På fredag, Alla hjärtans dag närmare bestämt, släpps ett gäng kärleksfullt framställda viner – och jag har valt ut 12 favoriter som får mitt hjärta att klappa lite extra. Vad skålar ni in helgen med, lovers? BUBBEL & VITTGramona La Cuvee Aliances 2021, Spanien, 239 kr Den klassiska cavaproducenten Gramona – som sällar sig till det kvalitetsdrivna Corpinnat-organisationen – slutar aldrig att imponera och här får vi en riktig pangare som bjuder på kalasgoda bubblor med kvalitet. Vi snackar såklart om de klassiska druvorna xarel-lo, macabeo och parellada. Ett mousserande vin som ger toner av solmogen gul frukt, hasselnötter och vitt bröd på nosen, pigga små bubblor och syrlig smak med inslag av stjärnfrukt, äpple, gula plommon, örter och citrus. Smaken är lång och frisk. Lite tapas? Sì!Pet Nat Vol 2 Fuchs & Hase 2023, Österrike, 199 kr Teamwork makes the dream work, och Fuchs und Hase är ett spännande samarbete mellan producenterna Jurtschitsch och Arndorfer i österrikiska Kamptal. Det är pärlande och lekfullt på lika delar grüner veltliner och gelber muskateller. Denna pet nat är aromatisk på nosen med toner av persika, aprikos, nektarin, solig citron och äpple. En riktigt fruktfest med syrligt avslut och ett snyggt litet grapefruktbett i finishen.Didascalie Batard Langelier 2023, Frankrike, Muscadet, 175 kr Melon de Bourgogne eller muscadet – ja, kär druva har många namn här i Loire. Här får vi i alla fall en aromatisk fransos gjord på druvor från 40-åriga stockar. Gott om gul frukt och lite tropiska toner, persika och gula plommon med len munkänsla, nästan mot det krämiga och lite oljiga hållet, med en underliggande örtighet, ton av grillad citron och en lite salt känsla i avslutet. Prisvärt vin att korka upp till vinterns fisk och skaldjur.Van Volxem Saar Riesling 2023, Tyskland, Mosel, 189 kr Mmmhm–mmm! Här har vi en riktigt smarrig riesling som ropar efter vårens pigga rätter med fisk, skaldjur och primörer! Som ofta i viner från Mosel så studsar en sötmogen ton upp ur glaset. Smaken bjuder på pigg stenfrukt, kittlande mineralitet och inslag av vit persika, krispiga gröna äpplen, solmogen citrus. Allt med ett långt behagligt avslut. Njutning garanterad! RÖTT I LÄTT & BÄRIG STILAcrobat Adega Vinomoto, Portugal, 179 kr Bärigt, josigt, busigt och energiskt! Här har vi en portugis som charmar brallorna av dig med sin lätta, röda frukt och stänk av blodapelsin. Portugal har ett stort bibliotek av inhemska druvsorter och här får vi smakprov på den lokala förmågan castelão som är odlad utanför Lissabon. Vinet känns modernt och dansant, något som man lätt skulle hitta på den nyöppnade, trendiga vinbaren på hörnet. Och nu kan du dricka det hemma! Ta chansen, servera svalt ur stora kupor och snaska på lite plockeliplock under tiden.Family Becker Pinot Noir 2022, Tyskland, Pfalz, 169 krDen uppstudsiga räven är tillbaka – till min glädje! Dena tyska pinot noir (aka spätburgunder eller blauburgunder) bjuder på syrlig och elegant smak av röda skogsbär med lätt kropp och studsig frukt. På tungan landar hallon, tranbär, lingon, örter och en knivsudd kanel med lite lätt pepprigt avslut. En prisvärd pinot som liksom räven håller hög svansföring. Drick svalt ur stora kupor och njut.Marith Blauburgunder 2023, Italien, Trentino-Alto Adige, 199 kr Kul med en elegant pinot noir (aka blauburgunder) från Alto Adige i norra Italien. Här får vi ett lätt vin som charmar med syrlig, röd sinnlig frukt och fin balans. Det bjuds på klarröda körsbär, jordgubbar, vildhallon och syrliga tranbär med lite örter som spelar finstämt i bakgrunden.Langhe Nebbiolo Piero Benevelli 2023, Italien, Piemonte, 219 kr Riktigt smarrig och expressiv Langhe Nebbiolo från familjedrivet vineri som bjuder på tajta tanniner, körsbärsfrukt, örter nypon och lite tjära. Lång smak, behagligt avslut. Smaklökarna fullkomligt skriker efter en krämig tryffelpasta! RÖTT I MULLIG & SMAKRIK STILBrancaia No 2 2022, Italien, Toscana, 219 krBarbara Widmer vet hur man gör vin som balanserar perfekt på gränsen mellan kraft och finess. Nu släpps hennes cabernet sauvignon med mörk len frukt, matvänliga tanniner, örter och kryddor. Perfekt att korka upp till flankstek med rosmarinrostad potatis och en riktigt fet bea. Läs mer om Barbara Widmer här.Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini 2020, Italien, Toscana, 499 kr Det är inte bara ett vin, det är en upplevelse – i klassisk stil. Föreställ dig att du kliver in i en solvarm toskansk dröm, där cypresserna svajar lätt i vinden och någon just langat fram en bit vällagrad parmesan att njuta av till kvällen. Den här skönheten är som en italiensk operasångare – kraftfull, elegant och full av känsla. Vi bjuds in i en värld av mörka körsbär, solmogna plommon, salvia, choklad och en touch av tobak. Tanninerna? Silkeslena men bestämda, precis som en italiensk nonna som ser till att du äter upp hela din krämiga biffpasta! Psst! Ge gärna vinet lite luft.Clos de los Siete 2021, Argentina, Uco Valley, 199 kr Återkommande bra pava i tillfälligt sortiment. Kralligt? Javisst! Gott? Oh ja! Inget mindre än ett argentinskt kraftpaket som kliver in i rummet med självsäkerhet och en doft av mogna bär, ceder och en touch av kryddig elegans. Det här vinet är som en tango – intensivt, passionerat och med en rytm som får smaklökarna att dansa. Korka upp till vårens första grill: en saftig köttbit ackompanjerad av en krämig potatisgratäng.Frog's Leap Estate Grown Cabernet Sauvignon 2021, USA, Napa Valley, 599 kr Riktigt läcker Napa-cab som verkligen bjuder på det bästa av Kaliforniens röda guld: ett snyggt samspel i kraft och elegans. Fylligt, lite kryddigt men också med finessrikedom och elegans för att sälla sig till den här kategorin av viner. Allt annat än en groda, alltså. Tanninerna bjuder in till mat men är inte stökiga, utan lyfter snarare den solmogna röda och blå frukten. Korka upp till en hemmagjord lyxburgare på högrev. Snåla inte på den smälta osten!