November kryllar av tillfälliga släpp – hela fem stycken hinns med innan månaden är slut. Och är det någon gång man behöver extra gott vin, så är det väl när mörket ligger tätt och vindarna isar? Här kommer 9 favoriter som jag provat och gillar starkt. Vill påpeka att jag var på lunchprovning med Greystone i måndags, och att få prova vinerna till mat påverkar såklart – till det bättre. Men jag imponerades av vad man åstadkommer vinmässigt i de södra delarna av Nya Zeeland. Värt att spana in! Vad landar i din varukorg? Det fina glaset kommer från Riedels Veloce-serie och funkar fint till fylligare vita viner.BUBBEL & VITTCharmigt från Jeréz. Viña El Corregidor de Carrascal Brut Nature, Spanien, 379 kr Här har vi något så kul som mousserande från Jeréz där man traditionellt gör sherry. Druvorna till detta vin är också klassiska sherry-druvor: vi snackar 99 % palomino fino och 1 % pedro ximénez och de har vilat under flor på sherryfat. Resultatet? Ett aromatiskt bubbel som ter sig gyllengult i glaset. Djup färg och smak av gula äpplen, halm, bakad nektarin och med en något grön/gräsig efterton men här finns också en fin nötighet. Eleganta bubblor och lång eftersmak med läcker sälta. Lite ”naturig” på nosen och generös i frukten – trots brut nature. Spännande i alla led!Lyxig läckerbit. Bollinger PN VZ19, Frankrike, Champagne, 1099 kr Bollinger är ju ett klassiskt champagnehus vars generösa stil jag verkligen gillar. Den här pangaren är something special, nämligen en del av Bollingers PN-serie när pinot noir är i fokus. Här fokuserar man på pinot noir, främst från byn Verzenay denna gång – och i huvudsak basvin med årgång 2019. Vi bjuds på elegant fruktighet i form av röda äpplen, grillad citron, vit toblerone och toner av hasselnötter och brioche. Samtidigt är vinet mineraliskt läskande med viss sälta och fjäderlätt avslut. Lyxigt!Spansk diamant. Raúl Pérez Ultreia Godello 2021, Spanien, Bierzo, 239 kr Godello – denna gudabenådade druva som jag liksom inte kunnat släppa taget om sedan jag första gången provade ett vin på denna spanska diamant! Första sippen tar mig direkt tillbaka till en solig uteservering där jag har bara axlar, fräknar på näsan och noll problem i livet. Härligt va? Här får vi ett urläckert exempel med smak av solmogen gyllene stenfrukt, gula plommon, lite örter med en vitpepprig knorr i avslutet. Så gott, så gott. Korka upp till ett gäng boquerones på rostat bröd.Trevlig överraskning. Barrel Ferment Sauvignon Blanc 2023, Nya Zeeland, Canterbury, 219 kr Nej, sauvignon blanc är kanske inte en druva som ligger högst upp på min lista, och särskilt inte om den kommer från Nya Zeeland. But look who's talking now! Det här ÄR någonting annat än den stiltypiska tropiska frukt-explosionen där det är som att dricka en hel djungel. I den här flaskan hittar vi en ekologisk sauvignon blanc som fått lite tid på fat, vilket rundat av vinet på ett fint sätt och gett det en härligt krämig textur tillsammans med toner av äpple, mango, vita blommor och persika. Det fina glaset kommer från Riedels Veloce-serie och är utmärkt till exempelvis pinot noir.RÖTTNaturligt njut. Trebbiolo Vino Rosso La Stoppa 2022, Italien, Emilia-Romagna, 199 kr I italienska Emilia-Romagna gör vinmakaren Elena Pantaleoni vin med största respekt för naturen. Här får druvorna barbera och bonarda skina i sin renaste form och vi får ett vin med josig, flörtig frukt och stor personlighet. Det bjuds på gott om körsbär, vildhallon, örter och lite blodapelsin med ett långt, friskt och bärigt avslut. Energirik pinot. Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2021, Tyskland, Baden, 199 krPersonlig pinot från kul vinmakarpar i Baden. Örtigt och lite grönt på nosen med skogsbär, lingon, lite körsbär och örter med lätt krydda i avslutet. Bra tryck i syran och en lång, torr eftersmak med syrlig lingonbärig finish. Perfekt att korka upp och njuta av ur stora kupor till lite juicy skvaller och plockeliplock på fredagskvällen. Något för den nyfikna. Nerojbleo Gulfi 2022, Italien, Sicilien, 219 kr Superläcker nero d'avola som verkligen visar på storheten i denna – eh – lite misshandlade druva. Lätt och elegant frukt och finessrikt vinmakat med smak av plommon, svarta vinbär, körsbär, lavendel och viol och en svag touch av kaffe. Lång smak. Charmigt med driv – ett vin man som nyfiken vinfantast inte vill missa att prova. Gör sig dessutom utmärkt till skogens skafferi. Vildjäst & vackert. Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir 2021, Nya Zeeland, Canterbury, 449 krVinmakare Dom Maxwell har verkligen lyckats skapa ett vin med balans, hög energi och som med fördel kan få ligga 1-5 år i källaren i väntan på den stora njutningen. Här har man jäst vinet i stora kar ute på vinfälten för att vinet, som Dom säger, verkligen ska smaka av sin växtplats. ”Naturen får göra sin grej”. Vi får mörka körsbär, jordgubbar, färska örter och sandelträ med ett lätt kryddigt avslut och lite rökig mineralitet. Lite rufft i kanterna nu, men oj vad vinet kommer att belöna dig om du har tålamod att gömma och glömma det ett år eller två.Kultförklarad åldring. Viña Tondonia Reserva 2012, Spanien, Rioja, 439 kr Rioja från klassisk producent med 12 år på nacken – och som verkligen pallar att ligga många år till. Tro mig. När min man fyllde 50 härom året korkade vi upp en Viña Tondonia Gran Reserva från 1973 och jag kissade nästan på mig av nervositet inför att öppna den flaska som jag köpt för dyra pengar på auktion … men vet ni? Det var otroligt! Moget såklart, men fortfarande med frukt i sig. Här får vi otrolig syra med tanke på att viner legat på vänt ett tag. Vi får fina mognadstoner i form av blöta löv, lite läder och torkade bär men också mörk frukt med stuns och fräschör samt touch av dill, nymalet kaffepulver och torkade örter.