Thank god it's friday och i kikarsiktet har jag ännu ett magiskt tillfälligt släpp. Här är åtta favoriter som jag provat och gillar, och vi rör oss från superbt årgångsbubbel till tajt barolo. Blir det något köp? BUBBELItalienska bubblor som förför: Rotari Flavio Riserva 2014, Italien, 199 krHär får vi total överleverans för priset! För 199 pix får du ett elegant mousserande vin med årgång 2014 från Trentino i norra Italien. Vinet är gjort på typiska champagnedruvan chardonnay och bjuder på krämiga bubblor och lätt utvecklade toner av rostat bröd, nötter, citrus, gula äpplen, en touch av nektarin och med ett snyggt och friskt avslut. Nio års lagring har gjort vinet gott – och för ett fyndpris i sammanhanget är det ett ”must try” den här veckan. VITTVinmagi från Mallorca: Alba Son Antem 2021, Mallorca, 299 krPå Mallorca, inte jättelångt från Palma, har vinimportören och numera vinmakaren Johan Lidby satsat hårt på sin egen vingård: Son Antem. På kort tid har man här lyckats skapa viner som får de mest inbitna vinkännarna att ställa sig upp och applådera. Det här är min absoluta favorit i deras range: En riktig hit för oss som älskar kryddiga vita viner som både har den där generösa gula frukten men också ekfatskryddorna i form av smör och rostade hasselnötter – allt i snygg balans. Här får du ett vin som imponerar med sin superba sammanhållning och samtidigt inbjudande stil. Tankarna glider mot vit bourgogne. Ett vin som keeps on giving när du väl tagit en sipp. Inget annat än urbra från ett ungt vinhus.Skaldjursvin med härlig energi: Juliusspital Würzburger Stein Riesling Erste Lage, Tyskland, 209 krVad är det mitt norra öga skådar? Jo, ett finfint vin från Franken såklart – och det ser man direkt på den typiska runda och platta flarran. Här har vi ett riktigt kul vin på rieslingdruvan som både bjuder på solmogen frukt och kittlande mineraltoner. Det är solig citron, gröna pigga äpplen, vit persika och aprikos med friskt syra som av lime och massvis med härlig energi i glaset. Urgott till höstens fisk och skaldjur.En åsiktsändrare: Sauvignon Blow, Österrike, 219 krSauvignon blanc är en druva som kan skapa gängbråk. Antingen så gillar man det, eller så skriker man rätt ut bara man hör namnet. Men hold your horses, alla sauvignon blanc-haters – här har vi faktiskt ett superhärligt exempel på vad druvan kan ge i rätt händer. Nu är vi hos familjeproducenten Weingut Lackner-Tinnacher där Katharina Tinnacher rattar vinmakandet i Steiermark i södra Österrike. Jamen vad smakar det då? Jo, solmogen lite tropisk frukt som bjuder på läckra tuttifruttitoner, gula päron, passionsfrukt och svartvinbärsblad, färska örter och ett äppligt avslut. Mums! Och som etiketten antyder – it might BLOW you away.Fantastiskt fine wine: E. Guigal Condrieu 2021, Frankrike, 479 krDe flesta förknippar nog Rhône med rött – men de vita vinerna härifrån har en särskild plats i mitt vinmarinerade hjärta. I norra Rhône hittar vi appellationen Condrieu och här är det fokus på gröna druvan viognier. Viner härifrån är fylliga, aromatiska och med lite oljig munkänsla och ganska låg syra. Riktigt bra matviner – men damn vad gott det är att också bara sippa rakt upp och ner. Här har vi ett urgott exempel på vad vit rhône kan erbjuda, och visst prickar den alla rätt: oljig munkänsla, gul mogen frukt, kaprifol, varma söta kryddor – och med ett vitpepprigt avslut. More is more and I like it! Priset? Ja, Condrieu kostar, men vi köper en trisslott och håller tummarna … RÖTTEtt av höstens charmigaste rödvin: Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2021, Frankrike, 179 krI vingårdarna där druvorna till det här vinet växer jobbar man ekologiskt och biodynamiskt. Vinet är gjort på en druvblend där grenache, syrah och mourvèdre tar täten och tillsammans bjuder de på saftig frukt med inslag av röda plommon, viol, skogshallon och en härligt järnig mineralitet med en lätt rödblommig touch. Urgott med lätt munkänsla och pigg eftersmak. Ett vin du vill köpa och bunkra till höstens mysiga vinstunder. Härligt matvin till långkok och grytor: Disobedience by Francis Mallmann Kaiken 2020, Argentina, 229 krArgentinska viner går från klarhet till klarhet, och det är verkligen ett land som tar stora steg framåt kvalitetsmässigt. I Mendoza fokuserar man bland annat på höghöjdsodling. Tillsammans med många soltimmar trivs druvorna utmärkt här. Här har vi en blend där nationaldruvan malbec spelar huvudrollen, och cabernet franc och merlot andra- och tredjefiolen. Här får du bra tryck i frukten i form av plommon, saftiga hallon, björnbär och svarta vinbär med inslag av anis, choklad och en lätt pepprig eftersmak. Medelfyllig munkänsla och något greppiga tanniner. Ett matvin som du korkar upp till höstens goda grytor! Låt lufta en liten stund innan, häll gärna upp på karaff och låt stå svalt 30 minuter innan servering.Urgott till svamp och vilt: Diego Conterno Barolo 2019, Italien, 329 krBarolo hör hösten till och det här är allt som oftast en vinnare när den släpps. Ja, barolo är också ett vin som kostar, men du får också mycket för pengarna om du är en nebbiolotorsk. Det här vinet är tajt som stjärten på en notorisk gymsnubbe som kör ”leg day” everyday, och bjuder på bra tryck i syran och stabil struktur. Det smakar av nypon, klarröda körsbär, svart te, en touch av tranbär och pomerans och har ett munvattnande avslut och tuggiga tanniner. Spara eller korka upp till en viltskavsgryta med snuskiga mängder grädde och ost, och du är hemma.