För någon som är ett troget fan av Språktidningen så är det alltid extra rolig läsning när listan med årets nyord kommer. Men som vinnörd saknas några ord från vinvärlden … Därför har jag sytt ihop en egen liten nyordslista anno 2023, med ord och uttryck som jag tycker har uppkommit, ökat i användning eller som helt enkelt borde finnas i var och varannan winelovers vinvokabulär.Psst! Är det något ord ni vill lägga till? Kommentera! 🥂• Nepo winebaby – person vars föräldrar äger vingårdar och glider in i vinvärlden genom att de får ärva en plätt vinmark och/eller ta över vinföretaget.• Dubbelsippa – att man jobbar med två eller flera vinglas samtidigt. • ADS – Amateur Drinking Syndrome. Ett ord jag nyligen läste om i en krönika av Joe Warwick i Decanter, och som i stora drag menar en person som sällan dricker alkohol, men som vid stora högtider tar sig vin över huvudet genom att gå all in på alla typer av druvor och vinstilar och sedan somnar huvudstupa innan varmrätten serverats.• Winefluencer – influencer som postar bilder/texter om vin utan någon som helst journalistisk tanke, inte sällan i betalda samarbeten eller att hen är köpt på annat sätt.• Smygkork – ett vin som inte är uppenbart defekt utan som har en smygande, väldigt subtil ton av kork.• Duschvin – ett vin som intas medan man duschar och/eller efteråt när man gör sig iordning i badrummet. • Syrachock – när man får en ilande, nästan migränliknande känsla i huvudet på grund av hög syra i vinet.• Mjukprova – prova vin snabbt och effektivt för att bara säkerställa kvalitet och smak.• Årgångskonst – viner vars etiketter är målade av konstnärer och som byts ut efter årgång. Vinhus som exempelvis Chiara Condello och Georg Breuer jobbar med detta. Typiskt viralvin. • Viralvin – vin som blir poppis på sociala medier och delas friskt under en viss period. ”Love you bunches” brukar vara ett återkommande viralvin under sen vår och tidig sommar.• Hitte på-vin – Billiga viner där man konstruerat fram en smakprofil som ska passa in i Systembolagets offertprofil och som har både påhittade producenter och inte visar varesig druva eller ursprung.• Restaurangårgång – Vedertaget begrepp i krogsvängen och betyder att en årgång är drickredo nu, och behöver inte lagras. • Sipptripp – att man reser via vinet och beger sig till olika länder genom att sippa på olika viner producerade världen runt under en och samma kväll. • Vinflation – Priset på vinet har ökat, utan att mängden vin du får för pengarna har gjort det.