Nytt år, nya vindar i vinvärlden? Jamen, kanske! Jag har i alla fall slickat fingret och höjt armen för att känna efter vart vindarna blåser. OBS! Det här är enbart mina egna små spaningar som vinskribent, journalist och flitig vinprovare. En liten fingervisning kring vad jag tycker att jag ser mer utav och vad jag tror (och hoppas) att folk kommer upptäcka under året. Ni får dessutom otroliga vintips. Enjoy!1. Sydafrikanska youngsters pushar vinvärlden in i framtidenVinvärlden är inte sällan uppbyggd så att vingårdarna är nedärvda i generationer. Ansvaret att förädla de rankor och egendomar som är i vinfamiljernas ägo har vilat tungt på många ynglingars axlar. Likaså att upprätthålla de vintraditioner som förfinats genom århundraden. Ärofyllt och hedervärt, såklart. Men så finns det också de som kommer in i vinvärlden från sidan, vänder upp och ner på allt som regler och traditioner är och bara gör sin egen grej. Helt från start.I till exempel Sydafrika ser vi nu flera i den yngre generationen starta produktioner från scratch. Egna vingårdar? Nej, här köps druvorna in från utvalda lägen och betrodda odlare. Vineri på gården? Nope, varför äga ett när man kan hyra in sig på en redan fullt utrustad anläggning och där förfina sin druvjuice?John och Tasha Seccombe är vinparet som sedan 2012 gör vin under etiketten Thorne & Daughters. De köper in druvor från 15 olika odlare och gör sedan sina viner i Bot River. Fatlagrad sauvignon blanc, rödbärig och flörtig pinot noir och floral och förföriskt vin på druvan semillon gris är bara några godbitar som de har i portföljen. Vinerna är lika fulla av liv som lek. En annan sydafrikan som valt samma vinmakarväg är Trizanne Bernard som gör vin under egen etikett, och genom att jobba med utvalda odlare och hyra in sig på ett vineri har hon dessutom möjlighet att köra sitt eget race och gå all in på sin vinfilosofi – utan att för den delen behöva vika sig för investerares intressen. ”Att jobba på det här sättet möjliggör för unga vinmakare att kicka igång sin karriär utan att det kräver enorma summor pengar, egen vingård eller att man har en vinmakarfamilj i ryggen”, säger hon.Trizanne jobbar med druvor från två områden i Sydafrika, dels det lite svalare Elim som influeras av Atlanten och så Swartland, som har ett något varmare klimat.Men ensam är inte stark, ej heller i vinvärlden – så för att stötta varandra har flera unga vinmakare gått samman och skapat små gäng, som ”Zoo Cru”, ett kollektiv av vinmakare som står för nya vinvågen i Sydafrika – där både vinmakarna Seccombe och Trizanne ingår. Och deras motto är lika enkelt som viktigt: ”Vin ska vara inbjudande, kul och inte tas på för stort allvar. Det får inte bli snofsigt!”, menar Trizanne. VINTIPSTrizanne Signature Wines Cinsault 2021, Sydafrika, 179 kr (BS)Cinsault har varit en druva som mest använts i olika blends, men som nu skiner mer och mer på egen hand. Här i en lätt och klunkig stil med toner av röd frukt, örtig touch och en slank tanninstruktur.Thorne & Daughters Tin Soldier, Sydafrika, 301 kr (TS)Här har man låtit druvskalen från den lätt rosafärgade semillon gris jäsa med musten ett par dagar. Resultatet? Ett fylligt bärnstensfärgat vin med elegant struktur som bjuder på toner av aprikos, nektarin, mandelmassa, apelsinblom, ingefära och limezest med ett fräscht avslut som av honungspastill. Det är smakrikt, sinnligt och läckert. 2. Äkta konst på etiketten Att köpa vin idag kan vara som att gå på en konstrunda. Allt fler vinhus vänder sig nämligen till välrenommerade konstnärer för att få en extra tjusig etikett på sitt vin. Nej, det när är inte news, det finns flera stora vinhus som länge låtit välrenommerade konstnärer sätta sina verk på diverse viner. Men många anammar grejen – och visst adderar det ytterligare en dimension till vinköpet!När till exempel tyska Georg Breuer lanserar sitt prestigevin Berg Schlossberg så får en ny konstnär designa etiketten till vinet. Bakom etiketten till den senaste årgången, 2021, står den unga svenska konstnären Rudolf Nordström (son till konstnären Karin ”Mamma” Andersson). Catherine Marshall i Sydafrika samarbetar tätt med konstnären Hannetjie de Clercq till sina vackra etiketter som pryds av målade kvinnor. Och trenden har även nått Sverige med Arilds vingård i Skåne som använder sig av lokala konstnärer, som Helena Staffas, till flera av sina viner. VINTIPSCatherine Marshall Pinot Noir Sandstone Soils 2021, Sydafrika, 262 kr (BS)Pinot noir som bjuder på klarröda körsbär, tranbär, rönnbär och krydda av kanel, torkade örter och ett drag svartpeppar. En utmärkt pinot som visar på vilka excellenta viner man kan göra i Sydafrikas svalare