Så här sista skälvande dagarna innan semester kan stressen verkligen stå en upp i halsen. Och vad passar då bättre att boka in än nedvarvning på vinspa? På västkusten, närmare bestämt i Ästad, cirka 30 minuters bilresa från Varberg, finns njutning för både kropp, knopp och gom. Som svenskt bubbel på jäsning, spa med slående utsikt, spännande aktiviteter och avsmakningsmeny på stjärnkrogen Äng, som jobbar fokuserat med lokala råvaror. Allt mot en kuliss av storslagen natur. Ett glas vin medan du sjunker ner i poolen? Ja tack!Utlandstripper i all ära, men så här i sommartid vill i alla fall jag njuta av pärlor på hemmaplan. Ästad vingård har jag följt nu i många år, och utvecklingen är snabb – och imponerande. Både vad gäller vinerna på klimattåliga solaris, och omgivningarna. Varje år utökas anläggningen, samtidigt som det skissas på ytterligare planer inför framtiden. Och framtiden för Ästad vingård ser ljus ut, inte minst vad gäller vinerna. För let's face it: medan klimatförändringarna skapar otroliga utmaningar i de klassiska vinregionerna, så ökar möjligheterna till att göra bra vin här i Norden. De svenska vingårdarna har aldrig tidigare haft så många besökare som nu. Ett, två, tre … andas ut!Kanske beror det på den rådande trenden bland vinintresserade, som tar sitt avstamp i att allt fler bryr sig om var mat och dryck kommer från. Idag vill vi inte bara veta var våra grönsaker är odlade, eller om hönsen som värpt våra morgonägg har varit frigående och glada – vi vill också dricka vin med en tydlig adress. Och det finns bokstavligen en törst efter mer vinkunskap vad gäller våra egna svenska viner. Två experiment och en flaska solaris som skiner starkt idag.I Sverige finns det idag uppemot 40 kommersiella vingårdar, som alla producerar vin till försäljning, i mindre eller större skala. De flesta ligger i Skåne och Halland, men även på Öland, Gotland och i Södermanland går det att finna hektar med planterade rankor. Under senaste besöket fick vi tankprov från både ståltank, betongägg och ekfat.På Ästad vingård, vackert belägen vid Åkulla bokskogar i Halland, odlas ekologiska druvor av sorterna solaris. En så kallad PIWI-druva, framställd för att klara extra tuffa och kalla klimat och stå emot mögelangrepp. Här planterades de första vinstockarna 2011, och till hjälp har man haft erfarne vinmakaren Lars Torstenson. Idag odlar man druvor på totalt 30 000 vinstockar, hälften planterade i Ästad och hälften i Morup, en vingård belägen vid havet. I vingårdarna har man också testplanterat de lite mer internationellt erkända druvsorterna chardonnay och pinot noir, två klassiska druvsorter som man använder för att tillverka champagne.När jag besökte Ästad vingård första gången under försommaren 2020 gjorde jag en intervju med vinmakaren Claes Bartoldsson, som varit med från start.– Vi tänkte: ”Vad kan vi göra bra, och vad kan vi göra bra i så många år som möjligt?”, sa han då. – Sedan tycker vi att det är kul med mousserande. Det är en process i två steg egentligen, man gör först ett basvin och sedan kan man bygga på det med andrajäsningen. Har man bara tid, och möjlighet att lagra vinet på jästen i många år, så kan man ta vinmakningen ett steg längre än vad man kan göra med ett stilla vin.Utmaningen med att odla vin i Sverige är den förrädiska vårfrosten – och köldknäpparna som kan komma även mitt i sommaren. Det lite svalare klimatet leder dock till friska, fräscha viner, och det är en bra förutsättning för att skapa mousserande viner, som naturligt har en hög syra. Något man vill satsa på här på Ästad vingård, där experimentslustan är lika stor som fokuset framåt. På kvällen väntade middag på restaurang Äng som fick en Guide Michelin-stjärna 2021.Vinerna från gården har länge varit tillägnade Ästads egna vinprovningar och som vinservering till någon av rätterna på restaurang ÄNG. Men i våras släpptes så den första flaskan från Ästad i Systembolagets tillfälliga sortiment. En milstolpe, menar Daniel Carlsson som är vd på Ästad vingård och en del av ägarfamiljen. Framåt är planen att växla upp produktionen från 30 000 flaskor till 300 000 flaskor. En jättesatsning – och planerna på att bygga ytterligare ett vineri på gården är i full gång. Två taggade på fine dining-upplevelse (och vinpaket!) – självklart matchade vi outfit, som två sanna pensionärer.