Allt är inte champagne som bubblar! I Spanien görs nämligen det mousserande populära vinet cava, på samma metod som man gör champagne (den traditionella metoden), men då med lite andra regler och tillåtna druvor jämfört med vad som gäller i själva vindistriktet Champagne. Den 23 april varje år hyllas cavan med en egen dag – och denna dryck gör sig givetvis utmärkt på egen hand men också till tapas. Här kommer nu tre superba cavatips, från budget till lyx, att skåla i för att njuta av spanska, bedårande bubblor. Lilla cava-skolan: Cava är ett mousserande vin som bara görs i Spanien och enligt den traditionella metoden (att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i). Det är främst i Katalonien som cava produceras, och de klassiska champagnedruvorna som chardonnay och pinot noir kan ingå, ofta i kombination med inhemska druvsorter och de vanligaste är här pansa-blanca (xarel-lo), macabeo och parellada. Enligt lag ska en cava ha legat minst en hel graviditet, alltså nio månader, på sin jästfällning innan degorgering. En cava som legat mer än 15 månader på sin jästfällning får skriva ut reserva på etiketten och har vinet lagrats så mycket som 30 månader, minst, och är helt torrt – alltså ingen tillsatt dosage (socker) – får det stämpeln gran reserva. BUDGET: Julià & Navinès Cava Organic Rosé (56008), 99 kr i beställningssortimentet.Här snackar vi pang för pengen – inget mindre än ett riktigt bra rosébubbel för priset. Friskt och kittlande med smak av pigga röda bär som hallon, smultron och med en släng av färskpressad citrus och lite vattenmelon. Smarrigt! Läskande! Och en perfekt aperitif-cava.MELLAN: Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2018 (7923), 159 kr. Tre generationer kvinnor ligger bakom Castell d'Age, och den här flarran, Cava Aurèlia, är uppkallad efter farmodern Aurèlia Igueras i familjen. Hon började bruka jorden för över 80 år sedan och grundade då Castell d'Age. Det här vinet har både historia, kvinnorkraft och pondus i glaset. Här sjunger det till av äpplen, gula plommon, lite rostade mandlar och frisk apelsin. Det är bra längd i smaken och en sjyst aromatik som poppar upp bland de friska bubblorna. Ett grymt bra köp!LYX: Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 (50583), Spanien, 439 kr i BS.Sist jag provade igenom hela rangen av Vilarnaus viner var det med sprudlande vinmakaren Eva Plazas – och vi sippade på allt från deras friska, okomplicerade brut nature till mer komplexa gran reserva. Jag fastnade lite extra för gran reservan där hälften av vinet jäst på kastanjefat – och det blir spännande! Gillar du cava är det här cava 2.0. Nyanserad doft av rostade nötter, aprikosmarmelad, mogen persika, apelsinblom och citronskal. Fyllig och lång smak med inslag av nötter, gula plommon, orangefruktig kompott, solmogen citrus, en viss blommig finish med integrerad syra och fina små bubblor. En spännande cava med tydlig aromatik. Varför inte poppa till den dignande ostbrickan? Det blir fest!