Landskapet här i Alto Adige är unreal. Det går liksom inte att fånga skönheten på bild…Just nu befinner jag mig i Italiens absolut nordligaste hörn – i vinregionen Alto Adige, där alptoppar möter vinrankor och tyskan är lika närvarande som espresson. Vi snackar alltså om en av Italiens minsta (men mest kvalitetsfokuserade!) vinregioner, belägen precis vid gränsen till Österrike. Jag är här på regionens årliga Wine Summit, tillsammans med vinjournalister från hela världen, och ja – det är precis så härligt som det låter.Det bjuds på vingårdar med alpinsk backdrop, knivskarp syra i glasen och ett kök som blandar pasta med knödel – vad mer kan man begära? Idag besökte vi producenten Schloss Englar där de bland annat odlar schiava i pergolasystem. Internationella stjärnor möter lokala läckerheterUnder dagarna här provar vi viner från både internationella druvkändisar som chardonnay och pinot noir (eller blauburgunder/pinot nero som det så heter här), men det är framför allt de lokala hjärtebarnen som fångat mitt vinhjärta. En ny favorit? Schiava – även känd som vernatsch. Vinerna på denna blå druva blir ofta lätta, saftig och otroligt charmiga, men utan att sakna struktur. Som om pinot noir och gamay fått ett kärleksbarn på hög höjd. Tänk jordgubbe, rosenblad och en känsla av alpluft i glaset. Går runt och kvalitetskontrollerar lite druvor bah…En annan druva som verkligen imponerar här är pinot blanc (weißburgunder på lokal dialekt) – en ofta underskattad vit sort som här får visa sitt fulla register. Vinhuset Sankt Paul gör några av de mest eleganta och seriösa tolkningarna jag smakat – rena, mineraldrivna och med en struktur som för tankarna till mycket dyrare flaskor från norra Bourgogne. Men den som de låtit lagra, från 2013 var MAGI. Djupfruktig med toner av aprikos och med en smak som kept on giving. Hos Schloss Englar har många druvor denna vita beläggning. Så vad är det? Jo, en blandning av lera och kalksten som ska skydda druvorna mot solen. Hundra procent naturligt.Kuriosa: Världens mest alpina vinregionAlto Adige är inte bara dramatiska landskap som är som godis för ögonen – det är också en plats full av vinmagi och spektakulära odlingsförhållanden:🍇 Kalla nätter och soliga, varma dagar gör odlingsförhållandena gynnsamma för druvorna. Dagtid kan temperaturen nå 40 grader för att på nätterna sjunka till 10 grader, då den svala alpluften glider in över bergen. Ibland lyckas jag och Andreas få åka på vinresor ihop, och det är såklart alltid extra roligt! 🍇 Man odlar på upp till 1 000 meters höjd (!), vilket ger otrolig fräschör och syra i vinerna. Här snackar vi alpint vinmakeri på riktigt. 🍇 Regionens vinodlingar är småskaliga – med runt 5 000 vinodlare på bara 5 500 hektar (!) odlingsyta. Många kooperativ jobbar med familjer som i snitt har en hektar var. Här råder kvalitet framför kvantitet, med andra ord.🍇 Förutom chardonnay, pinot noir och pinot blanc odlas här också druvor som lagrein (en mörk, kryddig röd sort med mycket attityd), gewürztraminer (jo, druvan kommer faktiskt från byn Tramin i just Alto Adige!), schiava/vernatsch som det görs en del josiga röda viner på och förstås sauvignon blanc, som görs i en stil med både alpinsk krispighet och tropisk fruktighet. En fantastisk flaska med schiava (vernatsch) – som jag HOPPAS att någon importör haffar till Sverige snart. 🍷 Och språken? Ja, här snackar man både tyska, italienska och ladinska, och ibland allt i samma mening. Vinet är det universella språket, om man säger så.Så, medan hösten sakta smyger sig in över Sverige, sippar jag vidare på en sval schiava i ett fortfarande varmt Italien – och svalkar mig i skuggan av Dolomiterna. Skål, cin cin – eller kanske prost, som man säger här. Ytterligare ett fantastiskt vin från kooperativet Sankt Paul. 100 % pinot blanc och här med 12 år på nacken.