Nu är hög tid att planera sin sommarsemester! Och varför inte ta en tripp till ljuvliga Gotland? Jag har varit där två somrar i rad – och aldrig tidigare har jag njutit så mycket av en semester i Sverige. Den här öjn har ju ett särskilt magiskt skimmer över sig, med exceptionell natur och inte minst riktigt härliga hotell och gott om matupplevelser. Vi har alltid startat med en hotellnatt i Visby och för att sedan styra kosan söderut och varva ön. Häng med – här kommer min matiga guide till gastronomiska Gotland. Goda plockiga rätter och roliga viner på Vår fru i Visby. VISBYGotlands ”huvudstad” är precis pittoresk som man tänker sig den, och innanför ringmuren trängs allt från kalasfina crêperier till sofistikerade vinbarer. När vi anlänt med färjan, som tar cirka 3 timmar och 15 minuter från Nynäshamn, har vi checkat in på hotellet och vilat en stund innan vi gett oss ut på kullerstensgatorna. Kullerstensgator och klättrande rosor. Visby är en fantastisk sommarstad!BOENDE: I Visby har vi bott på två hotell, som båda erbjuder fina rum centralt: Clarion hotell Wisby har exempelvis rum med magisk utsikt ut mot hamnen, vilket man kan försöka fråga efter vid bokning. Brinnande solnedgång vid havet och josigt rött vin i glaset (ja, vi reser alltid med egna glas och ett gäng viner, hehe…) skapar den ultimata semesterkänslan första kvällen på Gotland. Frukosten är sjyst och fräsch och här kan den dessutom avnjutas på den soliga innergården. Utsikten från Clarion hotell på Gotland, beläget nära hamnen och har man tur får man ett rum med utsikt – som här!Ett annat hotell som jag kan rekommendera är Kalk hotell, som också ligger intill Strandporten i anslutning till Almedalen. Relativt nära från parkeringen vid färjehamnen. Det här hotellet är mindre med boutique-känsla. Vi bokade ett rum med en liten balkong, och det var ljuvligt att från ena hållet höra havets vågbrus och från andra skål och skrål från de närliggande restaurangerna. Som den breakfast lover jag är, uppskattade jag verkligen den välkurerade buffén med nybakade bröd, hemmagjord granola och energigivande juicer. På Gotlands bryggeri kan man få guidad tur i bryggeriet och provsmaka öl. Här fick vi göra egna öletiketter. En rolig workshop!ÄTA & DRICKA:I Visby ligger Gotlands bryggeri, och de gör fantastiskt god öl tycker jag. Deras Peachy Bulldog är kanske det ultimata sommarbärsen med sina toner av persika och läskande lilla beska. Här kan man boka ölprovning och bli guidad genom bryggeriet. Jag kan helt ärligt säga att jag gillar hela deras range av öl, och deras Summer ale är också magisk i sommarvärmen. I bryggeriet experimenteras det brett – och när vi var där fick vi också prova deras dåvarande nyhet, en saltstänkt Gose som var ljuvlig (och till den fick vi trycka egna etiketter). På mysiga Lindgården kan du garanterat hitta en Gin & tonic i din smak.Dags att rensa paletten med en GT? Ställ in siktet på Lindgården. Här görs Gotlands bästa Gin & Tonics där du kan välja bland massvis med olika ginsorter och alla möjliga adderingar vad gäller tonics och smaksättare. Den lummiga innergården gör inte upplevelsen sämre. En fräsch och god mellanrätt på Vår fru. På Vår fru var vinlistan kul! Det vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på den mousserande sangiovesen… (flaskan till höger)Hungrig? Ta en lov till Vår fru. Här kan du njuta av vin och plockeliplock både inomhus eller ute på den mysigt inredda innergården. Vi blev placerade i ”myshörnan” under bar himmel och beställde in ett gudagott bubbel på Sangiovese – (La Luna Lunatica son jag förgäves försökt få tag i sedan dess) och diverse smårätter som vi delade på. Är man sugen på pizza är det Mille Lire som gäller, här görs de med fluffig botten i napolitansk stil. Oh, så gott. Eller varför inte njuta av asiatisk excellens på Surfers (men se till att boka bord i god tid). Brett utbud på vinbaren Volare. En underbar sallad med nektarin och burrata.Vinsugen? Avsluta kvällen på vinbaren Volare. Låt någon av de duktiga sommeliererna överraska dig eller tillåt dig att bläddra länge i den gedigna vinlistan. Här finns mycket gott från världens alla hörn. En vinbar som drivs med vinglädje och passion, helt klart! Här finns även vinvänliga rätter att välja bland. Ett måste för vinälskare! Utsikten från Klintehamn är magisk! I Djupvik kan man stanna till för en glass och glo på kluckande småbåtar.SÖDRA DELEN AV ÖN: BURGSVIKEfter en första natt i Visby har vi bilat längs kusten (otroligt vacker bilväg) ner mot södra delen av ön, närmare bestämt Burgsvik. Längs vägen finns det några stopp att göra för utsiktens skull. Först i Klintehamn, där du från hög höjd får en otrolig utsikt över klipporna. Selfie with a view? Yes! Hoppa in i bilen igen, kör en bit och unna dig sedan en glass vid Djupvik där småbåtarna guppar vid intilliggande fiskeläge. Här kan man också ta ett dopp om vädret tillåter. Utanför i havet ser du också Karlsöarna med mäktiga klintbranter. Touchdown Grå gåsen! Här snygg man med fult finger.BOENDE:Båda åren har vi bott på ljuvliga Grå gåsen (det är här de varje sommar spelar in tv-programmet Så mycket bättre). Här har vi njutit av både ”bröllopssviten” med egen stor balkong och badkar, och en av deras studiosviter. Alla rum har personlig prägel och är otroligt avkopplande och rymliga. Studiorummet som vi bodde i förra året på Grå gåsen, där sängen vätter mot en liten balkong.ÄTA & DRICKA:Förutom den vackra miljön är sommarrestaurangen en stor anledningen till att vi valt att bo här. Två av våra favoritrestos i Stockholm, Portal och Agnes (i samarbete med Sillkaféet), har gästat under åren vi bott över – och därmed har vi varit garanterade grymma vinlistor och fantastisk mat. I år är det Borasco som kommer att gästspela på Grå gåsen, och det blir utan tvekan också grymt. Vissa kvällar är det även konserter här. Håll utkik! Uteserveringen på Grå gåsen är vacker som en dröm. Synar flaskorna innan de ska intas…Bästa lunchhaket i området är utan tvekan Hamra krog i Burgsvik. En bistro med utlandskänsla där du kan beställa allt från matiga sallader till steak frites och dessutom passa på att köpa handgjord keramik. Allt i fantastiskt fin miljö. Hamra krog är värt ett stopp om ni är på södra delen av ön. En superb räksallad på Hamra krog (med mycket räkor, hurra!)ÖSTRA DELEN AV ÖN: KATTHAMMARSVIK & KRÄKLINGBODet som är så skönt med Gotland är att man med bil hinner se så mycket av ön på så kort tid, och avstånden är (för någon som hatar att åka bil, som jag) överkomliga. På östra delen av ön finns både fin badplats, härlig strandkrog och öns mest avkopplande och gastronomiska upplevelse: Krakas krog. Vingaraget ute i trädgården på Krakas krog. Genialiskt! Min husband to be, Andreas. Här med ett glas champagne under äppelträdet, en stund innan middagen på Krakas.BOENDE: Bokar du i god tid kan du bo över på Krakas krog i Kräklingbo. Här har man satsat på få rum med avkopplande inredning och man bor i samma villa som restaurangen ligger i. Även ute på gården finns mysiga rum. Känslan är lite som att man hälsar på en nära vän och sover över. Mysigt! Mellan incheckning och middagstid kan man dra iväg till mysiga Katthammarsvik och bada i havet. Här finns fin badplats och en strandkrog som erbjuder allt från rökta räkor, bubbel och bärs till fika och glass.