Njuter ni av semestern? Det gör jag! Men visst kommer man till en punkt där dagarna lite flyter ihop med varandra? Då kan det vara en idé att anordna en ”surprise day”, något som jag och min man brukar styra upp när vi känner att vi behöver krydda tillvaron lite. I onsdags körde vi en ”surprise wednesday” där Andreas planerade dagens aktiviteter – och jag tog ansvar för kvällen. Dagen inleddes med en lunch på Arla Unika i Östermalmshallen här i Stockholm. En ljuvlig liten ost- och delikatessbutik med några platser för vintörstiga och ostsugna gäster. De senaste två veckorna är det mästerkocken Albin Edberg som gästspelar där med en skräddarsydd meny – så jag var väldigt glad att få gå dit och smaska. Vi valde en förrätt med röding, forellrom och pickles, och delade sedan på en magisk kantarelltoast med levain, havgus och tryffel samt gnocchi med danska blåmögelosten sølvræv, endive och bakad lök. Till det? Ett glas vin på druvan marsanne. Ljuvligt! Kantarelltoast deluxe hos Arla Unika. Guldklimp Royale med rökt röding, forellrom och gott-gott-i-gott-gottNästa stopp? Ocean bus! Haha! Det här är faktiskt fantastiskt roligt, det är nämligen en buss som också fungerar som en båt – så tillsammans med ett gäng äkta turister (bland annat ett bröligt, danskt svensexagäng) satte vi stjärtarna på denna buss som tog oss på en mycket roande turisttur genom centrala Stockholm. Ocean bus tar dig genom centrala delarna av stan, ut på Djurgården och ner i vattnet under Djurgårdsbron.Efter detta behövde vi släcka törsten, så Andreas lotsade oss till Gamla stan och Bryggeri Munkbron där vi körde en liten ölprovning. Det var ju trots allt ölets dag i onsdags! Här fanns väldigt god öl i många olika stilar, så vill ni testa ett nytt bryggeri i stan – kika förbi! Ölsugen efter turistbuss. Från vänster: IPA, IPL och Gose.Vi hann hem för att mellanlanda lite och byta om inför kvällens äventyr som jag planerat. Många vinbarer klappar ju igen för lite välförtjänt semester så här under sommartid, men en liten favorit som håller öppet är Sundbybergs vinbar. Inte långt från stan ligger denna pärla som drivs av supersommelieren David Svensson – och en sak som jag älskar med det här stället är att alla viner på listan går att få på halvglas = man kan prova flera olika utan att bli packad eftersom man tvingas köpa helglas. Pedagogisk drinklista hos Apropos. Två cocktailsugna i mörkret.Efter vin i Sumpan begav vi oss till Sankt Eriksplan där den lilla mysiga cocktailbaren Apropos ligger. Om man inte är uppmärksam är det lätt att missa detta ställe, det är – som sagt – litet och ingången är relativt anonym. Men oh, vilka goda drinkar – och vilken mysig atmosfär. En varsin cocktail senare stod middag på schemat – och det utanför tullarna. Vid Globen ligger det lite ruffa Slakthusområdet. Här har det inte funnits mycket kul i matväg, förrän nu. Senaste året har det börjat hända mycket här – och kanske kan detta bli Stockholms svar på Kødbyen? I hope so! Förutom hajpade restaurangen Solen i drift av kända kockduon Adam och Albin så har också Bar Montan öppnat här under våren. Vinlistan skvallrar om både klassiker och lite punkigare naturviner, och menyn består rakt igenom av godingar. Att komma in här är lite som att steppa in i ett hippt och mysigt vardagsrum. Den magiska Pulpon. Till såsen fick vi grillat bröd att sleva upp härligheten med. Mmmm!Vi högg in på pulpo med smörbönor och krämig paprikaröra – det var hallelujah! Kroketterna med krämig aioli var likaså en perfekt start och de kryddiga fläskspetten to die for. Vinet? Vi knep en flarra Alsace-pinot årgång 2015 som visade sig från sin bästa sida. Fläskspetten är to die for! Mysig miljö och dejtvänlig stämning. En flaska pinot i toppform!En fantastisk rolig dag – fylld med överraskningar och turistande i vår egen hemstad. Rekommenderas! Hur ser er bästa surprise day ut?