Erik Videgård är en nestor när det kommer till sichuan-köket. De flesta känner nog igen honom från Tv4 Nyhetsmorgon där han blivit en känd profil. Själv besöker jag regelbundet hans restaurang Rebel kitchen i Vällingby, där det serveras smakrika bowls i olika stilar, med blinkning åt både det svenska och asiatiska köket. Det många inte vet är kanske att denne kände krögare också har blivit utnämnd till landet bästa sommelier, har varit engagerad i att grunda Sveriges sommelierförening – och har en alldeles särskild kärlek till vin. Och nu släpper han en liten range viner + en alkoholfri dryck under egen etikett i samarbete med vinimportören Budbreak. Säga vad man vill om så kallade ”kändisviner”. Men det här går inte alls under den benämningen, tycker jag. Erik är smaksäker som få och har influerat den svenska kulinariska scenen på ett imopnerande sätt. Och med sin bakgrund inom mat och dryck står det klart: Det här är väl utvalda viner att passa såväl heta asiatiska rätter, som den svenska paletten. Provningen ägde rum på Surfers i Stockholm, ett kök som verkligen passar Eriks viner som hand i handske. En klassisk matchning när man snackar vin och käk med hetta är ju att välja ett vin med lite restsötma. Sötman i vinet balanserar nämligen upp hettan i maten. Men visst finns det även torra viner som fixar den sichujan-kryddade biffen, så att säga. Och detta har Erik Videgård utforskat. Vinerna som nu släpps i beställningssortimenet består av en pet nat på druvan grüner veltliner, ett stilla vitt på samma österrikiska druva samt ett rött, bärigt vin på den italienska druvan dolcetto. Och som man säger; Utsidan ger ju insidan en chans, och här har designern och konstnären Gabor Palotai, som Erik jobbat med förut i sina kokböcker, också gjort etiketterna till Videgårds viner. Så hur smakar de då? Here we go: Videgård Pet Nat (59888), Österrike, 213 kr. Jag köper sällan pet nat, om jag ska vara ärlig. Visst kan det vara kul och klunkigt, men jag har hittills inte provat tillräckligt många som imponerar i form av fruktighet, längd eller att det ska vara värt pengarna. Men här har man lyckats skapa ett ”fizzy” vin som verkligen faller mig på läppen – och som jag kommer beställa hem och ha redo heta sommardagar. Det är som att sippa på vuxenjuice i form av nypressad grapefrukt, gröna äpplen, citrus och gula plommon. Urgott till hetare rätter med gott om ingefära och chili – men också en dröm på egen hand i sällskap av solen. Favorit!Videgård Vit 2021 (59889), Österrike, 184 kr.Riesling, och i synnerhet riesling med restsötma, rekommenderas som sagt ofta till asiatisk mat med sting. Men en torr grüner veltliner med fin frukt, sjung i syran och en stiltypisk liten vitpepprighet kan också funka fenomenalt bra – det bevisas inte minst här. Friskt, krispigt och läskande med en eftersmak som lämnar munnen fräsch som efter en tandborstning. Funkade jäkligt bra till jätteräkor. Videgård Röd 2021 (59890), Italien, 138 kr. Druvorna till detta vin odlas i italienska Piemonte. Dolcetto är kanske ingen druva som ligger top of mind hos gemene man, men här lyckas man skapa ett riktigt snyggt vin på druvan, som har både frukt, fyllighet och karaktär men också en skönt josig profil. Det här röda vinet möter det kinesiska köket väl med sin mogna, mjuka och mörkbäriga ton. Testa till en kryddig gryta eller het kycklingrätt.