Dags för första tillfälliga släppet i juli (under sommaren drar man ner på takten, så nästa blir den 19 juli). Det är MÅNGA bra pavor som tar sig in på hyllan den här fredagen (pjuh!) och också många flaskor som fick högt betyg i min bok. Här kommer 13 utvalda favoriter att spana in och njuta av i sommar. Ja, där rök den semesterkassan … BUBBEL & VITTMousserande magi från Piemonte. Alta Langa Sara Vezza 2019, Italien, 249 krSara Vezza gör vinmagi i Piemonte, i norra Italien. Nu släpper hon ett av sina nyaste projekt, en Alta Langa, som är en relativt ny DOCG-appellation i regionen. Här får vi ett mousserande vin på 50 % pinot noir och 50 % chardonnay. Vinet har en fantastisk doft som studsar upp ur glaset och bjuder på mogna gula äpplen, hasselnötter, citronskal och ett syrligt avslut. Pigga små bubblor dansar på tungan och smaken klingar ut i en längtan efter mer. Festligt, elegant och imponerande! Läckerhet som lagrats. III Lustros Gramona 2015, Spanien, 399 krGramona är en av Penèdes mest respekterade producenter, som nu gör utmärkt corpinnat (som har högre kvalitetskrav än cava och bland annat lagras längre tid på jästfällningen. Corpinnat betyder "född i hjärtat av Penedès" och får bara sättas på flaskor utav vinproducenter som verkar i Penedès, odlar ekologiskt och som skördar sina druvor för hand. Här får vi ett utmärkt exempel på vilken kvalitet som görs – och med årgång 2015 får vi här toner av rostade nötter, gula äpplen, brioche och nektarin med en lång balanserad smak och krämig mousse. Skål!Utlandskänsla på glas. Marcio Lopes Permitido Branco Rabigato 2022, Portugal, 225 krRiktigt härligt vitt vin från Portugal och naturporriga Douro, som jag hade lyckan att få besöka i höstas (läs mer om viner från Portugal HÄR och min Lissabon-guide hittar ni HÄR). Smaken bjuder på gula och gröna äpplen, citrus och örter med pigg och munvattnande syra men också imponerande lång eftersmak. Snälla nån, ge mig friterade calamares med citrusdipp NU.Jänkarchardo med burgundisk ambition. Sandhi Central Coast Chardonnay 2022, USA, 299 krRajat Parr och Sashi Moorman är några av vinvärldens starkast lysande stjärnor – sommelierer världen över blir helt starstrucked så fort de får möjlighet att träffa dessa guldgossar – och under labeln Sandhi gör de godis för vuxna. Här får vi en urläcker chardonnay från Central coast med inspiration från vit bourgogne. Det är finfin balans mellan den gula, generösa frukten, livliga mineraliteten och de finkalibrerade fatkryddorna. Drick nu (JA!) eller lägg undan och lagra ett par år (har du den självdisciplinen?). Ett riktigt bra köp!Fyndvin med ålder. Tahbilk Museum Marsanne 2017, Australien, 179 krMarsanne är en druva som man vanligtvis kanske inte dricker druvren, oftast ser man den tillsammans med parhästen roussanne. Här strålar den dock på egen hand – och med sju år på nacken dessutom! Den här årgången kommer direkt från producentens eget lager av viner, och visst är det kul att dricka vin med historia. Tahbilk är dessutom ett av Australiens äldsta vinhus och har gårdar med rankor gamla som gatan. Marsanne är i regel en druva som inte ger speciellt syrarika viner och här får vi milda, följsamma droppar som bjuder på gul, lite blyg frukt, äpplen, örter och apelsinskal med en krutrökig mineralitet och torrt avslut. Väl värt att testa för 179 pix. RÖTTKärleksfull pava med flörtig frukt. Love You Bunches 2023, USA, 249 krDe senaste åren har vinproducenten Stolpman i Kalifornien levererat sommarens mest hajpade vin: en kolsyrejäst sangiovese från Santa Barbara som verkligen levererar det som man längtar efter att sippa på varma sommardagar. Det är josigt, piggt och rödbärigt med pigg frukt av körsbär, halllon och örter med ungdomlig och spritsig profil. Det här vinet är perfekt att dricka välkylt till snacks, charkbrickor och skvaller. Eller ge till någon man älskar. Sanslöst bra pinot som smakar dyrt. Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2022, Sydafrika, 219 krNewton Johnson är en favoritproducent i Sydafrika och deras pinot noir går inte av för hackor. Den här underbaringen från kustnära Walker Bay bjuder på lätt profil med gott om röd skogsfrukt, örter och eleganta fatkryddor med riktigt långt och läckert avslut. ”Smakar dyrt” har jag skrivit i mina provningsanteckningar och ja, visst skulle detta vara lätt att missta för röd bourgogne. Du får mycket vin för pengarna och jag är glad över att det här är en av flaskorna som vi också kommer ha med under vår Sydafrika-provning på Söderköpings dryckesfestival nu på lördag.Svalodlad goding. Donkiesbaai Grenache Noir 2022, Sydafrika, 189 krSydafrika levererar återigen och nu är vi i Citrusdal Mountain, som har några av Sydafrikas högst belägna vingårdar. Svalkan och höjden ger frukten fräschör, och här får vi ett härligt vin som bjuder på nyplockade björnbär, hallon och örter med en sjyst liten ton av sötlakrits och viol. Allt i fin balans och med relativt lätt munkänsla och ett litet kryddpirr på slutet. Mums till lyxkorv med bröd och hemgjord potatissallad.”Must try” på lokal druva. Scarpa Pelaverga 2022, Italien, 219 krNär jag tänker på det här vinet tänker jag också på min man – Andreas har snackat en del om pelaverga, i goda ordalag – och jag har blivit mer och mer nyfiken på denna lilla doldisdruva från Verduno i Piemonte, som kan göra storverk. Att stoppa näsan i glaset är som att dyka ner i en påse med svarta vingummin. Man får en granatäppelröd färg i glaset och smak med toner av röda plommon, trädgårdsrosor, hallon, svarta vinbär och örter. Vinet har en lätt tanninstruktur och ett torrt elegant och friskt avslut. Testa till sommarens första kantarelltoast! Ett måste för syrah-torsken. Gabrielskloof Whole Bunch Syrah 2023, Sydafrika, 199 krRiktigt kul och läckert vin som trots sin mörka ton i glaset bjuder på ganska lätt munkänsla, det här är nämligen ett kolsyrejäst vin och visst blir det lite busigt i munnen! Här får du både rödbärig fräschör och lite mörkare frukt i form av plommon, viol och blåbär på stjälk samt en del örtighet men också en lätt rökig touch och järnig mineralitet. Den här pavan bjuder på matvänliga tanniner – korka upp till grillen, men var försiktig med marinaderna.Svensk-spansk succésaga. Son Antem Camins Callet 2023, Mallorca, 239 krSon Antem är en svenskägd vingård belägen i Alaró, en bit utanför Palma på Mallorca. Här är det vinimportören och numera vinmakare Johan Lidby med gäng som gör vinmagi – och det med den äran! Jag är mäkta imponerad över vingårdens utveckling och att de på så kort tid lyckats göra viner som verkligen imponerar. Hatten av! Jag besökte Johan och hans fru Malin för ett par år sedan och det är verkligen en imponerande resa som de gjort i uppbyggandet av Son Antem. Här har man gjort vin på lokala druvan callet och det bjuds på bäriga sköna toner av körsbär på stjälk, blåbär, örter och tranbär med touch av blodapelsin. Heja! Återkommande favorit. Rayos Uva Olivier Riviere 2022, Spanien, 169 kr Det här är en återkommande TS-favorit som aldrig gör mig besviken. Tror du fortfarande att rioja är lika med krallig mörk frukt, bastuved, vanilj och dill? Testa denna moderna goding som krossar dina fördomar. Från en fransman som nu gör vin i Spanien får vi ett vin med lättare profil, men som också har gott om tryck i frukten – det smakar av plommon, björnbär, blåbär, skogshallon, örter och sötlakrits. Långt och elegant avslut. Avnjut lätt kylt till charkbrickan och ett gäng grillade grönsaker.Sommarens grillvin. Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2020, Australien, 239 krSom sista vintips i denna roman av gottigheter dyker Tahbilk upp igen – nu med ett rött vin som du köper för att korka upp till sommarens grill. Tanninerna är matvänliga men har fin balans, smaken är moget rödfruktig med lätta skogstoner och en charmig grönörtig touch med inslag av salvia som mynnar ut i ett pepprigt avslut. Burgare, stek, feta såser och en go potatis på tallrien – ja, du är hemma!