Äntligen skärtorsdag, och dags att börja preppa inför den ljuvliga påskhelgen. Vad har ni för planer? Här blir det en snabb getaway till Villa Fridhem utanför Nyköping på fredag, där stjärnkocken Ludwig Tjörnemo gästar i helgen (japp, det blir på med buffébrallorna). Sedan väntar total avkoppling i skärgården resten av långhelgen. Men nu tänkte jag faktiskt snacka om smörrebröd, va. För om det är något som passar påskens meny utmärkt är det väl dessa danska godsaker. Toppat med lax, pocherat ägg, rostbiff och annat smarr blir det dessutom väldigt påskigt. Smörrebröd är också den ultimata restmaten. När du sitter där lite däst på påskdagen och inte riktigt vet vad du ska göra av all överbliven mat, snickra ihop ett gäng smörrebröd! Psst! Vill du ha inspiration och urgoda recept, klicka HÄR. Och inget smörrebröd utan en snaps, eller ”intet djævele smørrebrød uden den lille”, som de säger i Danmark. Till påskbuffén kanske det ska sjungas och skålas med en liten snapseluring i näven? Jahadå. Med måtta är snaps och akvavit faktiskt en fantastisk dryck som kan ge måltiden en skjuts. Jag och min spritexpert till sambo har smuttat fram våra bästa tips till påsk. Varsågod!Bra allroundsnaps: Östgöta SädesbrännvinBra allroundsnaps med aningen whiskytouch och smaker av honung, fat, torkad frukt och halm. Gott till det mesta.Personlig touch: Stockholms Bränneri AkvavitRen, fräsch och palettrensande akvavit i personlig stil. Doft och smak av citrus, fläder, enbär, dill och kummin. Grymt god och snygg flaska (utsidan ger insidan en chans, ey?)Klassiker: Aalborgs Taffel AkvavitEn klassikernas klassiker med gott om kummin, krydda och mogen citrus. Skönt rivig, passar bra till både kryddiga sillar och det småvarma på påskbuffén. Somrig och fin: Hallands fläderMidsomriga blomstertoner, viss sötma, en nypa kanel och kummin. Urgod till sill med syrlig inläggning eller till smörrebrödet med skagenröra.