I fredags styrde jag till med en festlig middag på tu man hand. På menyn stod en förrätt och en varmrätt, nämligen råraka med kallrökt lax och hollandaise och en riktigt krämig kantarellpasta med sjuka mängder havgus, en ost med smak av kola och brynt smör. Självklart serverade jag passande viner till båda rätterna. Men här tänker jag fokusera på förrätten, för den blev himla god – och ni måste testa till ett glas rosébubbel. Perfekt matchning? Oh ja! Receptet hittade jag hos @wigersmat på instagram, jag skalade ner det till två portioner och adderade även lite chiliflakes i hollandaise-såsen, den fick ett härligt sting! Miniråraka med kallrökt lax och hollandaise2 portioner, ca 30 minuterRårakor• 3–4 medelstora potatisar, fasta• 100 gram smör att steka i• Salt och pepparHollandaise• 1 äggula• 100 g smör• ca 2 msk vatten• ca ½ msk saft av citron• Salt• En skvätt tabasco och lite chiliflakes Topping• Kallrökt lax• Dill och gräslök• Gurka, hyvlad• CitronGör så här: 1. Rårakor: Riv potatisen grovt, rakt ner på en kökshandduk och pressa ut vätskan. Stek på medelvärme i mycket smör. Salta och peppra. De ska få en frasig gyllenbrun yta. 2. Hollandaise: Smält smöret i en kastrull på låg värme, det smälta smöret ska knappt vara fingervarmt. I en annan kastrull så har du i äggula, vatten och saften från citronen. Sätt spisplattan på medelvärme och vispa på tills det tjocknar. 3. Ta av hollandaisen från plattan och vispa i det smälta smöret, lite i taget. När du är nöjd med tjockleken på såsen, addera salt, några droppar tabasco och chiliflakes. 3. Montering: Lägg upp rårakorna på fat, toppa med hollandaise, kallrökt lax, gurka som du hyvlat på längden, dillvippa, hackad gräslök och liten citronskiva. Salta och peppra lite extra om du vill. Korka upp rosébubblet, skåla och klappa dig själv på axeln. Voíla, njut! Tips på rosébubbel att dricka tillBUDGET: Rotari Rosé 2017, Italien, 129 kr. Gjort enligt traditionella metoden (champagnemetoden i folkmun) med röda äpplen, smultron, fransk nougat, citrus och blodgrape i smaken. Härlig, lång finish och små skarpa bubblor som dansar fram på tungan. Fynd!MELLAN: Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, 199 kr. En utmärkt crémant – som alltså görs på samma sätt som champagne, men utanför själva området Champagne. Här med rödbärig elegans, skärpa och fräschör och stråk av citrus och orangefrukt. Möter laxen perfekt!LYX: Bollinger Rosé, Frankrike, 729 kr. Denna solnedgångsrosa champagne bjuder på ett ljuvligt potpurri av försomriga jordgubbar, röda äpplen, smultron, rostade valnötter och grillad citron som klingar ut i en sötbärig eftersmak med längd och elegans. Full pott!