Varje vår så går jag på, vad det känns som, sjuhundraförti rosévinsprovningar. Vad gäller fasta sortimentet så är det ofta same same som dyker upp på hyllorna år efter år, men i beställningssortimentet och hos näthandlarna – ja, där finns det guldkorn att finna! Här kommer tre rosévinstips som ger det där lilla extra, långt från de massproducerade blekrosa Provence-vinerna som finns i en uppsjö (och som jag, helt ärligt, tröttnat på). Psst! Läs också mina bästa tips på mousserande roséviner! Rabl Zweigelt Rosé 2022 (72564), Österrike, 149 krRabl är en av mina absoluta favoritproducenter i Österrike. Allt de gör är mummelimumma, och det här är inget undantag. Här bjuds det på solmogna hallon, solig citrus och nyplockade smultron tillsammans med friska lingonsyror och lätt örtighet. Druvan är österrikiska zweigelt, som är en blå älskling som används flitigt inom landets gränser. Vinet är snyggt sammanhållet och välbalanserat. Inte nöjd? HA! Ring mig, och du får pengarna tillbaka.Prieuré de Montézargues Tavel 2023, Frankrike, 199 kr via Vinoteket.se Tavel-rosé in my heart. Här har vi en riktig goding på druvan grenache, och den här flaskan är en del av Vinotekets egna tillfälliga släpp. Kul! Ett must try för frankofilen som söker ett rosé med kraft och finess! Här får man ett gäng med ludna, solmogna persikor, mörka körsbär, smultron, blodapelsin och med en svans av mandelbiscotti och apelsinzest. Riktigt läckert! Korka upp till en skaldjurspasta med touch av saffran. Vilken grej!Grand Caus Rosat 2022, Spanien, 249 kr (TS)Den här godingen släpptes i tillfälliga sortimentet i början av maj, men finns fortfarande att klicka hem! Ett riktigt härligt rosé där skalen fått macerera med musten i 18 timmar, vilket gett vinet en rosaröd djup färg. Adressen är Penedés som de flesta nog känner till som ”cava-land” och druvan är merlot, som växt i äldre vingårdar. Vinet charmar med både kraft och finess och här finns en viss textur som gör vinet extra härligt till mat. Du får toner av mogna körsbär, hallon, rosenblad, granatäpple, blodapelsin och örter. Utmärkt till tapas, småplock eller all by itself till en brinnande solnedgång.