ÄTA & DRICKA: Krakas krog är nog Gotlands i särklass bästa och mest avkopplande restaurangupplevelse om man ser till mat, vinlista (som är ytterst välkurerande och levande) och miljö. Här driver Ulrika Karlsson (som för övrigt var en av mina lärare på Restaurangakademien) underbart boende och topprestaurang där hela menyn genomsyras av rätter med lokal anknytning och lokala råvaror. Här får du löjligt bra viner för riktigt bra pris, och allt anpassat efter vad du tycks gilla. Båda gångerna vi varit här har vi ätit avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket, och fått inleda kvällen med champagne under äppelträdet innan vi blivit lotsade in till ett mysigt bord i restaurangen och treatade med den ena lokala läckerheten efter den andra. Servicen är som en välkoreograferad dans – fläckfri – och kvällen avslutas under bar himmel ute i trädgården. Vinlistan på Krakas kan man spana i – länge. Menyn är välkomponerad med lokala råvaror. Vacker presentation av alla rätter. Kvällen på Krakas avslutas med sötsak och en liten konjak i trädgården.NORRA DELEN AV ÖN: BUNGENÄS & FURILLENPå väg norrut, mot Bungenäs och magiska Furillen, kan man stanna till på obligatoriskt rauksafari på Asundens raukfält innan man når vackra Bungenäs. Har man inte fotat sig framför en rauk har man inte varit på Gotland, right? På plats i Bungenäs kan man sedan äta en härlig lunch i kalkladan. Här serveras allt från vegetariska sallader till smarriga tacos i vackra omgivningar. I närheten ligger också en välsorterad delikatessbutik/fik. Där har vi brukat köpa med oss delikatesser, som oliver, lammkorv och boquerones för att ta med oss och njuta av efter incheck på Furillen. Stanna till på en lunch i Bungenäs! Här avnjöts ljuvliga tacos i stekhet sol. Om man inte kör bil så kan man unna sig ett glas gott i baren.BOENDE: Det är något särskilt med naturen på Furillen. Lugnet. Det vackra kalkbrottet som tornar upp sig. Den avskalade och karga miljön. Vi har båda åren checkat in på underbara designhotellet Fabriken Furillen. Här är allt genomtänkt i minsta detalj och tanken är att gästerna mest ska avnjuta lugnet som råder här på halvön. Havets brus, vindens sus. Att komma hit är att andas ut, långsamt. Här kan man låna en cykel och dra till stranden för ett dopp, ta långa promenader – eller bara sitta och glo. Njuta. Psst! ”Hav 3” är bästa rummet. Varsego' för insidertips! I år verkar de dock inte ha öppet (snyft). Men håll detta i minne till nästa års vacay-planering! Men platsen är i sig värt ett besök! På Furillen ligger ett gammalt industriområde och kalkbruk. Miljön är magisk och väl värt ett besök. På hotellet Fabriken Furillen kan man låna cyklar för att se sig omkring.ÄTA & DRICKA:Varje år gästspelar en restaurang på Furillen. Första året vi var på plats var det stockholmska Främmat, andra året Jönköpingskrogen 38 grader. Vi har dock brukat njuta av våra medköpta delikatesser, korkat upp ett riktigt grymt vin och skålat i solnedgången till sorlet av restaurangens gäster. Ett ställe där ni inte får missa att att stanna till är också Lergrav Fisk & Kafé där man kan äta lunch vid havet. Rökt fisk, färska räkor, fika och glass. Vad mer behöver man en solig sommardag? Ett dopp i havet svalkar skönt heta dagar – och dessutom får du en vacker kuliss! Två glas vin, snacks och njut i solnedgången på restaurangen som 38 grader från Jönköping roddade förra året. De små rummen på Fabriken Furillen är vackra, avskalade och har sängar som vätter ut mot den karga naturen. Vi hade såklart packat vinväskan – och semesterns juvel, en Talbot-10 (ett rött vin från Bordeaux) sippades det på till restauranggästernas sorl på Furillen. Magi! Två happy campers i ljummen Gotlandsvind – som alltid längtar tillbaka till ön.Så, det var min lilla guide till gastro-Gotland. Jag har varje sommar lämnat ön mätt – och lycklig! Vad är era guldkorn på Gotland? Kommentera gärna! EXTRATIPS! Vässa synen och håll utkik efter loppisskyltar längs vägen (de är många). Någon annans skrot kanske blir din nya skatt? Vi fyndade bland annat vackra, graverade snapsglas och en fantastiskt munblåst skål på en hål i väggen-loppis under resans gång.