Snart dags för årets första tillfälliga släpp – och jag har provat och valt ut 10 godingar som jag är bra sugen att lägga vantarna på (eh, om bara plånboken tillät storshopping så här fattigaste veckan på året…) Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är ett riktigt härligt släpp för oss som gillar vita viner med både fyllig frukt och krydda. Vad kommer ni att satsa på? VITT. Sancerre Domaine de Sacy, Frankrike, 251 krRiktig snygging från familjedriven producent i Loire. Druvan är, som alltid i en vit sancerre, sauvignon blanc. Här får du ett riktigt bra vin med toner av gröna pigga äpplen, krusbär, glimrande mineralitet som av våt sten med ett något salt och munvattnande avslut. Det är friskt, och ett utmärkt fisk- och skaldjursvin till våren.VITT. Carl Loewen Riesling Alte Reben, Tyskland, 197 krI Mosel i sydvästra Tyskland görs underbar riesling i solmogen stil. Personligen älskar jag Mosel-riesling. På den här etiketten hittar vi benämningen ”Alte reben”, vilket betyder gamla stockar. Det ger ytterligare koncentration i frukten. Härlig Mosel-riesling med både solmogen frukt och härlig syraskjuts. Gott om äpple, persika, päron, solmogen citron och med ett sprittande, syrligt och munvattnande avslut och stenrökig mineralitet. Urgott!VITT. Scheuermann Bunter Sandstein, Tyskland, 239 krTänk att tysk chardo kan leverera på den här nivån! Doften minner om smörpoppade biopopcorn, och mina tankar går direkt till en jänkar-chardo. Men här är vi alltså i Pfalz. Vinet bjuder på gott om rostade hasselnötter, brynt smör, kardemumma, gula äpplen och gula plommon – allt med balanserat avslut och bra längd. Finemang som fredagsvin!VITT. Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four Domaine Cordier, 279 krVit (och röd för all del) bourgogne har blivit ruskigt dyrt, men Mâconnais – som ligger längst ner i södra Bourgogne – är fortfarande ett distrikt där du kan ”fynda”. Här får du ett elegant och varmkryddigt vin med toner av gula äpplen, kardemumma, smör, grillad citron och med ett behagligt och friskt avslut. Kraft och finess i en och samma flaska.VITT. Knewitz Chardonnay Trocken 2021, Tyskland, 289 krOoh, iiih, vilken syra! Ett urhärligt vin som får dig att salivera som en St Bernhardshund. Sedan följer toner av brynt smör, äpplen stekta i smör och kardemumma och ett syrligt citruspiggt avslut. Tysk chardo är on fire i det här släppet, och den här får gärna flytta in i min vinkyl…VITT. Blank Canvas Reed Vineyard Chardonnay, Nya Zeeland, 299 krMumma från Marlbourogh, Nya Zeeland. Ett vineri som drivs av äkta vinmakarna Matt och Sophie – och de lyckas här göra en chardonnay i fyllig stil. Vet du med dig att du gillar ”smörig chardonnay” så kommer du inte bli besviken här. Vinet har både kraft och finess, du får brynt smör, kardemumma, gula äpplen, gula plommon och med en läskande ton av grillad citron i avslutet. Riktigt smarrigt och allt i fin balans. RÖTT. Heinrich Pinot Noir Weingut Heinrich, Österrike, 159 krHär har vi ett otroligt prisvärt vin från Österrike som överlevererar sett till prislappen. Vinmakarparet Gernot och Heike Heinrich håller till i Burgenland och jobbar där ekologiskt och biodynamiskt. Bland rankorna råder biologisk mångfald, vilket ger viner som spritter av härlig energi. Du får toner av skogsbär, lingon, körsbär, blodapelsin och örter. Fjäderlätt tanninstruktur med torrt och elegant avslut och en frisk syra.RÖTT. Riecine Chianti Classico 2020, Italien, 241 krDet här är en återkommande favorit som jag köpt senaste åren den trillat in på hyllan. Ruskigt smarrig chianti som bjuder på klarröda körsbär, torkade örter, röda plommon, torra tanniner och bra syraskjuts. Utmärkt matvin som möter upp en pasta arrabiata på bästa sätt, eller varför inte langa fram en hembakad fredagspizza med lätt syrlig tomatsås i botten. Snacka om hit!RÖTT. Reva Barolo 2019, Italien, 381 krPangvin från Piemonte! Härlig barolo som visar upp både skinande röd frukt, toner av svart te, trädgårdsrosor, friska örter och tanniner som ger alldeles lagom med matvänligt motstånd. Friskt avslut och pigg profil. Allt annat än ett trött vin och något som du antingen gömmer och glömmer en stund eller korkar upp till en krämig risotto med lite av höstens sparande kantarellskörd. Vilken fest!RÖTT. Tamboerskloof Syrah Kleinood 2021, Sydafrika, 229 krFylligt, kryddigt – och välsvarvat – från Stellenbosch med syrah som huvudperson och mourvèdre som spelar liten biroll. ”Åh så gott!” är utropet efter att ha tagit en första sipp av detta vin från producenten Kleinood. I munnen dansar toner av plommon, saftiga hallon, lite rökta charkuterier och mörkgröna örter tillsammans med en knivsudd vanilj – för att klinga av i en piruett av viol.