Nedräkningen till påskledigt och totalt njut har börjat. Jag satsar på att trycka i mig massvis med god mat, god dryck – och att nästintill få liggsår efter för mycket slappande på soffan. Goals ändå, efter en hektisk start på våren. Men vad ska man då hälla i glaset för att fira in denna högtidshelg? Champagne är ju alltid högst upp på önskelistan, men har blivit ruskigt mycket dyrare senaste tiden. Men det finns goda alternativ! Så: don't ya worry. Här kommer fyra favoriter som finns att haffa på de flesta (eller många) systembolag så här innan påsk. 1. Smarrig rosécava: Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia (2216), Spanien, 121 kr.Tre äro alla goda ting, och så även denna ekologiska rosécava som är 1. rödbärig, 2. pigg och 3. läcker! Ungdomlig doft av smulbär, persika, citron, kex och blodapelsin och kittlande bubblor. Magiskt att korka upp och njuta av i sällskap med vårsolen (som vi hoppas visar sig i helgen …)2. Friskt med lyxig känsla: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725), Frankrike, 155 kr.Vinmakaren Clotilde Davenne lämnar inget åt slumpen. Hennes crémant med inslag av röda äpplen, rostat bröd, grillad citron och krispig mineralitet är inget annat än ett fantastiskt bubbel för pengarna!3. Lekfullt och publikfriande: Jérôme Arnoux Brut Nature (56071), Frankrike, 188 kr.Piggt, krispigt och med smak av citrus, gröna äpplen och vit persika. En äkta publikfriare som du serverar som aperitif till tilltugg som smördegsgrissini med lagrad ost eller straight on salta chips. Är’e fest eller?4. Smakrik sipp från Sydafrika: Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (7889), Western Cape, 139 kr.I Sydafrika görs mousserande vin på samma druvor och på samma sätt som man gör champagne, men här heter metoden Cap classique. Du får mycket bubbel för pengarna! Här med inslag av äpplen, grapefrukt, bröd och lite rostade hasselnötter. Drick gärna ur en liten större kupa för att maximera smakerna. Lilla vinskolan: Varför kostar champagne mer?Champagne är inte vilket sprattelvatten som helst, utan världens kanske mest mytomspunna dryck, därav också priset. För att ett mousserande vin ska få kallas champagne får det dessutom bara göras i området Champagne i Frankrike på vissa godkända druvor och enligt den ”traditionella metoden” med en andra jäsning på flaska. Dessutom måste det lagras en viss tid före försäljning. Och tid och hantverk kostar, som bekant. ”Champagnemetoden” får användas utanför distriktet Champagne, men vinet får då inte heta champagne.