med lätt vitpepprig knorr i slutet. Jag öppnar munnen och du häller, ok? RÖTT & SÖTT🍷 Spinifex Papillon 2022, Australien, Barossa Valley, 215 krI australiensiska Barossa Valley gör paret Peter Schell och Magali Gely vin sedan 2001. Här får vi ett lätt, josigt och flörtigt rött vin där druvan cinsault spelar huvudrollen med lite uppbackning från grenache. Vi får tillgänglig och inbjudande frukt, friska syror och smak av körsbär, skogshallon, blodapelsin, granatäpple, örter och en liten ton av sandelträ.🍷 Emma Mas de Monné 2022, Spanien, 209 kr Härlig, vildsint spanjor som bjuder på glad energi och sjungande lilaröd frukt. Här har vi en salig blend av höghöjdsodlade druvor, som garnacha tinta, carinyena, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och en skvätt garnacha blanca. Läskande med matvänliga tanniner, toner av lakrits, viol, lavendel och vildhallon och saftiga plommon. Lång eftersmak. Charmigt! Producenten uppger att det här är ett naturvin. 🍬 Château de Fesles Bonnezeaux 2015, Frankrike, Loire, 156 kr/375 mlUnderbart gott, sött vin från Loire på chenin blanc. Toner av torkade aprikoser, saffran, honung, bakade gula äpplen, marsipan, vanilj och mandarin. Något att köpa till jul och plocka fram till diverse julkakor, ett vin som kommer gå fint till saffranssockerkakan eller andra sötsaker på denna älskade krydda – eller testa till en tarte med bakade aprikoser.