Börjar stockholmarnas ekonomi repa sig efter inflation och räntehöjningar? Nja. Men det hindrar inte nya vinbarer och krogar från att öppna i stan – och det är därför jag älskar att bo i Stockholm. Här lever man på hoppet och ibland för dagen, foodie som krögare. Och tur är väl det, annars skulle det knappast finnas några gastronomiska ambitioner att tala om i den här stan. För någon vecka sedan hade jag lyckan att få besöka nyöppnade Ergo, beläget i Gastrologiks gamla lokaler på Artillerigatan på Östermalm. Ergo ”smygöppnade” redan innan sommaren, men det är nu när höstsäsongen är här som de vill slå upp portarna – på riktigt. Det har renoverats, och som alltid med renoveringar har det tagit längre tid än beräknat. Men nu står allt klart – och inredningen är stilren, smakfull och klassisk med en lekfull men subtil twist. Inventarierna och färgvalen är sobra. Viss konst, utplacerad på väl valda ställen, får dock explodera i form och färg. Den här ankconsommén fick mig att förstå uttrycket ”maten tystar mun”. Det finns inga ord för att beskriva hur gott det var.Att man satsar på en stjärna i Guide Michelin är inget man hymlar med. Och med en kökschef som heter Petter Johansson är det mycket möjligt. Med en meritlista som rymmer erfarenheter från Frantzén i Stockholm, Gordon Ramsay i London och Per Se i New York, för att nämna några, så finns det vana att sikta högt. Och det gör man här. I köket jobbar man minutiöst med förberedelser och medarbetarna är såklart handplockade av Petter själv. Extra plus är att köket är öppet, och att man som nyfiken gäst och rätt placering, kan blicka in hetluften under middagen. Något som jag, som älskar idén med ”chef's table”, uppskattar. Vinlistan har fokus på franskt och italienskt.Restaurangchef är Lars Trogen, som är ett känt namn bland dem som är väl bevandrade i Stockholms vinvärld. För om det är något Lars kan så är det vin. Med erfarenhet av att jobba på både restauranggolvet och på vinimportsidan, nöjer han sig inte med att vara en av Sveriges skarpaste vinhjärnor. Nej, han pluggar också till Master of Wine, som är det högsta befattningen inom vinvärlden och kräver år av ihärdiga studier. Vinlistan har kurerats av sommelier Fredrik Lundgren. Menyn då? Ja, som på alla krogar av den här kalibern är det avsmakning som gäller. Men formeln är här mer flytande än den traditionella, fasta menyn. Det finns valmöjligheter – och då gällande om gästen föredrar kött eller fisk, ”land” eller ”hav”. Råvarorna anpassas givetvis efter säsong, och menyn skruvas det på regelbundet för att följa årstiderna. Temat på både maten och vinlistan är dock tydligt franskinspirerat – med en twist ska tilläggas. Jag fick doppa tårna i vad som kan serveras under en sittning och lunchen startade med champagne (vad annars!) och munvattnande munsbitar som såg ut som små konstverk och smakade som – ja – något man får på en stjärnkrog. Vad sägs om papperstunna, krispiga potatisrån med smetana och löjrom? Sign me up! Den första rätten på menyn bjuder på pilgrimsmussla i en gräddig men ändå pigg sås ackompanjerad av krusbär, palsternacka, rättika och rullar av tunt skivat äpple. Som att äta den första prunkande vårdagen. Och kan vi snacka om vikten av bra brödserveringar? Här får du en brioche som får dig att storkna. Jag ville äta både min och bordsgrannens portion, men lyckades lägga band på mig … Vinerna då? Ja, slår du till på en middag här kan du antingen välja till ett vinpaket (eller ett alkoholfritt paket), eller köpa in enstaka glas, eller en flaska. Personligen så väljer jag allt som oftast vinpaket på den här typen av restauranger, då jag tycker det är kul att se hur sommelieren tänkt i form av ursprung och matchningar med menyns rätter. Här tillåts man ofta bli överraskad av otroliga smakkombinationer. Själv blev jag otroligt glad över att få Condrieu i glaset – sällsynta sippar, men som jag alltid uppskattar. Älskar du gamla världens viner kommer du att bli glad, här dominerar Frankrike och Italien på vinlistan. Något jag aldrig skulle kunna laga hemma: briocheinbakad bit piggvar med en klick störrom och sås på smör, valnöt och champagne. Kommer jag att boka bord inom en snar framtid? Ja! Ergo är en krog som siktar mot stjärnorna – och bjuder på en klassisk smakupplevelse med stor finess. Jag ser fram emot att hålla ett öga på det här stället. Och i en gastronomisk värld som ibland svävar ut och blir lite för wild and crazy och tappar koncepten, känns det tryggt och snyggt. I Ergo Salon kan man avnjuta privat häng och fine dining med eget kök – bokningsbart och lyxigt!