I avsnitt sju av podden Lustmanualen som jag har med Andreas Grube, snackade vi om bubbel i massor – visst blev det en del pladder om champagne, denna ljuvligt lyxiga dryck. Men vi pratade också om en rad budgetalternativ vad gäller mousserande vin utanför Champagnes gränser, men som ändå är gjort enligt samma metod. Här kommer ett mastodontinlägg med en hel radda utav de budgettips vi snackade om (+ tips på en budgetskumpa och en grym flaska English sparkling). Vill ni ha mer sånt här? Talk to me! 😘Frankrike – champagneVärldens mest klassiska bubbel får bara göras i området Champagne i norra Frankrike och enligt den traditionella metoden, vilket innebär en andra jäsning på flaska. Ett svalt klimat och kritrik jordmån bidrar där till ett karaktäristiskt bubbel med tydlig syra.🥂 Bra val: Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (7891), 279 kr. Förmodligen den allra bästa budgetchampagnen på bolaget. Torr och med mycket äpplen i smaken. Lång fräsch eftersmak. En riktig partystarter som känns lyxig – utan att ruinera dig totalt.Frankrike – crémantCrémant är ett mousserande vin som tillverkas på exakt samma sätt som champagne – men i andra franska distrikt. Även vilka sorters druvor och hur lång tid man lagrar vinet kan variera. 🥂 Bra val: Langlois Crémant de Loire Brut (7404), 159 kr.Utsökt crémant med inslag av aprikos, persika, nektarin, citrus och nybakat bröd. Fina små bubblor, örtig touch på tungan och balanserat avslut. Gott och ytterst prisvärt och festkompatibelt.Tyskland – sektTysklands svar på champagne heter sekt och visst görs det på chardonnay och pinot noir, men det är inte bara de traditionella champagnedruvorna som kommer i spel här, utan även av landets signaturdruva riesling. Sekt finns i en rad olika kvalitetsnivåer, men det är ett inlägg för sig.🥂 Bra val: Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Sekt Brut (54007), 235 kr.En härlig sekt med bra kvalitet från en seriös producent. Nyanserat och rasande elegant med personlighet! Det är citrus, gröna äpplen, lite lakritspulver, blomster och vit persika med i bilden. Smaken är lång och frisk med fin aromatik.Spanien – cava och corpinnatCava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava. Detta vin har sitt ursprung i Katalonien, där nästan all cava produceras. Druvorna till detta vin kommer från Penedés. Corpinnat är ett ganska ungt begrepp i vinvärlden, då det var så sent som 2015 ett gäng cavaproducenter gick samman för att ställa hårdare krav på produk- tionen och göra cava med högre kvalitet – något som mynnade ut i corpinnat. Här gäller högre krav, som längre lagring av vinet bland annat.🥂 Bra val: Privat Brut Nature Reserva 2020 (7904), 129 kr. Superb instegscava som charmar dig med friska gröna äpplen och päron, mariekex, färska örter, lime och lite syrliga krusbär. Piggt och läskande, också med en sjyst mineralisk avslutning. ¡Saludos!Italien – Franciacorta och trento docNu är vi i Italien, men det här bubblet skiljer sig avsevärt från Prosecco. Vi befinner oss här i norra delen av Italien, i Trentino, som är en provins som ligger nära alperna, på gränsen mot Schweiz. Och vinet är gjort enligt *trumvirvel* ”metodo classico”. Som champagne alltså. Här är kvalitetsstämpeln trento doc, och enligt den så görs vinerna bara i norditalienska Trentino, vid Dolomiternas fot där klimatet är svalt och fördelaktigt för syrarika, mousserande viner. Tillåtna druvor är pinot noir, chardonnay, pinot bianco (blanco) och pinot meunier. Franciacorta, som görs i Lombardiet i norra delen av Italien, är också gjort enligt samma klassiska metod, men här tillåts även druvan erbamat, som är det senaste tillskottet i Franciacorta och blev godkänd så sent som 2017.🥂 Bra val: Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2016 (77152), 159 kr. Det här är en blanc de blancs, alltså vin gjort enbart på gröna druvor (chardonnay) med årgång 2016. Det sjunger till av gula, mogna höstäpplen, kex, hasselnötter, vit choklad och grapefrukt. Bubblorna fullkomligt dansar fram i munnen! Inget annat än ett megafynd!Sydafrika – cap classiqueHär har vi den sydafrikanska versionen av champagne, och i systembolagets fasta sortiment finns det åtminstone två, tre sjysta flarror att välja på i det här segmentet. Man använder sig här av samma druvor som i champagne; pinot noir och chardonnay. 🥂 Bra val: Poncrácz Cap Classique (7628), 129 kr. Chardonnay och pinot noir i en härlig symfoni! Smaken är fyllig med viss brödighet som kulminerar i en ren och guläpplig samt lite nötig avslutning. Krämig, fin mousse. Läckert! Gusbourne gör även fantastiskt mousserande rosévin och en blanc de blanc.England – English sparklingSe upp för det engelska bubblet, det kan vara här ”to conquer the world”. Japp, idag har engelsmännen nämligen en imponerande produktion av mousserande vin, och i skrivande stund finns omkring 700 vingårdar (alla inräknat, stora som jättesmå) i England och cirka 165–170 vinerier. Och det visar sig att jordmånen är precis samma kalkhaltiga jord som i Champagne, och klimatet liknar Marlborough i Nya Zeeland. Med andra ord optimala förhållanden för att göra bra mousserande.🥂 Bra val: Gusbourne Brut Reserve 2019 (50017), 495 kr.Just producenten Gusbourne Estate, vars viner gör mig minst sagt happy, håller till i Appledore, Kent i sydöstra England. Här är delar av jordmånen densamma som i Champagne, och klimatet varmare än i resten av England. De har även vingårdar i Sussex, och på dessa platser planteras de klassiska champagnedruvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Doftar som en riktigt bra Brut Reserve med adress Champagne. Toner av lättrosta bröd, röda och gula äpplen, päron, hasselnötter, mogen persika och citron. Det är generöst med inbjudande rondör. Superläcker skumpa som inte lämnar dig besviken.