På fredag är det återigen tillfälligt släpp och jag har valt ut fem viner som jag tycker är spännande, har ett kul ursprung eller helt enkelt bara är skitgoda. Vad spanar ni in lite extra? VITT. Béres Furmint Selection 2020, Ungern, 149 krTorrt, vitt och piggt vin från Ungern – kul! Här får du ett prisvärt vin med mycket energi och smak av gröna äpplen, aprikos, citron, rökig mineralitet och touch av fatkryddor i form av lätt smörig ton, vanilj och med en citrusskjuts i avslutet som ger en frisk eftersmak. Våren är redan här! VITT. Hofstudien Grüner Veltliner, Österrike, 199 krGillar du torr riesling men vill vidga din vinvärld? Testa grüner veltliner – Österrikes paraddruva. Här får du en ekologisk, syrlig goding med gott om grön frukt, liten touch av persika och ananas, med spritsig munkänsla och vitpepprig finish. Stiltypisk och urgod från vinmakarparet Josef och Maria Maier, vars familj har drivit egendomen sen 1500-talet. Testa till lammkorv med potatisstomp och surkål. VITT. Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2015, Frankrike, 499 krAlsace-riesling va! Och med nio år på nacken! Det här är flytande vuxengodis, och jag faller som en fura vid första sniffen. Den här godingen bjuder på otrolig koncentration i frukten med toner av mogna päron, aprikos, saftig persika, honung och saltkola… Riktigt riktigt gott, svårt att slita sig från och med fin utveckling med sina nio år på nacken.RÖTT. Avondale La Luna, Sydafrika, 259 krPå jakt efter ett fylligt och smakrikt vin att plocka fram till helgens vällagade biff? Då har du ett solklart val här. Från sydafrikanska familjedrivna Avondale får du en riktigt smarrig blend på bland annat cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. från Sydafrika, Ett perfekt matvin till en välstekt köttbit, en klick hemslagen bearnaise och rostad potatis. RÖTT. Levantine de Musar 2021, Libanon, 212 kr”Lillasyrran” till kultvinet Chateau Musar från Libanon som fått många winelovers på fall. Här får du liknande stil om än något lättsammare profil. Druvorna är tempranillo, cinsault och cabernet sauvignon. Ett medelfylligt vin med sammetslen struktur och solmogen mörk frukt av plommon, svarta vinbär, blåbär, örter och blyerts med en fin fräschör i avslutet. Utmärkt matvin till vinterns värmande köttgrytor, varför inte till en klassiker som Boeuf Bourguignon?