Fredag igen, kanske vankas det Halloweenfest? I alla fall så är det åter dags för nytt tillfälligt släpp – med läskigt bra viner. Jag har det mesta, men inte allt. Här kommer i alla fall sex läckerbitar som nuddat mina läppar och som jag tycker att man ska slänga ett öga på. Vitt och friskt, lätt skalmacererat eller strama röda, vad är du sugen på? Glad fredag, och SKÅL! VITTWow från Vouvray. Vouvray Le Peu Morier Domaine Vincent Carême 2021, Frankrike, 229 kr. I love Vouvray! Här får chenin blanc skina som den druviga stjärna den är! Riktigt kul och läckert vin från Loire som har gott om personlighet med toner av lätt rostade macadamianötter, gul solmogen frukt, grillad citron, nektarin, torkad mango, grapefrukt och kardemumma. Jag gapar, du häller – ok?Frisk fläkt från Spanien. 1583 Albariño de Fefiñanes 2022, Spanien, 239 kr. Har vi övergett sommarens friska vita viner? Nope! Ta en sipp av detta och förflyttas till en solig plats vid havet med ett dignande skaldjursfat framför nosen. Det här är fräscht och fruktigt med gott om pigg grön frukt, vit persika, en välkommen kallsup och nypressad lime. Ett urbra exempel på albariño! Kanongott från kultproducent. Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay 2022, USA, 228 kr.Gillar du smöriga och kryddiga vita viner på chardonnay? Då är det här right upp your alley! Trots att kultförklarade vinmakaren Jim Clendenen gick bort alldeles för tidigt för ett par år sedan lever hans vinfilosofi kvar – och detta flytande arv gör ingen besviken. Med kalifornisk kraft och burgundisk finess visar detta vin upp toner av gula äpplen, brynt smör, grillad citron, nötter, kardemumma och ett friskt och vaniljkryddigt avslut. Inget annat än urläckert! Smakrikt från Swartland. Secateurs Riviera Badenhorst Family Wines 2022, Sydafrika, 159 kr. I sydafrikanska Swartland gör Adi Badenhorst vin med fokus på frukt och personlighet. Nu lanserar han en ”white blend” med mestadels lätt skalmacererad chenin blanc men också druvor som sauvignon blanc, roussanne och lite mer okända bukettraube. Resultatet här blir ett unikt vin med gul solmogen frukt, blommig touch, apelsinskal och kryddig svans. Spännande droppar till ett synnerligen bra pris som gör sig utmärkt till höstens värmande vegetariska grytor. RÖTTFlörtig italienare i stram kostym. Giacomo Grimaldi Barolo 2019, Italien, 349 kr. Inga helgplaner? Okej, lyssna på mig: Köp den här pavan, riktigt bra pasta, rikligt med parmesan och smör och ptja – unna dig lite tryffel också! Kocka en krämig pasta på det här, korka upp – och känn livet i dig! Det här är nämligen en riktigt härligt barolo som bjuder på bra drickläge redan nu med toner av torkade rosor, mogna körsbär, mosade nypon, tjära, torkade örter, svart te och fjäderlätt munkänsla. Syrligt avslut och finlemmade tanninstruktur.En hustomte som charmar. Barolo Monforte d'Alba Josetta Saffirio 2019, Italien, 329 kr. Okej, utsidan ger insidan en chans – right? Och den här etiketten kan man inte låta bli att charmas av. Sara Vezza har tagit över vingårdarna i Piemonte efter sina föräldrar och driver nu både sin egen linje under namnet Sara Vezza wines, men även Josetta Saffirio. Hennes mamma målar vättarna på de vackra etiketterna och här får du en inbjudande barolo i matvänlig stil som smakar av mörka körsbär, röda plommon, ceder och kanel, torkade rosenblad och som har bra sjung i syran och kryddigt pirr i avslutet. Munkänslan är lätt och tanninerna är greppiga. Det är nu du plockar fram höstens kantarellskatt och slänger ner i en riktigt krämig risotto toppad med sjuka mängder parmesan. Om du inte har tålamod att lägga undan en flaska såklart …