Många vinälskare är eniga om att kupan gör vinet. Snobbigt? Inte alls. Hur vi uppfattar en dryck är nämligen helt beroende på hur den landar i munnen – och här spelar glaset en viktig roll. Riedel och Zalto har länge varit förstahandsvalet hos krogar med vinösa ambitioner. Men med sin egen glaskollektion Orrefors x Björn Frantzén hoppas stjärnkocken att svensk design ska få ta lika stor plats. I glasskollektionen Björn Frantzén x Orrefors förenas toppmodern gastronomi och svensk glaskonst. Jag har klämt och känt på glasen, provdruckit ur bourgognekuporna – som är supergoda – och snackat med Björn inför lanseringen. En intervju som också publiceras i kommande ELLE mat & vin. – Det känns konstigt att vi på våra restauranger inte haft egna glas tidigare. Vi serverar alla våra rätter på handgjort svenskt porslin, men har använt utländska glas som Zalto och Riedel. Nu vill vi ta med oss svensk glasdesign ut i världen, och där är Orrefors en stor del, säger Björn Frantzén. Under hösten lanseras två serier vinglas: en exklusiv munblåst serie och en mer hållbar maskingjord variant. Glasen kommer att säljas i butik och kommer även att introduceras på alla Frantzéns internationella krogar.Vilka preferenser hade du i utvecklingen av glasen?– Först och främst ville jag att den munblåsta serien skulle vara minst lika bra eller bättre än Zaltos serie som vi använder idag, supertunna och exklusiva. När det gäller den maskingjorda serien har hållbarheten varit viktig, eftersom vi hanterar enorma mängder glas varje dag. Glasen ska vara en kombination av hållbarhet, elegans och design. När insåg du vikten av bra vinglas?– Tidigt i min karriär. Det är en känsla, precis som med mat: du äter och dricker först med ögonen, där är designen viktig. Sedan kommer doften, hur kupan innesluter den. Sist, konstigt nog, kommer smaken – men allt hänger ihop. Jag har alltid gillat estetik och formspråk. Samma sak när jag designar maträtter – jag ”ritar” dem först i huvudet. Jag kan inte provlaga något om jag inte har satt designen för rätten först. Vad korkar du själv upp i höst?– Jag dricker mer rödvin än vitt vin, så det blir en amerikansk pinot. Eller en cabernet sauvignon, då till en köttbit med gott smör och en sallad.Nyfiken? Den maskingjorda serien finns att köpa på Cervera.