Även om många utanför Sverige är nyfikna på den växande svenska vinproduktionen så har det också funnits en viss skepsis. Men här på Ästad vingård är ambitionerna höga – och planen satt. Här ska det göras vin i världsklass. Och nu börjar även jag – som vinskribent som ändå sippat mig igenom ett antal provningar med svenska viner och inte varit direkt imponerad – tro på att det är möjligt. Om det går i den här takten så kan vi räkna med att Ästad kommer att sätta svenskt mousserande vin på den internationella vinkartan inom en snar framtid. Med fantastisk utsikt förflyttar man sig i huset som utgör restaurang Äng.Men man behöver knappast kunna något om druvsorter eller jordmåner för att njuta av en vistelse här på vingården. Här finns något för alla. Ästad vingård är från början en gammal mjölkgård som under generationsskiftena så småningom utvecklats till att bli en konferensgård, en spaanläggning, vingård och nu – ett av Sveriges populäraste resmål för livsnjutare.Medan du sippar på ett glas vin kan du nämligen hänga i någon av de tempererade poolerna, svettas ur gamla synder i en undervattensbastu, lägga en ansiktsmask i Sinnenas spa eller bara njuta av området och naturen som omger Ästad. Och du behöver inte vara rädd för att svälta, här finns nämligen tre restauranger som alla har lokala råvaror och smaker i fokus: smakbaren i Sinnenas spa, restaurang Logen och inte minst restaurang Äng, som hyllats av foodies och som 2021 fick en stjärna i Guide Michelin. De fick också guidens gröna stjärna för sitt idoga hållbarhetsarbete. Ostron från Grebbestad, caviar från Rossini.Sedan Äng flyttade in i nya, spektakulära ”växthuset” förra året blir fine dining-upplevelsen än mer färgstark, med en kreativ avsmakningsmeny på lokala råvaror och ett vinpaket ihopsytt av en av Sveriges, nej Nordens, vassaste sommelierer – Emma Ziemann. Hon prisade nämligen nyligen vid Guide Michelin-galan som just det. Kocken Filip Gemzell (med bland annat ett förflutet från Svalbard och London) har som mål att skapa ett mathantverk med lokal anknytning och servera den i samklang med natur och säsong. Matupplevelsen här blir därför till en oförglömlig smakresa genom Halland med omnejd, där allt från lamm, vilt, fläsk, grönsaker och skaldjur är uppfött, skjutet, slaktat, förädlat och fiskat här i landskapet. Något som knyter ihop hela filosofin som genomsyrar vingården. Även delar av porslinet är lokalt hantverk och vinparningarna är föga överraskande on point och bjuder vinälskare på både älskade klassiker, trendiga nyheter och viner med lite årgångsdjup. Med den mäktiga vinkällaren som kuliss får man njuta ljuvliga ostar och dessertvin. Ostfylld kudde med lite bladguld på toppen? Yez please.Nyheter på gång är också att resturang Äng börjar med frukostupplevelse: avsmakningsfrukost(!) Och det är ju ett plus i kanten för någon som vaknar av att magen avgrundsvrålar – och som utan problem ser frukosten som dagens bästa mål. Jag har mestadels besökt Ästad under sen vår och försommar men nästa bokning blir nog tidig höst, när bokskogarna skiftar färg – och landskapet lockar till vandring. Här finns nämligen fantastiskt fina vandringsleder där ambitionsnivån för dagen kan bestämma hur långt du vill gå. Och det passar en lagom latmask som mig perfekt, man vill ju också hinna njuta av vinet – och nästa gång blir det definitivt Ästads mousserande som jag sippar på.