Friskt som en vårvind. Susana Balbo White Blend 2023, Argentina, 169 krSusana Balbo är lite av vinvärldens Grand old lady då hon 1981 blev den första kvinnliga vinmakaren i Argentina. Hon har sedan i mångt och mycket lett utvecklingen – och hennes viner har hyllats över hela världen. Ett säkert vårtecken i Sverige är att hennes white blend lanseras i tillfälligt sortiment och här är det torrontes, sauvignon blanc och semillón som samspelar. Du får spirande gröna toner av krusbär, nässlor, gröna äpplen, lime och fläder med en slutknorr av grapefrukt. Fin balans och en hit till vårens primörer som sparris och knippen med späda grönsaker, skaldjur och fisk. Smaklig solenergi. Jamek Jochinger Riesling, Österrike, 209 krRiesling kan vara trist, generiskt … och alldeles, alldeles underbart – som här! I den här avlånga flaskan bor ett vin vars frukt studsar upp ur glaset och lockar munnen mot kanten. Lätt och spritsigt, ungdomligt och lekfullt. Som en virvlande vårvind med toner av persika, päronsplitt, solig citrus, nektarin och energi! Vuxengodis.Spanien-tripp. Bodegas Albamar PAI, Spanien, 256 krSnön må yra utanför, men snart är det albariñotider så att det stänker om det. Albamar är en personlig favoritproducent i Rias Baixas i nordvästra Spanien och här har de gjort en urläcker albariño med fin frukt av äpple, päron, persika och nektarin, me sjung i syran, salt stänk av havet och lång eftersmak. Ge mig en tallrik boquerones nu! Komplext kanon-vin. Brookdale Sixteen Field Blend 2022, Sydafrika, 321 kr Det här är i mitt tycke ett av fredagens mer spännande släpp. En unik flaska där sexton olika druvor skapar en fantastisk vinupplevelse och komplexa droppar. I veckan är vinmakaren Kiara Scott i Stockholm för att marknadsföra sina viner och jag fick träffa henne för att prova och snacka vin. ”Det här är ett otroligt coolt vin från en cool vingård där vi planterat rader med olika druvsorter som vi sedan vinifierar under ’low intervention’, då vi vill låta vinet och växtplatsen få tala för sig själv”, säger hon om denna flaska. Hur smakar det då? Vinet bjuder på smakdjup och rondör, men också syra och fräschör. Det smakar av äpple, kvitten, persika, solmogen aprikos, nektarin, vårknoppar och grillad citron med ett friskt och läckert, lite salt avslut. Två viner som jag inte hunnit prova, men som jag vill lägga vantarna på: Josig charmör. Frontonio Telescópico 2021, Spanien, 259 kr Just denna årgång har jag inte hunnit prova, men tidigare flaskor har inte gjort mig besvikna – och vem gillar inte josig garnacha från Spanien? Här med skvättar av garnacha peluda, mazuela och macabeo. Tidigare har jag upplevt vinet som rödbärigt, lite kryddigt med inslag av blodapelsin och med rökig mineralitet. Ett perfekt vin att dricka svalt till ett gäng tapas. Salud!Wow-vin med årgång. Domaine Rolet Arbois Pinot Noir 1986, Frankrike, 619 krDomaine Rolet är en urhäftig och legendarisk producent i Jura, och senaste åren har de släppt magnumflaskor från sin källare – viner med ålder. Tidigare har jag köpt en trosseau från 1986 som varit magiskt bra. Ni vet när man tar en sipp, tystnar, kollar sin partner i ögonen och utbrister ”wow”. Och hallå, priset här är faktiskt sinnessjukt bra – magnumflarra, årgång -86 och från ett vinhus där flaskorna lagrats i deras privata källare för 619 kronor? EH… det skriker fyndläge. Som alltid med vin som har ett gäng år på nacken är det ju lite av en chansning. Vinet kan vara defekt, ha gått över tiden, vara inne i en tunnel och så vidare… men i det här fallet så är förutsättningarna så bra att jag tar risken. Klickeliklick!