Fredag den 15 mars är det dags för tillfälligt släpp igen – och med tidspress har jag valt ut tre favoriter som jag tycker är riktigt vårkompatibla (kämpa nu sol och värme!) och som jag – såklart – testat de nya årgångarna av. Är det något vin som gör dig nyfiken? Bedårande bubblor. Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, Frankrike, 519 krMånga champagner från anrika vinhuset Philipponnat har under åren fallit mig på läppen – och det här är inget undantag om man söker en snustorr, krispig champagne. På flaskan står det Non dosé, vilket betyder att man inte tillsatt någon dosage (socker) i vinet, något som i annat fall är vanligt i champagne för att balansera smak och syra. Av denna pinot noir-drivna skumpa får du en väldigt frisk smak som bjuder på gröna äpplen, citron, kex, grapefrukt och lite lakritspulver, med glimrande mineralitet och bred mousse. En syraskjuts som håller dig pigg ända in i april!Mästar-riesling som bjuder på magi. Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021, Tyskland, 395 krDen 13 mars inföll riesling-dagen – och vi fortsätter firandet med detta fantastiska vingårdsvin från Leitz i Rheingau. Katerloch är det brantaste vingårdsläget som producenten Leitz basar över. Svala vindar blåser kring rankorna, vilket ger frisk frukt men här också solmogna toner av persika, päron, krispiga äpplen och lime med lång nyanserad eftersmak. Samma dag lanseras även Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2021, som såklart också är helt amazeballs! Drick nu eller lagra.Charmerande chenin från Loire. Blanc Chenin Haut Baigneux 2022, Frankrike, 229 krÄntligen nytt släpp av denna franska ekologiska goding! Druvan är chenin blanc som fått lagras med sin jästfällning i ett och ett halv år, vilket gett vinet rondör och personlighet med toner av persika, gula äpplen, solmogen citrus, bivax och varma kryddor. Ett utmärkt matvin att servera ur stor kupa till exempelvis ugnsgrillad kyckling späckad med smör och örter.