Alla glas i den här bilden är från Riedels glasserie Veloce. Fina va? Fredag igen, och tillfälligt släpp – ett starkt sådant och jag har provat tutti, men väljer den här veckan att plocka russinen ur kakan. Därför presenterar jag nu en favorit eller must try ur varje kategori: Bubbel, vitt, orange och rött. Skål och happy friday!MOUSSERANDE. Bubbel SoMu 2018, Sverige, 252 krSvenskt bubbel – kul va? Jag var nyligen på Kullahalvön för att lära mig mer om svenskt vin och hälsa på några framstående producenter – och det händer grejer snabbt just nu i den svenska vinvärlden. De som imponerade mest var just Arilds vingård som skapat en fin vintradition på sin gård i Skåne. De jobbar dessutom med lokala konstnärer som målar etiketterna. Här får du ett mousserande vin gjort enligt traditionella metoden (aka champagnemetoden) där man jäser vinet en andra gång på flaska. Doften är frisk som en vårvind. Bubblorna petita och fina. Vinet består mestadels av solaris, som är lite av Sveriges nationaldruva, och muscaris. Och det blir riktigt bra med härliga smaker avvit persika, fläder, nashipäron, krusbär, citrus och blomstrande vårrabatt med balans i syran och stuns i frukten. Allt avslutas med en syraskjuts. Snyggt jobbat, gänget på Arilds! VITT. Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2021, Österrike, 329 krKalasgott från familjedrivna Bründlmayer i Kamptal, Österrike. Här snackar vi om nationaldruvan grüner veltliner – och det är riktigt smarrigt från stockar med ålder (därav Alte Reben på etiketten, som betyder just ”gamla stockar”). Gamla vinstockar ger inte lika hög avkastning vad gäller druvor, men desto högre koncentration i frukten. Bra skjuts i smaken med toner av gul frukt med gröna friska inslag, här finns också mycket vit persika och en stiltypisk vitpepprig ton i eftersmaken. Härlig syra som spelar högt hela vägen. Gott-gott-i-gott-gitt, langa fram en wienerschnitzel, som sig bör!ORANGE. Bassermann-Jordan Grauburgunder Fass 615, Tyskland, 199 kr Vad är flörtigt, förföriskt och försvinnande gott? Jo, denna ekologiska grauer burgunder (aka pinot gris) från Pfalz i Tyskland. Det här vinet har man låtit jäsa en stund med skalen vilket ger det dess vackra orangerosa färg. Som en vacker solnedgång i glaset! Vinet har pigg profil med toner av persika, nektarin och pink lady-äpplen. Elegant och fruktigt avslut med sjyst beska som av blodgrape.RÖTT. Grosjean Gamay 2021, Italien, 199 kr Kalasgott och klunkigt vin på druvan gamay från Valle d'Aosta, Italiens minsta vinregion som gränsar till Schweiz och Frankrike. Här är druvorna klädda i lätt och bärig kostym. Det är josigt och örtigt med toner av hallon, röda vinbär och en lätt blommig touch. Frisk eftersmak som hänger kvar. Ett rent och snyggt vin som gör sig bäst svalt i stora kupor till fredagsbrickan med ost och chark.