Fredag, finally! Ja, november är fan en KAMP. Men varför inte korka upp något riktigt smarrigt för att lindra höstångesten? Här kommer sex superba tips på viner att haffa i dagens tillfälliga släpp. Vad köper ni? Glad fredag och puss! 💋Sprittande bubblor från Spanien. Gramona Imperial Corpinnat 2018, Spanien, 249 krCorpinnat är ett ganska ungt begrepp i vinvärlden, då det var så sent som 2015 ett gäng cavaproducenter gick samman för att ställa hårdare krav på produktionen och göra cava med högre kvalitet – något som mynnade ut i corpinnat. Här har vi ett riktigt snyggt exempel med stiltypisk liten gummiton men också gott om gul frukt, touch av rostat bröd, kittlande och frisk mineralitet samt ett citrusklingande avslut. Charmerande champagne. Thiénot Vintage 2015, Frankrike, 649 kr“En enda passion: vin. En stark ambition: kvalitet.” Ett motto man inte skojar bort, va. I våras var jag på en provning med champagne Thiénot och då langades det här citatet fram, sagt av grundaren Alain. Läcker champagne med djup och finess. Gott om gul frukt och rostade nötter på nosen för att sedan i smaken bjuda på äpplig fräschör och grillad citron. En champagne med både vackert djup och snygg komplexitet, koncentration, stringens och elegans. Korka upp nu eller håll tassarna borta och lagra några år.Helgbuketten. Flor de Vetus Verdejo 2022, Spanien, 139 kr Ska du laga en smarrig fiskrätt i helgen? Jamen, då är det här pavan för dig! Riktigt smarrig verdejo som bjuder på gott om gul frukt, toner av viss tropisk touch med persika, nektarin, carambola, solmogen citrus och lite örter. Fräscht avslut! Till det här priset har du råd att testa – som att dricka en vårvind (och dit längtar man ju …)Flytande fredagsgodis. Château Fuissé Tête de Cuvée, Frankrike, 425 krNej, men det här är ju för gott alltså! Rund gul frukt möter toner av smör och snygga fatkryddor i form av kardemumma, kanel och rostade nötter med ett avslut som av citronpastill lämnar en frisk känsla i munnen. Pouilly-Fuissé i södra Bourgogne är en appellation jag håller kär, men glömmer bort ibland tbh… Och när jag sippar på detta fäller jag en tår och blir påmind om att wine is life. Skål.Pinot-perfektion från Tyskland. Ziereisen Tschuppen Pinot Noir 2020, Tyskland, 189 krI tyska Baden, nära gränsen till Schweiz, odlar radarparet Ziereisen vin – och med den äran! På fredag släpps deras pinot noir, ett fantastiskt fynd där du får otroligt mycket vin för pengarna. Rödbärigt med lätt skogston, rökig mineralitet, fina fatkryddor och örtigt avslut. Gott nu, men ett vin som det också lönar sig att lägga undan en tag (om du har tålamodet). I så fall har du ett riktigt härligt rödpang att korka upp om 4–5 år.Svalodlat från Sydafrika. Iona Elgin Highlands Pinot Noir, Sydafrika, 249 krSydafrikanska pinot-viner går från klarhet till klarhet och i svalare Elgin görs utmärkta exempel. Här får vi både lite solmogen frukt och stram profil i ett snyggt samspel med touch av sandelträ, nougat och fräschör som av blodapelsin. Fun fact är att alla som jobbar på gården också äger en del av företaget, vilket jag tycker är fint – och något som jag tror självklart bara gynnar produktionen. Helgrillad kyckling till detta? Yes please!