I höstas öppnade stjärnkocken Mathias Dahlgren exklusiva Seafood Gastro på Grand Hôtel. Med närhet till Stockholms ström och kajen som sommartid fylls av skärgårdsgäster och ångbåtar, var det ett enkelt val att restaurangen skulle fokusera på sjönära lyx vad gäller menyn. Nu öppnas det även upp för luncher i den ljusa och nyrenoverade lokalen. På Seafood Gastro serveras fisk, skaldjur, sjöfåglar, alger, strandnära växter och andra delikatesser som lever i, vid eller på vattnet. Här aromatiska blåmusslor och hamachi med stenbitsrom och wasabi. Jag hade den stora lyckan att få besöka Seafood Gastro förra veckan, och hade höga förväntningar då jag tidigare besökt både Matbaren och Rutabaga, och verkligen uppskattat maten, stämningen, precisionen i alla detaljer. Och på samma sätt jobbar man givetvis här. Ett tydligt tema, fokus på råvarorna – och en smakupplevelse i en miljö som andas sjönära lugn. Här jobbar man mycket med råvaror i säsong. Här vit sparris, ramslök och råräkor. Den som är sugen på att ta en exklusiv LUS (lunch utan slut) kan välja en selektion från avsmakningsmenyn à 13 rätter, alla tillagade på råvaror som lever i, vid eller på vattnet. Rätter som pilgrimsmussla med pistagenötter och caviar, friterad simblåsa(!) och toppmurklor med ankmousseline dyker upp. Till detta finns två olika vinpaket – unik & lekfull eller premium – samt utvalda alkoholfria alternativ att njuta av genom menyn. En ny favoritchampagne! Som starter får man en klick caviar som teamet på Seafood Gastro noggrant valt ur som sin ”huscaviar”. I glaset? En av de godaste champagner som nuddat mina läppar senaste tiden, Vadin-Plateau Reanissance Premier Cru Extra Brut på 100 % pinot meunier. Fyllig, djupfruktig, underbar. Jag måste genast se om den går att privatimportera … Och apropå vinerna. Den här dagen fick vi prova oss igenom vinpaketet unik & lekfull till menyn, som började med en fantastisk Mosel-riesling (vem älskar inte Mosel-riesling?), gick vidare till en magisk Pouilly-Fumé för att glida över till en väldigt elegant Santenay och slutligen landa i en österrikisk Beerenauslese lagom till ostservering och dessert. Brödserveringen med varmt vetelevain går inte av för hackor med en liten klosch som gömmer syrad grädde och löjrom.I de ljusa och vackra lokalerna kommer det även finnas möjlighet till privata och skräddarsydda evenemang, som kräftskivor, då lokalen inhyser två chambre séparée för sällskap upp till 22 personer. Middagen avslutas givetvis på sött sätt med små bites som man bara inte kan motstå. Prislappen? Ja, det kostar. Seafood Gastro är en upplevelse för foodies som gärna lägger pengar på mat och dryck, och tanken med luncherna är delvis att locka utländska gäster som gärna spenderar sin semesterkassa på matupplevelser under sin vistelse i Stockholm.