Fredag och nytt släpp i tillfälliga sortimentet. Det är många dyrgripar som når hyllorna. Fantastiska viner, såklart, men i många fall inget för oss vanliga dödliga – med vanliga dödliga plånböcker *letar extraknäck*. MEN jag måste ändå skriva ett par rader om dem, eftersom jag haft lyxen att prova – och ja, jag skulle köpa lådvis om jag hade mer pesetas. BUBBEL. Bollinger PN AYC18, Frankrike, 1 099 krOkey, det här är en riktig hot shot i champagneväg – vi snackar druvor från enbart grand cru-lägen i Champagne-byn Aÿ, och där pinot noir får spela huvudrollen. 50 % av vinet har basårgång 2018 och där resterande 50 % är reservvin från 2017, 2016 och 2009. Gyllene bärnstensglitter i glaset med otroligt rika och fylliga aromer av apelsinskal, mogna röda äpplen och blodgrape. I smaken kan man även skönja lite saltkola, grillad citrus och gula plommon – allt med gräddig mousse och långt avslut. Vackert! En champagne som man (efter att man skrapat triss och vunnit) delar med någon som verkligen vet hur man ska uppskatta ett vin som detta.VITT. DeLoach Vineyards Russian River Valley Chardonnay 2021, USA, 249 krCalifornia dreamin', on such a winter's day …Gillar du smöööriga, kryddiga chardonnayer? Jamen då ska du satsa på det här! Här får du ett fylligt vitt vin med runda, goa äppeltoner, solmogen exotisk frukt, en nypa vanilj, lite smörrostade nötter och en hint kardemumma. Jag är en sucker för det här, det är gott-gott-i-gott-gott. VITT. Rocking Horse Cape White Blend Thorne & Daughters 2022, Sydafrika, 249 krParet John och Tasha Seccombe driver tillsammans Thorne & Daughters och vill med sina viner visa det bästa av Sydafrika, där varje vin har sin egen identitet. Här får vi en blend på bland annat chenin blanc, chardonnay och semillon. Resultatet blir friskt och komplext med smak av gula äpplen, persika och grillad citron med en balanserad floral touch. Ett vin som är för spännande och gott för att inte testa. Njut i stora kupor!RÖTT. Fontanafredda Barolo La Rosa 1998, Italien, 999 krEn sann ”oldie but goldie” (nåja, yngre än mig – så här ska vi inte åldersmobbas). Vingårdsbetecknad barolo med 25 år på nacken som är i perfekt drickläge nu. Runda mognadstoner men också fin frukt, spänst och energi - njutbar till höstens krämiga svamprisotto. Köp, öppna, njut – låt inte ligga, den blir liksom inte bättre. Kanske den ultimata julklappen till en barolo-torsk? Jag tror det! Bonusbild från Sydafrika där jag var på vinresa med Wines of South Africa förra året, och där jag fick chans att prova Kershaws viner.FLER TIPS. Även Hirsch San Andreas Fault släpps idag, och det är en av de mest excellenta pinot-vinerna jag druckit. Den senaste årgången har dock inte hunnit nudda mina läppar, men har ni 839 spänn till övers och älskar bra pinot så kan jag gå i god för att det är flytande lycka. Kershaw är också en producent att spana in. Imorgon släpps sydafrikansk pinot, syrah och chardonnay från svala regionen Elgin. Jag träffade Richard Kershaw under min resa till Sydafrika förra året och mer av en vinnörd har jag aldrig stött på – här har vi en Master of wine som kan sina druvkloner, I tell you. Och vinerna – ja, de är såklart riktigt bra.