Hej! Jag börjar bli så sugen på rosévin nu när våren är på ingång, men är så less på ljusa, blaskiga roséviner – det är där jag ofta hamnar, tyvärr. Har testat en del annat, ett rosévin som var riktigt mörkt i stilen och som jag gillade starkt! Vill gärna beställa några roséviner som är lite roligare än det som finns i vanliga sortimentet. Har du tips? /LisenSVAR: Hej Lisen! Åh, OM jag har tips! Trenden har ju senaste tiden gått åt lite mer gastronomiska roséviner som gränsar till lätta röda viner. Tavel är en region i Frankrike att spana mot, här görs roséviner med kraft och finess. Här kommer tre tips som jag tycker att du ska spana in! GREKISK GODING. Akakies Rosé 2022, Grekland, 129 krRosé med tryck i smakerna från Grekland och producenten Kir-Yanni, vars viner jag verkligen uppskattar! Druvan är inhemska xinomavro och regionen är Makedonien. Här får du en förförisk rödblommig ton på nosen, medan smaken är frisk och väldigt fruktdriven med inslag av mogna sommarbär som körsbär, jordgubbar och saftiga smultron. Testa till kycklingspett med bulgur och tabbouleh.TOPPEN FRÅN TAVEL. Tavel Trésor des Sables 2022, Frankrike, 179 krI franska Tavel gör man roséviner i mörkare och mer djupfruktig stil, vilket jag älskar. De här rosévinerna lutar åt det mer gastronomiska hållet, men är oh så goda att avnjuta på egen hand också. I den här flaskan bor så mycket som åtta olika druvsorter, men grenache och cinsault tar täten. Det är bra tryck i bärigheten som bjuder på pigga jordgubbar, rabarber och blodgrape. Munkänslan är lätt och smakprofilen bred med bra längd. Riktigt snyggt!SPANSK CHARMÖR. El Paisano de Tares, Spanien, 139 krDet här vinet rör sig i gränslandet mellan ett väldigt mörkt extraherat rosé och ett lätt, bärigt rött vin. En sak är i alla fall säker: det här är ett urläckert stycke druvjuice som med lätt munkänsla och flörtiga toner av röda mogna trädgårdsbär, blodapelsin, viol och örtiga avslut charmar brallorna av vem som helst. Drick vinet svalt, gärna ur glas med stora kupor, till charkbrickan.