Nu i december så släpps ett gäng nyheter i fasta sortimentet, och jag måste säga att det fanns en del roligt på provningen. Här kommer mina 11 favoriter – från alkoholfri ale till brödiga bubblor från Kalifornien. Vilka viner blir ni nyfikna på? BUBBEL & VITTRichard Crémant du Jura Brut Nature Blanc de blancs, Frankrike, Jura, 159 kr Trevliga bubblor från Jura i östra Frankrike. Blanc de blancs betyder att vinet är gjort enbart på gröna druvor. Här får vi pigg stenfrukt, härlig fräschör och små dansande bubblor. Utmärkt till salta snacks på förminglet.Bon Vivant Brut, USA, Kalifornien, 219 kr Det anrika champagnehuset Louis Roederer har även vinprojekt i soliga Kalifornien. Denna bubblande nyhet i fasta sortimentet bjuder på smakdjup med toner av rostat bröd, gula äpplen och smörrostade nötter, men också en frisk syra och små pigga bubblor. Låt brödigheten i vinet mötas upp av rostade toner på tallriken – det här blir urgott till klassiker som smörstekt levain med krämig skagenröra. Förrätten är fixad!J.P Kämmerer Weissburgunder Trocken 2023, Tyskland, Pfalz, 129 krJag älskar weissburgunder aka pinot blanc! Här får vi en tilltalande variant. Det är friskt och piggt äppligt med inslag av citron och lite nektarin. Syran nyper tag i innerkinderna på ett härligt sätt och vinet har ett harmoniskt avslut. Gott till elegantare fiskrätter. RÖTT & SÖTTHeinrich Pinot Noir 2023, Österrike, Burgenland, 149 krEtt av de bästa vinerna i decembers nyhetssläpp. Vinmakarparet Gernot och Heike Heinrich håller till i Burgenland och jobbar där ekologiskt och biodynamiskt. 1990 startade de sin vinproduktion med bara 1 hektar – men i takt med att deras familj växte med tre barn, växte också antalet vingårdar och de förfogar idag över 100 hektar mark. Bland rankorna råder biologisk mångfald, vilket ger viner som spritter av härlig energi. Här får vi en prisvärd och elegant pinot som bjuder på toner av skogshallon, tranbär, örter och solmogna lingon på kvist. Fjäderlätt tanninstruktur med torrt och elegant avslut och en frisk syra.Greystone Wines Greystone Pinot Noir, Nya Zeeland, Canterbury, 199 kr Från Canterbury på Nya Zeeland kommer denna väl vinmakade pinot noir i något stram kostym. Ganska tajta tanniner som klamrar sig fast i munnen, röd frisk frukt och örter. En pinot som kräver sin mat, men också ett vin som man kan testa lagra några år om man känner för det! Jag lovar fantastiskt resultat.Xavier Vignon Vacqueyras, Frankrike, Vacqueyras, 149 kr Xavier Vignon är en mästare på vin i södra Rhône, och här får vi riktigt sjysta droppar för pengarna som måste testas i vinter. Gott om generös frukt: mörka bär, mogna plommon, viol samt ett kryddigt avslut. Om du köper denna till julbordet, korka då upp till tjälknölen eller vinterns mysiga grytor och långkok. Kommer även på halvflaska, vilket är tacksamt när man är solo. Château Tirecul La Gravière Les Pins 2022, Frankrike, Monbazillac, 119 kr/375 ml Riktigt härligt dessertvin från sydvästra Frankrike. Druvorna är sémillon och muscadelle med bortrytiskaraktär, och den här lilla sötnosen bjuder på toner av torkad aprikos, torkade citronskal, sultanrussin, vita blommor och mogna persikor och nektariner. Urgott till en läcker aprikostarte eller andra fruktiga desserter. Eller varför inte till den dignande ostbrickan? Fun fact: Samma producent hade ett av sina viner till desserten på Nobelmiddagen förra året. CIDER & ÖLOppigårds Deep Blonde Ale, Sverige, Hedemora, 25:90 kr/330 ml Oppigårds tycker jag gör riktigt bra grejer och här får vi en superläcker ale som bjuder på fin rund kropp, härligt bett i beskan men också fruktiga toner av ananas, mango och bröd. Jag knäpper burken och njuter! Copenhagen Sparkling Tea Company Blå Alcohol Free, Danmark, 149 kr Alkoholfritt mousserande vin gjort på ekologiskt te. Kan det här verkligen vara något att hälla i vinglaset lagom till nyår, kanske du undrar? Alkoholfritt är en svår kategori, men här lyckas man få fram ett bra ”vuxet” alternativ. Det är fin balans i smakerna som bjuder på vitt te, örter, äpple och gröna päron med pigga små bubblor. Testa till asiatiskt, gärna friterat rispapper med salmalax.Haväng Cider Alkoholfri, Sverige, 75 kr Svensk cider ändå, va! Här lyckas gänget på Fruktstereo leverera en riktigt bra cider med rena frukttoner och äppliga smaker, viss restsötma men också god fräschör med inslag av halm och citrus. Testa till den griljerade julskinkan!Omnipollo Maz Non-Alcoholic Oat Pale Ale, Belgien, 20:90 kr/330 mlFräsch alkoholfri öl som bjuder på läskande toner av havreknäcke, ananas, citrus, honung och mandarin. Klunkigt värre på adventsfin burk.