Vi spurtar in i den efterlängtade helgen – och suktar efter drömgoda droppar i ännu ett vansinnigt bra fredagssläpp (bye bye lönen, det var kul att råkas!) Här är åtta goda viner som nuddat mina läppar och som jag med varm hand kan rekommendera. Vad satsar ni på? VITT. La Staffa Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2023, Italien, 175 krFrisk och fräsch verdicchio som också har ett fint fruktdjup. Toner av solmogna äpplen, gula plommon, citronskal och med ett fräsch avslut som bjuder på en skjuts örtighet. Verdicchio är ju en italiensk liten vindiamant som för många ännu är oslipad. Inte testat innan och nyfiken? Here you go – perfekt att njuta av till sommarens fräscha sallader.VITT. Arilds Vingård Kalles Kulle 2021, Sverige, 225 krSvenskt vin är onekligen på frammarsch, och Arilds vingård är i min bok en av de som kommit längst. Som en av Sveriges mer etablerade vingårdar har de på många sätt också varit pionjärer i sitt skrå. Det var väldigt kul att få besöka dem på Kullahalvön i höstas och mer från mitt besök kan du läsa om HÄR. Det här vita vinet på Sveriges so called ”nationaldruva” solaris imponerar med härlig sommarblomstrande frukt, gröna krispiga äpplen, fläder, krusbär och citrus. Något att korka upp till de svenska, späda primörerna – eller spara till midsommar. Psst! På måndag deltar jag i The Swedish National Winetasting 2024 – där 15 sommelierer och vinskribenter blindprovar 80 svenska viner. Spännande? JA. Jag återkommer såklart med ett inlägg om detta!VITT. Meyer Family Vineyard Old Main Road Chardonnay 2022, Kanada, 395 krChardonnay från Kanada, kul va? Man kanske främst tänker på ice wine när man tänker på detta enorma land i väst, men det rör på sig i vinvärlden och här landar kartnålen på British Columbia i västra delen av landet. Inspirationen är vit bourgogne, och det känns! Väldigt elegant och friskt med rund stenfrukt, bra tryck i syran och eleganta fatkryddor. Inget annat än supersmarrigt – och välgjort. Way to go, Canada och ett måste för dig som vill bredda din vinvärld. ROSÉ. Vento'z Rosé 2023, Portugal, 119 krDen här fynd-rosén kommer från Vinho Verde i norra Portugal och är gjord på lokala druvan espadeiro. Nej, den dricker man inte varje dag! Läcker rosévin med lite spritsig munkänsla, toner av röda pigga trädgårdsbär och syrligt avslut. Bra för priset, ett sommarvin att peta ner i korgen utan att plånboken gråter. ROSÉ. Josetta Saffirio Langhe Rosato 2023, Italien, 149 krI norditalienska Piemonte skapar Sara Vezza vinmagi. Dels rattar hon ”tomtevinerna” under etiketten Josetta Saffirio som hennes mamma startade, dels gör hon också viner under eget namn. Sara är femte generationens vinodlare och gemensamt för all produktion är att det sker i samspel med naturen. Som Sara själv säger: ”Det är årgången som styr”. Här är det druvan nebbiolo som spelar huvudrollen och smaken har inslag av solmogna körsbär, jordgubbar, pigga nypon, örter och citrus och snygg nyanserad palett. Vätten på etiketten har Saras mamma Josetta ritat, och visst är den lika bedårande som vinet i sig. RÖTT. 12 Volts 4 Kilos 2021, Mallorca, 259 krFörsta gången det här vinet nuddade mina läppar befann jag mig faktiskt på Mallorca, i Palma närmare bestämt. Både jag och min man Andreas blev hänförda. ”Vad kul! Vad gott! Var kan vi köpa det?”, utbrast vi i kör. Och visst producerar denna ö lysande droppar på både internationella och inhemska druvor. Det här är bara ett exempel med en blend av callet, syrah, cabernet sauvignon och merlot. Ekologiskt odlat med solmogna bär och örter, men också slank och läskande frukt och friskt avslut som av blodapelsin. En struktur som skapar en stabil ryggrad i vinet och gör det ytterst matvänligt, men också gott till blandat plock, och med fördel serveras vinet kylt. RÖTT. Van Loggerenberg High Hopes 2022, Sydafrika, 249 kr I sydafrikanska Paarl gör Lukas van Loggerenberg vin med fokus på ursprung och autencitet. Här en finessrik blend på syrah, grenache noir och cinsaut. På etiketten hittar man ledtrådar till vad Lukas vill visa med vinet och dess ursprung: En karta över Swartland, vete som växer friskt bland vingårdarna och en bild på en fiskande man – då han själv gärna testar fiskelyckan med ”high hopes”. Vinet då? Det bjuder på smak av plommon, mogna skogshallon, björnbär och lagerblad, med en knorr av svartpeppar och lavendel. Tanninerna är sammetslena och finishen har en fin touch av lakrits.RÖTT. Domaine Rolet Arbois Pinot Noir 1987, Frankrike, 619 krMogen pinot noir från Jura. Här har jag faktiskt inte provat vinet – men jag har köpt äldre årgångar på magnumflaska från den här producenten tidigare och verkligen blivit blown away. Så ja, jag kommer definitivt satsa på en pava även denna gång om jag hinner. Jag hoppas på ett vin som har perfekt mognad, det vill säga med viss ungdomligt bärig kärna men snygga mognadstoner som håller ihop vinet. Alla flaskor lagras hos producenten innan försäljning vilken ändå är en garanti för bästa möjliga förutsättningar för att vinet ska vara bra, trots sin ålder.