Nytt år, nya vintrender? Ja, visst blåser det nya vindar även i världen av dryck. Under Sthlm Food & Wine-mässan i november höll jag ett litet föredrag om vad som händer i vinvärlden just nu. Här kommer en liten recap och min trendspaning för 2025. En vinhylla jag gärna kopierar! Location: underbara vinbaren Vinossa i Åbo. Skandinavien som vindestinationTrots att en klimatförnekare snart kliver på som president för ett av världens mäktigaste länder (hello Trump!) återstår fakta: extrema väder blir vardag och vi får stå ut med allt från torka och bränder till hagelstormar och översvämningar. 2024 slår rekord som det varmaste året hittills och året klassas i vinvärlden också som det med lägsta skördarna på mer än 60 år. Många är vinmakarna som säger att ”det finns inga normala årgångar” – och att vara vinbonde idag är allt annat än lätt. Samtidigt växer vinkartan norrut, och Sverige uppmärksammades inte minst under 2024 genom The Swedish Winetasting där internationella viner blindprovades mot ett urval svenska viner. I topp kom Kullabergs vin Immelen. Och i sommar ser vi dessutom ut att kunna köpa svenska viner under ett vingårdsbesök i exempelvis Skåne eller Halland. I växthuset i Paratiisi växer druvor som cabernet sauvignon, pinot noir, merlot och riesling. Här kan man också njuta av konst.Finland är inte godkänt som vinland ännu, men vill bli. I Nagu, den finska skärgården utanför Åbo, odlar paret Herman Haapman och Annika Blåfield vin i växthus – och målet är att bli ”Finlands Bordeaux”. Ambitionerna är höga, prislappen likaså – och satsningen enorm. I Finland hittar vi också ett par urbana vinerier, bland annat Noita, som likt Wine Mechanics i Göteborg köper in druvor från exempelvis Tyskland och Italien och gör vin. Och Åbo? Ett litet paradis för foodies och winos. I Danmark hittar vi, liksom i Sverige, också en rad vinodlingar. Förutom lokala viner kan man här njuta av både stadspuls och en fantastiskt levande vinkultur i Köpenhamn. Sippa gott vin kan vi även göra i Fjällnäs, i västra Härjedalsfjällen, som kammade hem Star Wine List:s internationella förstapris som den destination med en av världens bästa vinlistor. Skandinaviska vinälskare har alltså mycket att upptäcka på hemmaplan! HÄR kan du läsa mitt reportage om svenska viner och HÄR kan du läsa om mitt besök på Ästad vingård. Foto: Drinkchurchills.comVitt växlar upp Ett glas rött i all ära, men trenden pekar mot att vi dricker allt mer vitt. Klassiska rödvinsregioner har också börjat plantera mer gröna druvor och många ställer om sin produktion för att kunna producera vitt vin, mycket på grund av klimatförändringarna. Gröna druvor kan man nämligen skörda tidigare för att behålla fräschören i vinet – och i en så klassisk vinregion som Bordeaux är det nu tillåtet att plantera bland annat alvarinho, en portugisisk grön druvsort med hög syra. Till och med en så klassisk vinstil som portvin har letat sig till den vita sidan, och från producenten Churchills kan man även köpa ”vitt” portvin. Jättegott att blanda med till exempel tonic för en god och läskande drink. Något att testa i vår? Gamla regioner i ny kostymDet senaste årtiondet har det skett ett generationsbyte hos flera stora vinhus, och den yngre generationen vinmakare respekterar traditionerna – men vågar också tänka nytt. Nu ser vi ”nya” uttryck av exempelvis Bordeaux, Rioja och Valpolicella nå hyllorna, viner där frukt och fräschör får tala snarare än extraktion och ekfat. Tror du ändå inte att dessa regioner har något att erbjuda dig? Jamen testa Château de la Vieille Chapelle eller Nanfré Valpolicella och låt dig omvändas. Under mitt besök hos Torres provade vi viner på druvor som (i alla fall jag…) inte hört talas om förut. I den experimentella vingården i Penedès odlar Torres superlokala druvor.Läckra viner på lokala druvor Cabernet sauvignon och chardonnay är några av världens mest planterade druvsorter – men är det inte lite mer spännande med lokala förmågor som bara växer på sin särskilda plats? Jo, det tycker i alla fall många trendkänsliga vinälskare. País och Torrontés som vi hittar i Chile har kanske inte varit populärast i klassen, men nu gör unga vinmakare vin på nytt sätt och visar vilka fantastiska viner som de lokala druvorna kan ge. I Spanien har producenten Torres en vingård där de experimenterar med lokala druvsorter som glömts bort, och i Österrike har vinmakaren Dorli Muhr blåst nytt liv i blaufränkisch, en blå druva som i rätt händer ger fantastiska röda viner och som får mer och mer uppmärksamhet. Foto: Stockholms Bränneri.Alkoholfria drinkar på burkI Systembolagets senaste trendrapport pekar kurvan tydligt mot att vi dricker allt mindre alkohol – och istället väljer hälsosammare alternativ. Alkoholfria viner…? Eh, här finns det fortfarande en del att jobba på. Färdigblandade alkoholfria drinkar däremot = wow! Och det här blir mer och mer populärt – särskilt på burk. Testa gärna Apéro från Stockholms bränneri eller en god alkoholfri mojito från Ish. Foto: Bonvivantsparkling.comKvalitetsbubblor utanför Champagne Inget osar lyx så som champagne! Men i takt med att de gyllene dropparna från den franska, anrika vinregionen har ökat lavinartat i pris har också konsumenterna letat billigare alternativ – utan att vilja tumma på kvaliteten. Idag finns det mycket att välja på när det kommer till mousserande, och flera champagneproducenter har också inlett projekt i andra länder. Champagnehuset Louis Roederer har bland annat projekt i Kalifornien och deras vin Bon Vivant Brut, mousserande på de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir, är riktigt bra för runt 200 kronor. Eller varför inte testa utmärkta bubblor från Sydafrika, där de mousserande kvalitetsvinerna går under beteckningen Cap Classique? Alta Langa, Trentodoc, English Sparkling och Sekt är också bubblande viner att prova. Foto: Jontysducks.comRegenerativ vinodling regerar Istället för att bespruta odlingarna med bekämpningsmedel så ställer många om till ekologisk och biodynamisk odling – eller som det snackas mycket om nu: regenerativ vinodling. Det innebär att man försöker skapa ett hundraprocentigt kretslopp i sin vinproduktion. Man låter det växa vilt mellan rankorna för att öka den biologiska mångfalden i vingårdarna, och komposterar pressrester efter vinproduktionen för att gödsla med. Istället för bekämpningsmedel använder man naturliga sätt att skydda vinrankorna från skadedjur. I Sydafrika, till exempel, använder sig producenten Avondale som av ankor i vingårdarna som äter skadedjuren. Vinerna under etiketten Jonty's ducks är en hyllning till ankorna.