Fyra gånger om året uppdaterar Systembolaget sitt fasta sortiment, och på fredag den 1 december trillar det åter in några nykomlingar på hyllorna, och det är allt från aptitretande bubbel till julskinke-kompatibel pinot. Jag har provat igenom allt och valt ut 10 pavor som håller måttet. Vilket vin blir ni nyfikna på att testa? BUBBELELEGANT EKO-SKUMPA. Champagne Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut, Frankrike, 399 krEko-skumpa på 60% pinot noir och 40% chardonnay med doft av röda vinteräpplen, carambola, apelsin och nybakat surdegsbröd. Vinet har en lite brödig stil med touch av macadamianötter och med ett krispigt och syrligt avslut. Rätt så bra skumpa för priset!BRITTISKA BUBBLOR. Hattingley Valley Classic Reserve, England, 339 krKul med mousserande från England på fasta hyllan! Här kommer druvorna från olika vinodlingar i Hampshire, i sydöstra England. Friska och strama bubblor med toner av äpple, citrus och en liten lakritston. Ganska enkel och kort, men ändå god och uppfriskande som finare förbubbel på festen.FRUKTIG APERITIF. La Verne Cap Classique Brut, Sydafrika, 149 krDet här är en så kallad Cap Classique, alltså mousserande vin gjort enligt ”champagnemetoden” – men gjort i Sydafrika. Druvorna är chardonnay och pinot noir och det bjuds på toner av päron, persika, nektarin och grillad citron, med ett lite blommigt avslut. Urgott som aperitif under decembers festliga tillfällen. VITTÄPPLIG & FRISK. Saint Clair Riesling, Nya Zeeland, 139 krFrisk och fräsch riesling med hyfsad balans, här finns gröna äpplen, vit persika, lime och viss blommighet på nosen. En syrarik kickstarter som livar upp en trött själ i vintermörkret. Relativt enkelt vin – sure! Men likväl gott för pengen.FINFINT FRÅN FRANKEN. Juliusspital Würzburger SilvanerTrocken, Tyskland, 159 kr Kul med ytterligare en silvaner i fasta sortimentet – och till sjyst pris! Här med allt i fin balans med härligt solmogen och fräsch frukt i form av gröna äpplen, gula päron, vit persika, lime, örter och vitpeppar. Utmärkt vin till fina fisken. SMIDIG BURK. Lubanzi Chenin Blanc, Sydafrika, 49 kr/250 mlVin på burk, nja – det har hittills inte kommit mycket som imponerat, men här lyckas man ändå göra drickbara droppar som levererar bra balans, fin frukt och len munkänsla. Känns seriöst och välgjort i liten förpackning med solvarm gul frukt och balanserad syra. RÖTTSTABIL PINOT. Saurus Select Pinot Noir, Argentina, 149 krLätt munkänsla med väldigt kryddigt anslag, följt av rödbärig syra och munvattnande avslut. Smak av körsbär, tranbär och lite lingon följ av ett drag vit- och svartpeppar. Kanske ingen pinot som får dig att slå kullerbyttor, men du blir heller inte besviken. Testa till årets julskinka, vetja! SMAKRIK SYDAFRIKAN. Lievland Cellar Selection Cabernet Sauvignon, Sydafrika, 119 krMedelfylligt vin med stiltypiska cab-toner från en producent med spännande historia. Lievland sägs vara den första sydafrikanska vingården med en kvinnlig vinmakare! Vinet då? Jo, vi snackar plommon, körsbär, svarta vinbär, lite viol och blyerts med relativt lätt munkänsla, lätt tanninstruktur och fin syra. Jamen det här kan du lägga pengarna på när du planerar dryck till din värmande köttgryta.FYLLIGT MATVIN. Dandelion Vineyards Fearless Fronds of Coonawarra Cabernet Sauvignon, Australien, 189 krFylligt rött vin med syra och struktur som bjuder på muntorkande tanniner, mogna svarta plommon, mörk choklad, blyerts, svarta vinbär. Bra syra i avslutet som också är torrt. ”Vi ville göra ett vin som visar Coonawara. Cabernet har tappat lite popularitet senaste tiden, för folk vill dricka vin med mer fokus på frukten. Och det tänker vi på när vi gör vår cabernet”, säger Elena Brooks, vinmakare. Och visst är det ett bra vin – som kräver sin mat. Testa till en smarrig köttbit med rostad potatis och en hemslagen, fet sås som rundar av tanninerna.FINESSRIK FAVORIT. Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon, USA, 169 krÖverraskande bra från USA där more is more, men här bjuds vi istället på ett finessrikt och följsamt vin med solmogen röd frukt, balanserad syra, härlig och matvänlig struktur med lätta fatkryddor. Njutbart från norr om Napa och en höjdare till hemlagade högrevsburgaren.