BUBBEL & VITTVouvray Plaisir Ancestral 2023, Frankrike, Vouvray, 219 krNär viner från Vincent Careme landar på hyllorna får man vara på tårna. Jag älskar hans uttryck av Loire och här får vi underbara eko-bubblor från Vouvray som bjuder på mycket mer njut än vad prislappen skvallrar om. Lekfullt, fruktigt och fyllt av nyanser med toner av gul mogen frukt, örter, nötter, grillad citron och med lekfulla bubblor och en lång eftersmak. Roero Arneis Cascina Luisin 2023, Italien, Piemonte, 179 krFasen vad kul med arneis i det här släppet! Om det är något man ska spana in om man vill göra sin vinläxa är det vita viner från Italien. Oh boy – här kan du verkligen bli glatt överraskad, och om det är något jag hoppas på så är det att se mer italienskt vitt på hyllan i år. I glaset får vi solig stenfrukt á la päron, vit persika, honungsmelon och citronskal. Lång smak, fin balans och med läskande syra som inte sticker iväg. Köp och njut av i vårvintersolen! Camins Giró 2023, Spanien, Mallorca, 239 krJohan Lidby och hans vingård Son Antem Alaró på Mallorca har oklanderligt imponerat sedan starten 2021. Här får vi ett vitt vin på lokala druvan giró, som bjuder på munkänsla len som en mors smekning, gyllene frukt, blyga fatkryddor och ett otroligt balanserat och elegant avslut. Lidby har ett omistligt öga för detaljer och vinerna går i samma linje. Allt är finkalibrerat in i minsta beståndsdel, och jag kan inget annat än att applådera med en gapande mun (som vill ha mer Son Antem-vin). RÖTT Markus Molitor Einstern Pinot Noir 2020, Tyskland, Mosel, 269 kr Om det är några som vet hur man gör pinot så är det tyskarna. Här frukt från Moseldalens branta vingårdar, resultatet bjuder på elegant och josig struktur med gott om röda bär, lingon, tranbär, örter och med ett friskt avslut. Allt i fin balans och något att spana in för den som vanligtvis kanske fiskar kvalitativa pinot-viner i Frankrike med vill vidga sin vinvärld. Touriga Vai Nua Fitapreta Vinhos 2023, Portugal, Alentejo, 179 krOm det är något vin som årligen landar i min varukorg så är det denna portugisiska diamant. Det här är alltid ett läckert köp! Vinet är mörkfruktigt av skogsbär och örter med mullig munkänsla, sammetslena tanniner och en elegant eftersmak med härlig fräschör. Jag fick äran att sitta bredvid vinmakaren Antonio Macanitas på en middag nyligen, och låt mig säga så här: En man som låter dig äta av hans efterrätt (den var oemotståndlig och jag var hungrig som ett djur) är en man att älska. Jag ska älska denna flaska, Antonio! The Vincent Grenache Cirillo Estate 2023, Australien, Barossa Valley, 199 krLet me put it this way: Här får du jäkligt mycket vin för pengarna. I glaset häller jag nämligen en urläcker grenache som verkligen sitter ihop på ett snyggt sätt. Vi får gott om röda plommon, jordgubbar, skogshallon, blodapelsin, granatäpple och örter i glaset, allt hopknutet med härlig fräschör! Druvorna är plockade från 100-åriga vingårdar, och vinet här har lagrats i ett år på 90-åriga(!) stora fat. Ett solklart köp, och sist vinet nuddade mina läppar var Betsy stor som en vinflaska. Time flies! Barolo Bric dël Fiasc Paolo Scavino, Italien, Piemonte, 1 149 krDen här pavan är redan nu ganska öppen, tillgänglig och flörtigt inbjudande och med tanniner som finslipats. Doften är elegant och lite stram, medan smaken lutar mer åt det rika och generösa hållet. Här bjuds det solmogna körsbär, en rödrosig ton med touch av svart te, nyponbuske och med en finkalibrerad syra som går som en skarp linje genom hela smakupplevelsen. 1978 började Paolo Scavinos son Enrico Scavino vinifiera denna cru, Fiasc, separat. Idag är det ännu en ny generation, Enricos döttrar Elisa och Enrica, som rattar vinfirman. ”Det här är vårt flaggskeppsvin, med druvor från en vingård som tillhört familjen från start”, sa Enrica under en provning i höstas. Endast 360 flaskor släpps, så var snabb med klickfingret om du är sugen på exceptionell barolo. Barbaresco Rabajà Cascina Luisin 2020, Italien, Piemonte, 449 krSenaste släppen har bjudit på flera sköna bönor från Barbaresco, och nu släpps ännu en beauty från området. Elegant, rödbärig, tillgänglig och med ett fjäderlätt avslut. Superlätta, lite pudriga tanniner och stiltypisk smak av nypon, trädgårdsrosor, körsbär och med en elegant syra i avslutet. En krämig risotto med färsk hyvlad tryffel, tack!