Just nu i skrivande stund, den 10 december, sitter allt från kungligheter till politiker och prisvinnande forskare och smaskar på årets Nobelmiddag. Men vad har de i glaset? Jo, det har jag nyss fått nys om! Denna kväll får de nämligen njuta av tre utvalda viner som speglar både tradition och innovation. Årets Nobelfest bjuder nämligen inte bara på glam och Nobelglitter, utan också på en vinmeny värd att drömma om. 🥂 Eric Rodez Blanc de Noirs Grand Cru från Champagne. En blanc de noir betyder bokstavligen ”vitt av svarta druvor”, och här handlar det om pinot noir. Resultatet? En champagne med extra djup och subtil rödbärston, fyllig och komplex tack vare en blandning av flera årgångar med vintage 2018, 2017, 2016 och ännu tidigare basviner (i alla fall enligt senaste editionen). Som pricken över i:et är champagnen ekologisk och Demeter-certifierad, vilket innebär att allt odlas biodynamiskt, med respekt för naturens cykler och utan kemikalier. Till förrätt får gänget en soppa på Karljohansvamp serveras med bunden sallad på odlade svenska svampar, Almnäs Tegel, ingefärsolja och svart vintertryffel. Tryffelsmör och hårt bröd smaksatt med Karljohansvamp.🌟 För första gången i Nobels historia serverades ett svenskt vitt vin till huvudrätten: Immelen 2022 från Kullabergs Vingård i Skåne. Gjort på druvan solaris, som trivs i det svenska klimatet, och levererar friska toner av gul frukt men också fin rondör av fatkrydda. Immelen kammade hem vinsten i The Swedish Winetasting förra året, där svenska viner blindprovades mot europeiska konkurrenter – och nu fick det glänsa på den största scenen av alla. Maten då? Jo: Piggvar färserad med pilgrimsmussla och sockertång, rostad rotselleri glaserad med libbsticka, smörkokt potatis och silverlök smaksatt med muskot. Serveras med buljongkokt savojkål, purjolök och champinjoner samt en smörsås på fermenterad rosenkvitten och Ingrid Marie-äpplen.🌹 Till dessert blev det riktigt festligt med Kracher Red Roses Beerenauslese 2022 från Österrike. Ett sött, blommigt vin gjort på rosenmuskateller som verkligen lever upp till beskrivningen ”sommar på flaska”: jordgubbar, rosor, körsbär och söta kryddor i varje droppe. En perfekt, lyxig avslutning på middagen som satte guldkant på kvällen. På tallriken? Sorbet på svenska slånbär smaksatt med apelsin, kryddpeppar och nejlika. En bakad färskostkräm med bourbonvanilj och brynt smörkaka. Kärnmjölkskaramell och ett krisp på bovete och havre. Serveras med en consommé på skogshallon smaksatt med enskott.