På Färna herrgård kan man verkligen hitta guldkorn på vinlistan – till bra priser! Chablis från Raveneau är aldrig fel!Svensk vintertid kräver verkligen njutningsfulla åtgärder för att man ska stå ut. För några helger sedan blev jag överraskad med en spaweekend på Färna Herrgård & Spa som ligger utanför Västerås, i Bergslagen, och det fyllde verkligen på med livselixir att få vistas där i 24 timmar. Herrgården har anor från 1600-talet och ligger nära ett naturreservat där man kan gå vandringsleder med olika långa sträckor. Byggnaderna är verkligen vackra med otrolig takhöjd, dekorerade salar och ett sorts orangeri där frukost och afternoon tea serveras. När vi anlände kring lunchtid på lördagen så började vi vistelsen med afternoon tea, vilket var ett genidrag (dels för att vi var ganska hungriga, dels för att det var så mysigt att få landa i orangeriet med detta vackra våningsfat med godsaker framför sig). Jag tog ett glas champagne och Andreas satsade på en cocktail. Rummet vi bodde i – eller snarare sviten – var mysigt och robust á la Carl Larsson. Andreas har en tendens att alltid vilja boka rum med badkar, och till min glädje hade vi ett bubbelbad som vi kunde njuta av innan middagen. Rymligt, rent, mysigt – och med utsikt mot den gamle grevens masoleum. Jag hoppades på att det skulle spöka, det var ju trots allt Allhelgona-helgen vi var där. Men kanske att vi skrämde bort eventuella vålnader med höga skratt och klirrande glas? Det mysiga orangeriet där frukost och afternoon tea serveras.Spadelen var fantastiskt mysig och vi unnade oss faktiskt varsin behandling. Eller okej, jag slog till på TVÅ behandlingar för jag hade länge känt ”gud giv mig styrka att överleva november”, och tänkte att en rejäl massage och ansiktsbehandling kanske skulle uppa livslusten. Och vet ni? Det funkade! Eftermiddagen tillbringade vi sedan med att testa anläggningens alla basturum och sippa på varsin drink i utomhuspoolen. Innan middag blev det bubbel på rummet. Man ska inte underskatta ett bra piffvin, och här kör man AR Lenoble som huschampagne, vilket jag tycker är en väldigt bra skumpa. Uppsnofsade och klara vandrade vi sedan till det vacker belysta huvudbyggnaden för middag i en av de vackra salarna. Menyn var fantastisk från första till sista tugga, för att inte tala om vinlistan… Oh my, här kan man verkligen treata sig själv som vinälskare. Vi bestämde oss, som oftast, att vi fick välja en varsin flaska från listan. Ja, det är omöjligt att dricka upp – men är man där för att njuta vill man också gör det till max! fjällröding med löjrom, rökt smetana och kall dillsoppa.Andreas val föll på en flaska Ravaneau, en ikonisk producent i Chablis vars viner är sällsynt att man kan få lägga vantarna på – inte minst till såna här generösa priser! Jag fastnade för Casanova di Neri 2017, en Brunello di Montalcini som var amazeballs! Alltså. Vilka viner! Till riktigt grymma priser – och vilken mat … Kryddsotat reninnalår med svampkrokett och bakad rödbeta.Menyn som vi åt bestod av fjällröding med löjrom, rökt smetana och kall dillsoppa till förrätt. Sedan följde närodlad zucchini med friterad krabbkaka och picklad kålrabbi. Kryddsotat reninnalår med svampkrokett och bakad rödbeta satt rätt i krysset till brunellon och en superläcker äppeldessert med mandelmaräng satte verkligen pricken över i. Just ja, vi fick även en servering med en magiskt god pumpasoppa. Om jag var tvungen att knäppa upp klänningen i ryggen? Yes! Tack Färna, det var fabulous! Vi kommer tillbaka och njuter snart igen!