Nä, nu är det väl dags för rosésäsongen att kicka igång på riktigt, va? Jag kan absolut njuta av ett glas rosé sommar som vinter, men det är ändå nu under våren – gärna i sällskap av värmande solstrålar – som det det smakar allra bäst. Under åren har jag samlat på mig en hel radda favoriter i olika prisklasser, och här kommer fem riktigt fina köp för dig som vill ladda upp ditt rosévinsförråd inför kommande vårnjut. En envis ”myt” som hänger kvar är att rosé i mörkare rosa skulle vara sötare än de ljusare, mer laxrosa vinerna. Det stämmer inte. Det finns torra viner i alla nyanser (och ja, det finns även sockersött blask. Men det ska vi inte fokusera på här …). Rosévin tillverkas traditionellt av blå druvor, och det finns olika metoder. Den vanligaste metoden är genom att krossa druvorna lätt och sedan låta druvornas skal ligga med druvmusten under en tid, så kallad skalkontakt eller ”maceration” som det också kallas. Enkelt förklarat så kan tiden med skalkontakt varierar från någon timme upp till tre dagar (vilket ändå anses vara ovanligt länge). Färgen mörknar ju längre skalen är i kontakt med musten och när vinet fått den smakprofil och färg som vinmakaren önskar överförs druvjuicen till en annan tank för jäsning – utan skalen.1. Första dejten-rosén: Dr von Basserman-Jordan La Vie Trocken 2021 (77119), Tyskland, 175 kr i BS.Det här är en återkommande favorit från ett tyskt vinhus som jag tycker håller vansinnigt hög kvalitet på hela rangen av viner de gör. Som här: ett utomordenligt snyggt rosévin med karaktär – och en perfekt pava att korka upp på första dejten (om hen visar sig vara en idiot så får du åtminstone dricka gott). Vinet är gjort på en blend av merlot , pinot noir och cabernet sauvignon och bjuder på doft av mogna jordgubbar, granatäpple, röda vinbär och lite viol. Det har en härligt djup smak av mogna bär och solmogen citron. Ett rosévin som ä komplext och läskande på samma gång – och som sätter guldkant på vilken solig vårdag som helst! Värt priset? Ja!2. För mycket månad kvar på lönen: Colle Reale Cerasuolo Rosé 2022 (2242), Italien, 99 kr.Inflationen gör att plånboken snabbantar efter varje lön. Ja, pengarna tar slut i ett nafs. Snyft. Men behöver man sippa survin för det? NÄEJ! Här har vi en ekologisk fyndrosé från södra Italien på druvan Montepulciano som bjuder på härligt potpurri av persika, körsbär, jordgubbar och blodapelsin. Ett äkta vårvin att plocka fram till salladen med grillat kycklingbröst och en sjyst citrusdressing.3. När du vill bjuda på en vinnare: Les Lauzeraies Tavel 2022 (2724), Frankrike, 139 kr.Den här pavan är alltid en vinnare i rosévinssegmentet. År efter år blir den framröstad till Årets bästa rosé av vintidningen Allt om vin, och eftersom jag ingått i jury de senaste åren så kan jag inte annat än att ge den här pavan full pott. Den ÄR himla bra. Ett vin som har en charmigt, lysnade mörkrosa ton och har en pigg, ung profil med solig fräschör och toner av körsbär, saftiga hallon, granatäpple och jordgubbar – smaken är lång och flaskan är fylld med massor av vårenergi. Gott till matig sallad med varmrökt lax.4. Snyggt & smaskigt med storytelling: Langhe Rosato Josetta Saffirio 2021 (72448), Italien, 139 kr i BS. I Piemonte gör Sara Vezza magi på vinscenen med sina norditalienska drömdrycker. Dels rattar hon ”tomtevinerna” under etiketten Josetta Saffirio som hennes mamma startade, dels gör hon också viner under eget namn. Sara är femte generationens vinodlare och gemensamt för all produktion är att det sker i samspel med naturen. Som Sara själv säger: ”Det är årgången som styr”. Och det är det som är det fina med vin, att varje årgång kapslar in de speciella förutsättningarna för just det året. Här är det druvan nebbiolo som spelar huvudrollen, en klassisk druva i Piemonte. Smaken har inslag av solmogna körsbär, pigga nypon, örter och citrus och snygg nyanserad palett. Och etiketten ... hur bedårande? Det är Saras mamma Josetta som ritat alla vättar på etiketterna till Josetta Saffirio-vinerna. En specifik vätte per vin.5. Fransk klassiker i farten: Fumées Blanches Rosé 2021 (22138), Frankrike, 99 kr.Francios Lurton är lite av ett vingeni och har vingårdar på flera platser i världen, från Frankrike till Chile. Utan att tumma på kvaliteten lyckas han göra viner som ändå har en låg prisprofil. Den här rosén på druvan sauvignon gris har funnit på fasta hyllan ett tag nu, och är solid as a rock när rosésuget sätter in och du vill grabba något i farten. Doft av solmogna hallon, solig citron, vattenmelon, blodgrape och örter. Ett vin som bjuder på elegans och balans med snyggt syrlig finish.