Fredag – och nytt tillfälligt släpp. Här har jag faktiskt inte hunnit prova alla viner då jag var förkyld vid det provningstillfället (alla antioxidanter från hösten rödviner har tydligen inte hjälpt …), men några viner har hunnit nudda min läppar. En sällsynt bra sauvignon blanc, en imponerande syrah och ett stilla vitt vin från England. Ett vin som jag däremot är väldigt nyfiken på, men som jag inte hunnit prova, är Lukas van Loggerenbergs Geronimo Cinsaut. Jag har varit djup imponerad av allt jag provat från den här producenten tidigare, och är ju ett fan av cinsaut från Sydafrika. Det får bli ett köp! Trevlig helg! ✨ Weingut Tement Ried Grassnitzberg Sauvignon Blanc Riff 2021, Österrike, Südsteiermark, 399 kr Med handen på hjärtat så har jag provat så mycket dålig sauvignon blanc i mitt liv att jag ibland gett upp hoppet om att det någonsin skulle kunna vara en druva som kittlar min palett. Men så dyker det upp en pava likt denna. Som på vit springare kommer den galopperandes över mina smaklökar, tar mig med storm och övertygar mig om att det på vissa håll i världen görs otroliga kvalitetsviner på sauvignon blanc. I det här fallet sätter vi kartnålen på Südsteiermark i Österrike, där familjen Tement odlar denna druva på hög höjd och i terrasser. Doft av nyutsprungen vår. Knoppande träd, färskpressad lime, fläder , bakad citron, flingsalt och gröna krispiga äpplen hoppar upp ur glaset tillsammans med en sällan skådad mineralitet. Sandiga, leriga jordar med spår av korall och kalksten sätter prägel på vinet. Smaken är lång, frisk och bär väg in i ett avslut som bjuder på en syrlig och munvattnande finish. Ja, det är en slant – men kvaliteten matchar verkligen priset.✨ Skye's Chardonnay Balfour 2022, England, Kent, 299 krLänge har vi imponerats av Englands mousserande magi. Med en liknande jordmån som i Champagne i de södra delarna och en ökande kunskap inom vinmakning och terroir görs här riktigt bra bubblande grejer. Men hey, glöm inte att det här också görs stilla viner! Något som Balfour inte minst vill slå ett slag för. Klimatförändringarna med höjda temperaturer bär väg för allt bättre årgångar. Och ekologin är här viktig, som no waste-policy och biologisk mångfald i och kring vingårdarna. 80 procent av vingårdarna i England är planterade med chardonnay, och här får vi ett fint exempel på hur stilla chardo från Kent kan smaka. Vinet är friskt och grönäppligt med toner av gul melon och citrus. Kroppen är slank med struktur och fin fräschör, men utan att ha en syra som sticker ut ögonen på en. Avslutet är tajt. Blir du nyfiken på att testa?🍷 Gardo & Morris Hawkes Bay Reserve Syrah 2019, Nya Zeeland, Hawke's Bay, 185 krNya Zeeland + Sverige = sant. Bakom denna etikett har vi en kärlekshistoria, nämligen den mellan Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. De träffades när hon pluggade på Nya Zeeland, kärlek uppstod – och nu har de sin bas i Sverige men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras. Hawke's Bay, på Nya Zeelands östkust, är verkligen ett område att spana in om man vill ”fynda” kvalitativ syrah. Här får vi ett riktigt fint exempel under 200-lappen som bjuder på gott om saftig mörk frukt som mogna plommon och björnbär, skogshallon, saltlakrits och nymalen svartpeppar. När jag träffade Ben för en provning tidigare under hösten så provade vi också en syrah från 2007, som verkligen visade fin utveckling. Var inte rädd för att köpa och lagra!