områden när det kommer till denna älskade Bourgogne-druva.3. Håll koll på LanguedocSenaste åren har det blivit dyrt att vara vinälskare, inte minst om man är frankofil. Men det finns fortfarande områden där man kan få riktigt bra droppar för pengarna. Languedoc-Roussillon i södra Frankrike har länge varit ett område förknippat med bulkvinsproduktion, men senaste årtiondet har man jobbat hårt med att skrubba av sig det ryktet och uppa kvaliteten på vinerna. Med medelhavsklimat och generöst med soltimmar är Languedoc inte bara ett perfekt resmål för soltörstande nordbor – det utgör också en perfekt grogrund för druvor, även om det varma klimatet också kan ställa till det.Många vinbönder har nu ställt om sin produktion till ekologisk och försöker ständigt hitta nya vägar att göra det bästa av regionens druvor. Det finns en innovationskraft och just nu kan man här hitta riktigt bra grejer som inte kostar skjortan. VINTIPSChâteau de la Liquière Faugères 2021, Languedoc-Roussillon, 175 krBlend på grenache, syrah och carignan. Druvorna kommer delvis från gamla stockar, vilket ger koncentration i frukten: mogna mörkröda bär, blåbär, violpastill, lakritspipa och färska örter med tanniner som skänker både värme och struktur – men också med en fräschör och mineralitet som eldar på ha-begäret.Cortado Domaine de Majas 2022, Languedoc-Roussillon, 161 kr (BS)Josigt, klunkigt, bärigt, härligt! Här får du en riktigt sommarkyss av trädgårdsbär, glimrande mineralitet och en lagom hipstrig feeling i glaset. Inget annat än urgott, och ett rödvin du såklart dricker kylt till plockeliplock på tallriken. 4. Mer kvalitetsbubbel utanför ChampagneChampagne har blivit så dyrt att man vill bita i kudden och gråta, och många börjar leta kvalitetsbubblor utanför Champagne som för den delen inte är crémant eller cava. Jag tror fler kommer upptäcka Trentodoc, Alta Langa (Fontanafredda släpper en Blanc de blancs Extra Brut i vår som inte får missas). Även sekt (Tyskland) och Cap Classique (Sydafrika) hoppas jag får ytterligare uppsving. Här kan du fortfarande få finfina bubblor enligt traditionella metoden för under 300 spänn. Även mousserande från portugisiska vinregionen Bairrada tror jag kommer att komma mer och mer, och då snackar vi mest druvor som baga och även typ arinto och chardonnay – Vadio är en producent att hålla ögonen på här. Även Storbritannien expanderar sin vinproduktion – och det har skett en dubblering av vingårdar jämfört med 2010. VINTIPSVadio Rosé Sparkling Bruto 2020, Portugal, 351 kr (BS) Här har vi ett ljust rosa mousserande vin av druvan baga, med frisk doft av svala hallon som duschat i morgondagg, jordgubbar som inte mognat ut helt, rosa läppstift, citron och vind som färdats genom en blomsteräng. I munnen är det syra och rödbärighet som dominerar med eleganta små bubblor som blir något krämigare efter lite tungbrottning. Urgott!Rotari Flavio Riserva 2013, Italien, 201 kr (BS)Halli, hallå! Här får du ett mousserande vin med årgång 2013, på 100 procent chardonnay och som legat hela 60 månader på jästfällningen. Färdiglagrat och klart, ett vin gjort på handplockade druvor från breathtaking Trento i norra Italien. Till ett sinnesjukt lågt pris, faktiskt. Här får du äpplen, aprikos, brioche och grillad citron. Det är mummelimumma för en facil prislapp. 5. Gott-gott-i-gott-gott med grauer burgunder Grauer burgunder på tyska, eller pinot gris som druvan heter på franska, har jag provat ooh så mycket bra under denna höst. Och i tillfälliga sortimentet kommer det att trilla in österrikiska och tyska viner på denna ibland lite bortglömda druvdarling som får dig att (fejk)orgasmera värre än Meg Ryan i ”När Harry mötte Sally”. Både som lätt skalmacererad och som vitt vin visar sig den här druvan så otroligt fint – håll koll på kommande släpp från producenter som Wagner Stempel (TS-släpp den 26 januari) och Weingut Friedrich Becker som alltid är bra.VINTIPSBassermann-Jordan Fass 615 Grauer Burgunder 2022, Tyskland, 201 kr (TS)Vad är flörtigt, förföriskt och försvinnande gott? Jo, denna ekologiska grauer burgunder från Pfalz i Tyskland. Det här vinet har man låtit jäsa en stund med skalen vilket ger det dess vackra orangerosa färg. Som en vacker solnedgång i glaset! Vinet har pigg profil med toner av persika, nektarin och pink lady-äpplen. Elegant och fruktigt avslut med sjyst beska som av blodgrape.Stefan Meyer Grauer Burgunder Trocken 2018, Tyskland, 151 kr (BS)Energiskt och spritsigt vitt vin med gott om nektarin, persika, gröna äpplen och carambola med touch av grillad citron. Härligt syraskjuts i avslutet med sötfruktig rondör. Till det här priset är det ett måste-köp för nyfikna.