Ny vecka, nya spännande viner i tillfälligt släpp. Jag har valt ut 6 pangare värda att spana in lite extra, och min personliga favorit – som dessutom inte gräver några större hål i plånboken – är Scheuermanns Weissburgunder Chardonnay. Vad ställer ni in vinkikaren på? VITA VINERCharmerande chablis. Domaine Ternynck Chablis Vieilles Vignes 2022, Frankrike, Chablis, 259 krFint uttryck av Chablis. ”Vielles vignes” betyder gamla vinstocker, vilket ger mindre avkastning vad gäller druvor, men också extra fin koncentration i frukten. Vinfirman är familjeägd, och Famille Ternynck kombinerar tradition och innovation i Chablis – och jobbar biodynamiskt. Vinet bjuder på eleganta mineraltoner, gul stenfrukt, fräsch syra och en komplex smakprofil med inslag av citrus och vita blommor.Frisk Loire-vind. Saumur Blanc Brézé Midi 2023, Frankrike, Loire, 199 kr Härligt friskt vårvin från riktigt bra producent i Loire. Vi snackar alltså 100 procent chenin blanc och toner av äpple, vårblomster, touch av gröna päron med en balanserad syra och elegant avslut. Perfekt till skaldjur, fisk eller en krämig getost!Weissburgunder med wow-faktor. Scheuermann Weissburgunder Chardonnay Trocken 2023, Tyskland, Pfalz, 169 kr Blend på weissburgunder (aka pinot blanc) och chardonnay. Min personliga favorit i veckans släpp. Smakrikt och fatkryddigt med toner av hasselnötter, brynt smör, kardemumma, grillad citron, gröna och gula äpplen, gula plommon och med ett avslut som andas fräschör. Riktigt smarrigt – till ett riktigt bra pris! Det här korkar jag upp till ugnsbakad torskrygg med brynt smör-sås. Elegans från Etna. Benanti Etna Bianco 2023, Italien, Sicilien, 239 krEn av Etnas äldsta producenter briljerar återigen med sin Etna Bianco. Ett vin växt ur vulkaniska jordar. Här finns en ganska tydlig sötmandelton på nosen följt av frisk citrus, krispiga äpplen, vita blommor och rökig mineralitet. Munkänslan är frisk och avslutet elegant. RÖDA VINERÄrligt uttryck. SP68 Rosso Arianna Occhipinti 2023, Italien, Sicilien, 239 kr Återkommande TS-vin från Arianna Occhipinti, känd för sitt engagemang för ekologisk och biodynamisk odling och vars vinstockar växer i Siciliens sydöstra kustnära landskap, nära Vittoria. Vinet är en blend på de sicilianska druvorna frappato och nero d'avola. Visst får vi först en lite stallig ton på nosen, men den luftas snabbt bort. Sedan kommer den friska, röda frukten fram i form av vildhallon, körsbär och örter. Autentiskt!Perfekt pastavin. Valpolicella Ripasso Superiore 2020, Italien, Venetien, 219 krTrendigt? Nej. Svingott? Ja. Och jag tror att vi kommer se mer och mer viner från Valpolicella framöver i något slags revival. I alla fall när det gäller viner som är så här bra. Vi snackar alltså "ripasso"-stil, vilket innebär att vinet jäser en andra gång tillsammans med jäst och skalrester som blivit över från Amarone-produktionen, vilket ger vinet en något djupare smak och rikare karaktär – aka ”Amarones lillebror”. Denna pava bjuder på gott om personlighet och en härlig rödbärig grund med finstämd fatkrydda on top of it. Riktigt sjysta droppar med ett elegant avslut. Det här korkar jag gärna upp en kulen dag till en krämig och lite rustik pasta, som en pasta med biff och champinjoner.